Aube wedding venue

Aube wedding venue

Architect
PHTAA Living Design
Location
Bangkok, Thailand | View Map
Project Year
2019
Category
Cultural Centres
Beer singnoi / Ketsiree wongwan

Aube wedding venue

PHTAA Living Design as Architects

Weddings, like many ceremonies, celebrate a person’s transition from one status to another. This transition often involves a procession: in western weddings, the bride enters and walks down the aisle and later the married couple exit after again walking the aisle. Unique to Thailand is the Khan Maak, a pre-engagement procession, traditionally outside the bride’s house, where the groom and party must pass through ‘golden’ or ‘silver gates’ (string barriers held by the bridal party) in order to reach the bride. The boldest design element of Aube is the Khan Maak walkway running along the western edge of the building and eventually ending in the engagement room. Here this procession is given its own space, while retaining its traditional outdoor location. This walkway is a reinterpretation of the village street where the groom and his party can be seen by neighbours viewing from their houses. The sense of movement is heightened by the screening of some spaces between columns to hide the view of the procession from the exterior.

 

As Thailand has a history of borrowing and mixing cultures, both old and new, Thai weddings use variations on the Khan Maak with Chinese elements, along with components of western weddings. A purpose-built wedding space must therefore be flexible to accommodate a variety of religions and cultures either in their pure form or with elements borrowed from other traditions. Nowadays, weddings in Thailand have become an opportunity for photographing the event as much as the event itself. The building tries to reconcile this attitude by balancing between being a stage for the photography and a space which enhances an authentic experience. Use of white curved walls has the practical advantage of mimicking the walls of a photographic studio to be used either as a blank canvas, aided by diffused light from the skylights, or with the play of light and shadows formed by the curved geometry on the external walls.


The location in suburban Bangkok has necessitated the low-rise scale and the overall layout of being a self-contained, introspective building. Upon arrival, guests wait in a gallery space displaying photographs of the couple. Literally a green room, this space acts as a transition from the outside world. The two main internal spaces are the main (wedding) hall and engagement hall. The main hall holds 290 people and sits free-standing in a courtyard surrounded on three sides by a U-shaped cloistered structure which allows for under-cover circulation and the inclusion of auxiliary rooms. The engagement hall holds 150 people and is separated from the main hall by the ‘bouquet throwing’ courtyard.

 

The Khan Maak walkway and cloistered courtyard could have simply been a copy of an arched walkway, or a reinterpretation of a church element. However, arches are deconstructed to half-arch modular elements and reformed after rotating on different axes, clearly giving the building a modern image, open to interpretation. The effect is a snaking ceiling of white concrete. In terms of construction elements, the Khan Maak walkway utilise expanded polystyrene foam carving and plaster to form the white curvy continuous shape, while elsewhere the sculptural look is achieved using white sand-wash finished concrete.


The theme of the arch and the curved wall is repeated inside the building in various forms, including the sculptural staircase in the courtyard, from where the bride throws her bouquet. The arches forming both the exterior wall of the main hall and the cloistered structure overlap each other, again creating a feeling of movement. The curves are scaled down in the cornice of the arch-shaped skylights in the ceiling of the main hall and this cornicing element is re-appropriated as the finish to the wall behind the stage. Curved walls and cut-outs, along with soft curtains, create a memorable, sensual space, which is indicated in the building’s name, Aube, meaning ‘hug’.

Product Spec Sheet

ElementBrand
Danpalon panelDanpal
Poly cornicePolydec
Product Spec Sheet
Danpalon panel
by Danpal
Poly cornice
by Polydec
Featured Projects
Latest Products
News
Immersive Golong Wormhole visually represents the transformative nature of a beauty and wellness brand
25 May 2022 News
Immersive Golong Wormhole visually represents the transformative nature of a beauty and wellness brand

In Hangzhou, China, the Golong Wormhole by PINES ARCH is an experimental space for events and exhibi... More

Villa RS by JUMA Architects employs charred wooden cladding and horizontally oriented planes to blend with the Belgian landscape
25 May 2022 News
Villa RS by JUMA Architects employs charred wooden cladding and horizontally oriented planes to blend with the Belgian landscape

In the Flemish Ardennses, Villa RS by JUMA Architects is situated in a picturesque landscape with ch... More

Kindergarten for Llubi expresses in built form two converging patterns from its landscape context
24 May 2022 News
Kindergarten for Llubi expresses in built form two converging patterns from its landscape context

In the small Mallorca town of Llubi, this new kindergarten by Aixopluc Architects is located on a pe... More

25 best architecture firms in Mexico City
23 May 2022 News
25 best architecture firms in Mexico City

Mexico City is home to a number of outstanding, epoch-defining architectural firms. Its contemporary... More

New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden
22 May 2022 News
New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden

In Tilburg, NL, the new Nardinc wing of the Singer Museum by Bedaux de Brouwer Architecten houses th... More

Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople
22 May 2022 News
Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople

Located in Bani Jamrah, Bahrain, the Al Naseej Factory by Leopold Banchini is a textile weaving faci... More

Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years
20 May 2022 News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years

The neoclassical building was built between 1850 and 1855 to a design by Johannes van Maurik as a na... More

82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects
20 May 2022 News
82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects

In addition to restoring the original Museum Arnhem building, complete with characteristic historic... More