Ash House

Ash House

Architect
R2 Studio Architects
Location
Hither Green, London, UK | View Map
Project Year
2018
Category
Private Houses
Andy Stagg
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Marmoleum Walton – Floor – Bottle GreenForbo Flooring Systems
LightingFlos
ManufacturersEquitone
ManufacturersSky-Frame AG
LightingArtemide
Timber Flooring – Solid AshJunkers

Product Spec Sheet
Marmoleum Walton – Floor – Bottle Green
Lighting
Manufacturers
Manufacturers
Lighting
Timber Flooring – Solid Ash
by Junkers

Ash House

R2 Studio Architects as Architects

The existing building is an Edwardian semi-detached house located on a triangular plot along the river Quaggy. This unusual shape allowed space for development on the side while leaving three distinct garden spaces around the house, to the front, side and rear.

 

The idea was to build a two-storey side timber extension which opens up a better connection to these garden spaces while creating an architectural contrast to the existing building. Given the proximity to the riverside there are large mature trees all along the side and rear boundary, creating a green curtain around the gardens and giving access to longer views in between onto the borrowed landscape beyond.

 

The interior spaces are interconnected semi open-plan and create distinct areas of different character. The spaces are directed towards the different garden views, switching direction to create surprising sight-lines. While the dining area acts as a pivot and faces the pond, it connects to the family room which faces the Japanese garden. The lounge is located at the front of the house in the original Victorian space. It is adjacent the front garden which has a Mediterranean feel. The kitchen addresses the rear garden with its terrace and play space.

 

The most relevant interior elements such as floor, kitchen, window seat and stairs are made of solid ash and ash-veneered plywood. This restrained palette contrasts with white walls and ceilings as well as selected colourful elements.

 

The stairs are treated as a piece of habitable furniture, with partial views in and out. The hole pattern follows the stair profile and includes larger holes along the eye level of both small children and adults. The floor is laid diagonally to accentuate the dynamic character of the spaces and respond to the triangular shape of the plot. The direction of the floors leads to the picture window and onwards to the river beyond.

 

The extension is clad in western red cedar batten which are fitted to a dark cement board rainscreen, giving the façade an illusion of depth, similar to the see-through fencing used in the landscaping.

 

Selected functional areas such as the entrance, the kitchen shelf or the tall doors have been painted in strong colours to provide accents throughout the house. This provides moments of surprise akin to walking through a landscape, in contrast to the otherwise restrained materials palette.

 

Material Used :
1. Exterior cladding - Western Red Cedar and Marley Eternit Equitone cement board
2. Junkers -Timber Flooring – Solid Ash
3. Velfac – Windows 
4. Skyglaze – Sliding doors
5. Sarnafil – Roof 
6. Kitchen – Ash veneered plywood - bespoke
7. Forbo Marmoleum Walton – Floor – Bottle Green
8. Kersaint Cobb – Entrance mat – Coir Red
9. Staircase – Ash veneered birch plywood - bespoke
10. NBT Pavatex– Wood fibre insulation
11. Flos, Artemide, Petite Friture – Lighting

Read story in ItalianoPortuguêsFrançaisEspañol and Deutsch

Project Credits
Featured Projects
Latest Products
News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence in Los Angeles offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence in Los Angeles offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More

Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces
15 Aug 2022 News
Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces

Ippolito Fleitz Group designs the Swiss headquarters for an international pharmaceutical company in... More

Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape
15 Aug 2022 News
Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape

Nestled in the mountainous region of Chengde, the Art centre of Aranya serves as a connection betwee... More

Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More