Asa House
Fernando Guerra

Asa House

Bernardes Arquitetura as Architects

Sitting on the top of a hill where a preexisting property was located, the Asa House (‘asa’ is the Portuguese word for wing) entirely rebuilt the relationship between site and building. The house creates a ‘harmoniously contrasting’ relationship between landscape and architecture through the articulation of partially underground spaces and emerging transparent volumes. The site’s topography was designed in order to maximize the use of existing semi-flat surfaces as outdoor living areas while fitting key functional, circulation and soil stabilization elements in-between retaining walls. All access to the house – from visitors to staff – is done through this ‘topographic plinth’, which slowly uncurtains the surrounding landscape through sinuous passageways adapted to the original topography.

photo_credit Fernando Guerra
Fernando Guerra

The distribution of all technical and service areas is also done through the plinth, including HVAC, parking, laundry, among others, which allows all systems to be centrally controlled and constantly monitored for efficiency. It also accommodates some amenities that are connected to outdoor activities, such as a gym and a sauna. The house’s main social and living areas sit on top of this plinth in a volume made of glass and granite, which resembles a garden pavilion as seen from the garden. Its thin, curved roof (the ‘wing’) extends well beyond its limits, providing important environmental protection to living and dining areas. Its large glass panes slide entirely within the walls that cap the volume underneath the ‘wing’, allowing interior spaces to be completely open to the outdoor and to become one wide varanda.

photo_credit Fernando Guerra
Fernando Guerra

The glass panes are equipped with automated skins that roll down to control natural light and temperature. The wooden walls that cap each edge of this volume enclose more private spaces, a home-office and a kitchen. The private section of the house, where bedrooms and suites are located, are housed in a granite volume perpendicular to the ‘wing’. Its granite façade and smaller windows provide more intimate views to the garden while protecting the privacy of the bedrooms. A separate unit that connects to the main house through the garden was designed as both a guest house and a covered dining area equipped with a small kitchen and a barbecue pit.

photo_credit Fernando Guerra
Fernando Guerra

The house has a total built area of 3300 sqm. The external walls of the plinth have been built with pigmented concrete. The top volume is made with galvanized steel structure with drywall enclosing covered with ‘freijó’ and ‘cumaru’ wood, native trees of Brazil. The curved roof is composed table made of steel and concrete slabs with waterproofing done with over thermo-molded film. Interior flooring is made with 0.3x3m ‘cumaru’ pieces, while outdoor areas are covered with gray granite extracted locally. The social areas of the house are enclosed by large-scale, sliding panes made of 18mm laminated glass in minimalist aluminum profiles. All HVAC and MEH infrastructure are centrally monitored for performance and are distributed throughout the periphery of the concrete plinth, allowing for easy maintenance access hidden from residents and visitors. The gardens have been designed with the use of native plants typical of the Atlantic Rainforest. The guest annex and private areas are covered with granite plates over metallic structure.

Asa House establishes a unique relationship with the site that boosts its sublime and delicate beauty. Veiled technical and structural systems enable the house to fully express its delicate transparency and connection to nature with minimal interference, while its life support systems apply the most up-to-date, and energy efficient sustainable technologies. The house is a unique example of the interplay between a highly abstract spatial concept with complex infrastructural systems.

photo_credit Fernando Guerra
Fernando Guerra

Site Area:

55.876 sqm

Built Area:

3.385 sqm

Beginning of the Project:

2012

Conclusion of the Construction:

2018

Architecture: 

Bernardes Arquitetura

Interior Design: 

Bernardes Arquitetura

Team:

Thiago Bernardes, Camila Tariki, Antonia Bernardes, Francisco Abreu, Ilana Daylac, Paulo Martins, Victor Campos, Thiago Moretti, Bruno Magalhães, Fabiana Porto, Daniel Vannucchi, Juliana Biancardine, Renata Evaristo, Alberto Botafogo

Landscape Architecture:

Isabel Duprat

Lighting Design:

Studio ILuz

Photos:

Fernando Guerra

Design team and collaborators:

Contractor: CMN Engenharia

Site Management: Maurício Bouças

Acoustics: GOP

Air Conditioning: Greenwatt

Automation: Noise

Electrical and Hydraulic Installations: Eficienta

Structural Design: Gilberto do Valle

Concrete Consultant: GR Consultoria

Swimming Pool Project and Installation: Aqualar

Retaining Walls: Monfort

photo_credit Fernando Guerra
Fernando Guerra
Project Credits
Product Spec Sheet

ElementBrand
Swimming Pool Project and InstallationAqualar Piscinas
Air ConditioningGreenwatt
Product Spec Sheet
Swimming Pool Project and Installation
Air Conditioning
Featured Projects
Latest Products
News
Nature, character, and transparency form create a harmonic balance that characterizes this latest house by the Garcés de Seta Bonet
4 Aug 2022 News
Nature, character, and transparency form create a harmonic balance that characterizes this latest house by the Garcés de Seta Bonet

Surrounded by nature and with a broad view over Catalonia's Costa Brava landscape, Garcés de... More

Les Grandes Terres reconstruction and extension project brings a sophisticated urbanity to its Paris neighbourhood
4 Aug 2022 News
Les Grandes Terres reconstruction and extension project brings a sophisticated urbanity to its Paris neighbourhood

Adding to the urbanity of a Paris neighbourhood, this project by Hesters-Oyon Architectes involves t... More

BLAF architecten experiment through their dynamic House hkZ design with the essential components of the single-family home
4 Aug 2022 News
BLAF architecten experiment through their dynamic House hkZ design with the essential components of the single-family home

Belgian practice BLAF architecten is known for exploring complex housing sustainability, affordabili... More

Sculptural, flower-shaped Holland Casino Venlo by MVSA Architects displays a colourful, interactive facade
4 Aug 2022 News
Sculptural, flower-shaped Holland Casino Venlo by MVSA Architects displays a colourful, interactive facade

Located close to the German border, Holland Casino Venlo is a flower-shaped, sculptural building by... More

Seichii Yamada & Associates reimagine the traditional Japanese house in a striking silver façade
3 Aug 2022 News
Seichii Yamada & Associates reimagine the traditional Japanese house in a striking silver façade

Located in Shizuoka city in Japan, House in Nishichiyoda designed by Seichii Yamada & Associates... More

Sigurd Larsen designs a black timber-clad cabin that resonates with Nature
3 Aug 2022 News
Sigurd Larsen designs a black timber-clad cabin that resonates with Nature

Danish Architect Sigurd Larsen designs a tiny cabin retreat in collaboration with Berlin-based hospi... More

Making infrastructure do more: MVRDV and StudioPOD complete One Green Mile in Mumbai
3 Aug 2022 News
Making infrastructure do more: MVRDV and StudioPOD complete One Green Mile in Mumbai

Recently completed in Mumbai, the One Green Mile project by MVRD and StudioPOD transforms a series o... More

John McAslan + Partners take a ‘Fabric First’ approach to the renovation and enhancement of Glasgow’s celebrated Burrell Collection building
3 Aug 2022 News
John McAslan + Partners take a ‘Fabric First’ approach to the renovation and enhancement of Glasgow’s celebrated Burrell Collection building

Glasgow’s Burrell Collection includes 9,000 works of fine and decorative arts spanning 600 yea... More