axis

axis

Architect
T-Square Design Associates
Location
Kobe, Hyogo, Japan | View Map
Project Year
2017
Category
Private Houses
Yohei Sasakura
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Shower heads, faucetsGROHE
ToiletsTOTO
aluminum windowsSankyou Aliminium
TilesSanwa Company
Galvanized steel panelShinsei
KitchenZEYKO

Product Spec Sheet
Shower heads, faucets
by GROHE
Toilets
by TOTO
aluminum windows
Tiles
Galvanized steel panel
by Shinsei
Kitchen
by ZEYKO

axis

T-Square Design Associates as Architects

This single family house is located at a newly developed housing area on a mountain top, looking down on the city that spreads below.  The unique shape of the site like a Japanese fan, part of it being a steep hill led to come up with two axis to be set on site and the plan was made according to these two axis. Since the house is designed for a family from Taiwan, one axis sits on the line that connects Japan and Taiwan, and the other axis connecting Taiwan and China which also matched perfectly with the shape of the site. Planning the house according to these axis made the house not facing towards the view, the main sales point of the site.

 

However, when the architect first visited the site, he felt very uncomfortable to see all existing houses facing towards same direction, the view, with wide openings (windows) that look like a big mouth, a common axis shared by the community connecting the site and the view. And in order to see the view, the roads are planned on the opposite side from the view leading the façade of the houses opposite from the view.

 

This means all houses’ back side are facing towards the view. Therefore, when someone approaches this housing area from the bottom driving up, the back side of the houses are to be seen as a townscape.  So, to come up with a new axis, the above rule was established connecting three countries and by doing so, each side of the house became the façade without any back side. The first floor is made of concrete to protect the house from any landslides and the second floor is a steel structure to make the house light. The wide opening on both sides of the second floor allows the mountain wind to blow through the house as well as to achieve the openness and to connect interior with exterior.

Project Credits
Featured Projects
Latest Products
News
Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More