Arty 40 social housing units

Arty 40 social housing units

Architect
a/LTA architectes - urbanistes
Location
les Hauts de Sévigné, Cesson-Sévigné (35), France | View Map
Project Year
2020
Category
Housing
© Charly broyez

Arty - 40 social housing units

a/LTA architectes - urbanistes as Architects

The "Les Hauts de Sévigné" development project, led by the Launay Group, is located between the Rennes-Paris railroad line, the Route de Paris and the Rigourdière business park. This sector at the entrance to the city is today mainly composed of activities. Eventually, it will be home to approximately 650 housing units and 12,000 m² of business fl oor space.

The lot awarded to Néotoa and on which we have been led to refl ect, is located in the western part and on the northern limit. It takes advantage of its position in a belvedere and offers a panoramic view of the large bocage landscape and the Vilaine valley to the north. The building is fragmented into two main volumes: one to the north, which is aligned with the street, and the second, which follows the alignment of the property line with lot C7 to the south.

The body of the building does not vary in the fl oors for the sake of thermal performance. It is the terraces that change from one level to another: sometimes wide, sometimes deep, they "blur" the limits of the building. The railings are fi lled with bleached glass. The slab nosing and the anodized aluminum handrail have a unique thickness and help to erase the scale of the current levels. The last levels in the attic are set back from the façade. They express the relationship to the sky by the fragmentation of the built volume.

The treatment of the facades is homogeneous according to the orientation and the different levels, without a hierarchy of orientation. The masonry parts are in painted concrete of light color. The eastern part of the ground fl oor houses parking spaces. These spaces are covered by a vegetated concrete roof treated in the continuity of the terraces. The single car access is located to the east of the lot. It serves the access ramp to the basement (22 spaces) and 24 parking spaces located under the building on the ground floor.

The main pedestrian access to the units is located at the North/West corner of the lot. A common space treated as a paved square serves the generously glazed entrance hall and the two-wheeler room sheltered behind a lock in continuity with the fences common to all the blocks. Pedestrian gates are placed in the fence to allow direct access to the private gardens and to the contiguous housing from the public space.

Featured Projects
Latest Products
News
Under the Willow Tree by Objekt Architechten provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting
14 May 2022 News
Under the Willow Tree by Objekt Architechten provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting

In the middle of the countryside at the highest point of the village of Ninove, Belgium, an existing... More

Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets and revitalizes an existing industrial building in Milan
14 May 2022 News
Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets and revitalizes an existing industrial building in Milan

In Milan, Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets an existing industri... More

Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture
14 May 2022 News
Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture

Located in the Alpine region of Madesimo, Italy, Baita MV by Luconi architetti comprises an extensio... More

OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube
13 May 2022 News
OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube

Rem Koolhaas sees the Taipei Performing Arts Center as close as they have ever been to defining a ne... More

Material and structural capacity of concrete defines the design of Casa de Alisa
12 May 2022 News
Material and structural capacity of concrete defines the design of Casa de Alisa

In Nonthaburi, Thailand, Casa de Alisa by Stu/D/O Architects is defined by the material and structur... More

Sakinaw Lake House celebrates the beauty of Canada’s Sunshine Coast
12 May 2022 News
Sakinaw Lake House celebrates the beauty of Canada’s Sunshine Coast

Located on the Sunshine Coast of British Columbia, Sakinaw Lake House by WOVEN Architecture and Desi... More

David Chipperfield complete renovation of Venice’s Procuratie Vecchie on the Piazza San Marco
12 May 2022 News
David Chipperfield complete renovation of Venice’s Procuratie Vecchie on the Piazza San Marco

In 2017, David Chipperfield’s Milan studio won the commision for the renovation of the Procura... More

A dynamic new bus stop for Santiago de Compostela serves as both a building and viewpoint
11 May 2022 News
A dynamic new bus stop for Santiago de Compostela serves as both a building and viewpoint

This new bus station in Santiago de Compostela sees the concept of building merge with that of a vie... More