Backbone of Flatiron House

Backbone of Flatiron House

Architect
FORMstudio
Location
London, United Kingdom | View Map
Category
Private Houses
Stories By
FORMstudio
© Bruce Hemming
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
WC Cistern & support frames - Rapid SL GROHE
Acrylic Solid Surfaces - Including stair balustradeHIMACS - LX HAUSYS EUROPE GMBH
Kitchen splashback – LacobelAGC Glass Europe
Kitchen sink Franke Home Solutions
Shower fittingsHansgrohe SE
Bath, shower trayKaldewei

Product Spec Sheet
WC Cistern & support frames - Rapid SL
Acrylic Solid Surfaces - Including stair balustrade
Kitchen splashback – Lacobel
Kitchen sink
Shower fittings
Bath, shower tray

Flatiron House

FORMstudio as Architects

FORMstudio have transformed a redundant and impractical office building in central London into a distinctive 2-bedroom house.


Memorably described by one visitor as “a staircase with rooms”, the small triangular footprint predetermined its seemingly simple spatial arrangement. Below street level, a previously damp cellar space has been converted into a cosy media room, wine cellar and utility room, with four floors above capped by a roof-top terrace.


Considerable thought has gone into the subtleties of the layout and design at each level to ensure that every space works to its optimum and that the vertical spatial flow between them, provided by a signature staircase, feels natural and fluid. A sinuous white acrylic balustrade reinforces this flow, rising like a twisted and folded ribbon through the five storeys of the house and framing a vertiginous 14 metre view from glass roof to basement that lends the tiny house an unexpected sense of scale.


Externally, the original upper floor sash windows and render surrounds, which had been removed in an earlier insensitive conversion, have been replaced, reinstating the proportions of the elevations and a pleasing sense of verticality. At street level, an ugly faceted shopfront has been replaced with a new curved window following the shape of the prow of this flatiron-shaped building, inside which a curved perforated white acrylic screen – inspired by tickertape - allows light to animate the interior whilst maintaining privacy.


Existing unused chimney stacks have found a new use as duct routes for extract ventilation, soil pipes and a flue for a gas fire, concealed within the original cleaned-up, ornate chimney pots.


“FORMstudio felt from the outset that the solution to the project rested with the design of the staircase. The result is a dramatic, sculptural architectural feature which demonstrates the practice’s extraordinary attention to detail - everything is considered and thought through."

Kevin Twittey, KRT Developments (client)

Project Credits
Acrylic Solid Surfaces - Including stair balustrade
Architects
Ironmongery – lever handles
Landscaping & planting
Products used in this project
Featured Projects
Latest Products
News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More

Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette
5 Aug 2022 News
Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette

Located in the countryside of downtown Brazil, Serrana House designed by Studio Coplanar is a 30-yea... More

The Metropolitan by Delugan Meissl Associated Architects delineates multifunctional urban living
5 Aug 2022 News
The Metropolitan by Delugan Meissl Associated Architects delineates multifunctional urban living

Located in the Sonnwendviertel district, directly south of Vienna’s new central station, the M... More