Ateneo de Madrid Refurbishment

Ateneo de Madrid Refurbishment

Architect
Gutiérrez-delaFuente Arquitectos
Location
Calle del Prado, 21, Madrid, Spain | View Map
Project Year
2022
Category
Heritages

Libraries

Cultural Centres
©FernandoAlda

RETURNING NATURAL LIGHT TO ATENEO IN ITS BICENTENARY

Gutiérrez-delaFuente Arquitectos as Architects

● 2020 The Bicentenary of Ateneo de Madrid: Ateneo de Madrid is a private institution declared by the Government as “public utility service” focused on the dissemination of science, arts and literature since 1820. The building contains a collection of emblematic spaces, such as the Library, the Concert Hall, the Cacharrería, the Gallery of Portraits, or the Manuel Azaña office, among others, that have been witness of the creative and intellectual history of Spain.

photo_credit ©FernandoAlda
©FernandoAlda

The complex is located at the heart of the inner city of Madrid, and is composed of three buildings: Prado 19, 21, and Santa Catalina 10, and is fully Listed as BIC (Bien de Interés Cultural) with the category of Monument. The original building of Prado 21 was designed in 1884 by Enrique Fort y Luis de Landecho, with interiors by Arturo Mélida y Alinari. Restoration and refurbishment works are necessary to face the next decades. In autumn 2020 Ateneo celebrates its Bicentenary showing a new vision, but maintaining the same identity of the “Docta Casa” as Valle-Inclán described in “Luces de Bohemia”.

photo_credit ©FernandoAlda
©FernandoAlda

● Restoration and refurbishment, an attitude: the key aim of the project is to eliminate all negative impacts suffered by the building in last century, and the update to current accessibility standards. The restoration and repair of the existing is driven by the idea that the original structure should be emphasized in its spatial context and original materiality, the new reflects the lost without imitating it. Following the Charter of Venice and for a clear reading of the intervention, all the new works and additions are linked by the use of a new and unique material: oak wood.

photo_credit ©FernandoAlda
©FernandoAlda

● Returning natural light to Ateneo: the whole process has been a work of “contemporary archaeology”. The original main section of the building was impressive with skylights over the main two stairs that were able to articulate spatially the complex. In the middle of the 20th century, these skylights were closed, and now, the project invests most of the budget and the efforts in this main and brilliant longitudinal section, in recovering its spatial configuration, and returning natural light to Ateneo in its Bicentenary!

photo_credit ©Gutiérrez-delaFuente
©Gutiérrez-delaFuente
Featured Projects
Latest Products
News
Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More