Attic Apartment with a Black Box

Attic Apartment with a Black Box

Architect
Komon architekti
Location
Libeň, Prague 8, Czechia | View Map
Project Year
2021
Category
Apartments
Tomáš Slavík
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
ChairsVitra.
Voxtorp kitchenIKEA
Soderhamn sofa
TableHAY
Tray Table
ShelfMaster & Master
Shelf One White
LED tapesKLUS
Neverending Glory lightLasvit

Product Spec Sheet
Chairs
Voxtorp kitchen
Soderhamn sofa by IKEA
Table
Tray Table by HAY
Shelf
Shelf One White by Master & Master
LED tapes
by KLUS
Neverending Glory light
by Lasvit

Attic Apartment with a Black Box

Komon architekti as Architects

We are in the attic of a 1930s townhouse in Prague Libeň. An apartment was built here in the 1990s. But there were too many rooms, more than the client needed, anyway. The joy of open attic space was lost in the clutter. Our task was to find it again.

photo_credit Tomáš Slavík
Tomáš Slavík

The height is an essential quality in any attic. With that in mind, we open up the living room to create a double-height space accentuated by a tall bookshelf on one of the walls. In the centre of the apartment we insert a new core: a black wooden box to conceal a small bathroom, make up the stairs and catwalk on the second level, while still allowing daylight deep into the entrance hall. This way we simplified the layout without resorting to structural changes.

photo_credit Tomáš Slavík
Tomáš Slavík

The open plan kitchen living room is located at the bottom of the two-level apartment. A pull down projection screen is installed between two structural posts in the middle of the open plan room. The kitchen with island has additional storage space hidden in the black box. The second level is more private. Black wooden catwalk above the living room connects the bedroom with a second bathroom. A rooftop terrace can be accessed from the bedroom through a French window.

photo_credit Tomáš Slavík
Tomáš Slavík

The material palette is reduced down to oil treated veneer for the black box, oak veneer flooring, and terrazzo for the kitchen worktops, backsplash and bathroom surfaces. White colour tones are used for the rest of the furniture, and white wall paint. The exposed roof truss elements and steel posts in the living room are left bare. Plain linear lighting in the kitchen underscores the raw character and geometry of the space, creating a juxtaposition with the two elegant glass chandeliers in the open plan living room.

photo_credit Tomáš Slavík
Tomáš Slavík

The client experienced some changes in his personal life during the final phase of the construction and asked for cost reductions. In an effort to economize we made some detailing changes that wouldn’t affect the whole project. In the end we managed to maintain the original bold architectural concept.

Caption
Caption

Read story in EspañolFrançaisItalianoPortuguês and Deutsch

Project Credits
Products used in this project
Featured Projects
Latest Products
News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands
29 Jun 2022 News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands

  In the city center Of Heerlen, Poppodium Nieuwe Nor by diederendirrix is a unique new landma... More

Izar Houses in Mexico celebrate the natural landscape, light, and rainfall
29 Jun 2022 News
Izar Houses in Mexico celebrate the natural landscape, light, and rainfall

On a steep site in Mexico, Izar Houses by Taller ADG Alonso de Garay pay exceptional attention to en... More

25 best architecture firms in Madrid
27 Jun 2022 News
25 best architecture firms in Madrid

Madrid is a center of gravity for European architecture. Spain’s capital city is host to an am... More

Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media
25 Jun 2022 News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media

In Lviv, Radio Garage is a media art centre and an experimental gallery for temporary exhibitions wi... More

Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric
25 Jun 2022 News
Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric

Located in Prague’s Andel District, Manifesto Market Andel is an urban infill project activati... More

Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm
24 Jun 2022 News
Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm

An iconic 19th-century building next to Amsterdam Central Station, Droogbak has been transformed int... More

Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials
24 Jun 2022 News
Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials

House VD-B by Graux & Baeyens architecten is a renovated hacienda-style villa in Evergem, Belgiu... More

Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)
22 Jun 2022 News
Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)

In the heart of the historic city of Bruges, The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC) is a... More