Bailer Hill
Eirik Johnson

Bailer Hill

Prentiss Balance Wickline Architects as Architects

Located on the southwestern shore of San Juan Island, the Bailer Hill house arose from the client’s desire to remain rooted in the rocky site while taking full advantage of its expansive views.  To maximize these aspirations, the program was divided into a series of rectangular volumes cut into the earth, stacked and arrayed toward specific views.  Each volume functions as a telescope, anchored to its place and focused into the distance.  As the volumes rise above the site, exterior walls extend to grade, creating a tower-like experience that remains connected to the ground below.  Green roofs accentuate this effect, as one can walk out from even the topmost story onto solid, natively-planted ground.

photo_credit Eirik Johnson
Eirik Johnson

The main floor contains an open kitchen/dining/living space and office, with a smaller volume superimposed to create a cozy library. A patio nestles in the protected crook of the overall form. From the living room a stair provides access to the master suite below; dug deeply into the site on the uphill side and opening to a patio on the downhill, the master bedroom provides the most intimate translation of the client’s brief: buried in the land, reveling in the view beyond.  A guest suite and study is one flight up from the main volume, and an art studio occupies the top floor. Each volume projects into the exterior as the roof below provides an accessible garden patio.

photo_credit Eirik Johnson
Eirik Johnson

The entire structure is clad in Shou Sugi Ban whose earthy tones and wood grain harmonize with the site while the linearity of the horizontal planks reinforce the formal expression of the building. Aside from a playful pop of color from green window and door frames, the entry is the solitary exception to this palate, welcoming visitors via an inset of warm cedar. Massive lift-slide doors cap each rectangular volume and provide access to roof gardens or patios.  Linear windows provide light, air and select views while whimsically referencing the stacked building volumes.

photo_credit Eirik Johnson
Eirik Johnson

The interior is bright and airy with a modern, restrained palate that allows the fineness of the materials to shine. Subtle grey tones in the wide plank ash flooring echo the concrete in the entry. Minimal trim and fine steel details showcase craftsmanship and minimize visual clutter.

photo_credit Eirik Johnson
Eirik Johnson

With weathered rock and windswept trees, views of the Salish Sea, Vancouver Island, and the Olympic Peninsula, the Bailer Hill house is a celebration of its stunning site.

Team:
Contractor: Robert Mancuso
Structural engineer: Lori Brown (Evergreen Design)

photo_credit Eirik Johnson
Eirik Johnson
photo_credit Eirik Johnson
Eirik Johnson
photo_credit Eirik Johnson
Eirik Johnson
Project Credits
Product Spec Sheet

ElementBrand
Paint Benjamin Moore
Countertops - Kitchen Island, Desk3form
Countertops, Master Bath, Powder Bath, Laundry, BacksplashCaesarstone
Product Spec Sheet
Paint
Waterborne Latex by Benjamin Moore
Countertops - Kitchen Island, Desk
by 3form
Countertops, Master Bath, Powder Bath, Laundry, Backsplash
Featured Projects
Latest Products
News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media
25 Jun 2022 News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media

In Lviv, Radio Garage is a media art centre and an experimental gallery for temporary exhibitions wi... More

Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric
25 Jun 2022 News
Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric

Located in Prague’s Andel District, Manifesto Market Andel is an urban infill project activati... More

Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm
24 Jun 2022 News
Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm

An iconic 19th-century building next to Amsterdam Central Station, Droogbak has been transformed int... More

Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials
24 Jun 2022 News
Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials

House VD-B by Graux & Baeyens architecten is a renovated hacienda-style villa in Evergem, Belgiu... More

Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)
22 Jun 2022 News
Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)

In the heart of the historic city of Bruges, The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC) is a... More

Award-winning New Museum of Ethnography by NAPUR Architect opens in Budapest
22 Jun 2022 News
Award-winning New Museum of Ethnography by NAPUR Architect opens in Budapest

Designed by NAPUR Architect, the recently opened New Museum of Ethnography in Budapest is a purpose-... More

New Royal College of Art campus by Herzog & de Meuron unveiled in Battersea
22 Jun 2022 News
New Royal College of Art campus by Herzog & de Meuron unveiled in Battersea

The Royal College of Art unveiled its new campus in Battersea, London this past month.  With a... More

TAO’s Qingyijiang Road Elementary School explores a decentralized school system design that embraces equality, non-hierarchy, freedom, and diversity
21 Jun 2022 News
TAO’s Qingyijiang Road Elementary School explores a decentralized school system design that embraces equality, non-hierarchy, freedom, and diversity

The Qingyijiang Road Elementary School by TAO (Trace Architecture Office) explores a decentralized s... More