ASI Reisen Headquarters

Architect
Snøhetta
Location
Natters near Innsbruck, Tirol, Austria | View Map
Project Year
2019
Category
Offices
Stories By
Snøhetta

ASI Reisen Headquarters – A Lush Open Office Space in Timber

Snøhetta as Architecture, interior design, landscape architecture

When developing its new head office, international trekking and adventure travel company ASI Reisen sought to have its new space reflect the company’s working culture and commitment to offering sustainable trekking experiences for travelers around the world. Situated in Natters, just south of Innsbruck, Austria, this new timber building with an open office concept offers several solutions that will enable the long-term low environmental footprint of the office space. Inspired by a symbiosis between nature and humanity, the design concept was developed together with ASI Reisen’s employees and the design team from Snøhetta.

 

Surrounded by a lush exterior, the four-story timber structure combines timber frame construction with solid wooden elements to optimize material use and allow for the greatest amount of open floor plans. In addition to the open office concept and sustainable construction methods, the building features an optimized and sustainable energy concept, based on a combination of high-tech and low-tech solutions.

 

For humans to continue to live and thrive on this planet, the buildings we inhabit and spend most of our lives in need to be built with as much consideration for natural preservation and energy efficiency as for comfort. “With its resource-saving timber construction and sophisticated sustainable energy concept, the new ASI headquarters marks an inspiration for responsibly constructing our homes and office spaces for the future. At the same time, the new office space offers a pleasant and modern working atmosphere for its employees,” explains Patrick Lüth, Managing Director of Snøhetta’s studio in Innsbruck.

 

A Lush Façade 
Composed of 17 different warm weather and evergreen species growing in big planters, the green curtain façade serves as a glare shield and for shading the generous glass surfaces. On the western side, the employees can use this metal frame as balcony. The 118 climbing plants change the appearance of the façade throughout the year and thus also adapt to seasonal thermal insulation needs. The microclimate created by this green buffer zone reduces the energy required for cooling the building.

 

Green Interior Solutions 
Generous glass surfaces offer panoramic views of the surrounding mountains and forests, and a large staircase and a double-height foyer create a welcoming space for visitors. 

 

The bright and welcoming atmosphere of the building interior is emphasized by the use of light timber as the main material choice. Employee comfort is prioritized through the inclusion of communal spaces such as meeting niches and rooms, a relaxation room, a cafeteria, showers and changing rooms. Shelves abundant with plants provide a visually pleasing subdivision of the different working zones and offer storage space as well as informal workspaces for reading and writing. A bridge connects the new building with an existing building which includes meeting and relaxation rooms. 

 

An Optimized Energy Concept
To achieve optimal results, the energy concept was tested and adapted using a thermal-dynamic building simulation. A reversible air-water heat pump system (40 kW) heats and cools the building via underfloor heating or cooling. Sensors measuring room temperature, humidity, CO2 and wind, control the natural ventilation using thermal lift and wind pressure conditions to circulate fresh air through the building. The constantly monitored room climate then regulates how wide and how long the ventilation flaps are open. The roof is covered with PV panels, and the electricity generated partly covers the power consumption of the building.

 

By offering solutions that will enable the long-term low environmental footprint of the office space, this flexible and open office space over several floors constitutes a healthy and enjoyable working environment for its users. The building is tailor-made for the needs of ASI Reisen and reflects the values of the company in an intuitive and generous way.

Read story in Deutsch

Project Credits
Manufacturers
Architecture, interior design, landscape architecture
HVAC, building simulation
Structural engineers
Products used in this project
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct name
ManufacturersJakob AG
Product Spec Sheet
Manufacturers
Featured Projects
Latest Products
News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media
25 Jun 2022 News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media

In Lviv, Radio Garage is a media art centre and an experimental gallery for temporary exhibitions wi... More

Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric
25 Jun 2022 News
Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric

Located in Prague’s Andel District, Manifesto Market Andel is an urban infill project activati... More

Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm
24 Jun 2022 News
Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm

An iconic 19th-century building next to Amsterdam Central Station, Droogbak has been transformed int... More

Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials
24 Jun 2022 News
Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials

House VD-B by Graux & Baeyens architecten is a renovated hacienda-style villa in Evergem, Belgiu... More

Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)
22 Jun 2022 News
Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)

In the heart of the historic city of Bruges, The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC) is a... More

Award-winning New Museum of Ethnography by NAPUR Architect opens in Budapest
22 Jun 2022 News
Award-winning New Museum of Ethnography by NAPUR Architect opens in Budapest

Designed by NAPUR Architect, the recently opened New Museum of Ethnography in Budapest is a purpose-... More

New Royal College of Art campus by Herzog & de Meuron unveiled in Battersea
22 Jun 2022 News
New Royal College of Art campus by Herzog & de Meuron unveiled in Battersea

The Royal College of Art unveiled its new campus in Battersea, London this past month.  With a... More

TAO’s Qingyijiang Road Elementary School explores a decentralized school system design that embraces equality, non-hierarchy, freedom, and diversity
21 Jun 2022 News
TAO’s Qingyijiang Road Elementary School explores a decentralized school system design that embraces equality, non-hierarchy, freedom, and diversity

The Qingyijiang Road Elementary School by TAO (Trace Architecture Office) explores a decentralized s... More