Bangalley

Bangalley

Architect
Casey Brown Architecture
Location
Avalon Beach NSW, Australia | View Map
Project Year
2019
Category
Private Houses
Michael Nicholson
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Windows and DoorsPaarhammer Pty Ltd
BAL-40
BAL-FZ
ManufacturersFlos
ManufacturersDavide Groppi srl
ManufacturersS.Anselmo
ManufacturersAutodesk
ManufacturersFine Earth Joinery

Product Spec Sheet
Windows and Doors
BAL-FZ, BAL-40 by Paarhammer Pty Ltd
Manufacturers
by Flos
Manufacturers
Manufacturers
Manufacturers
Manufacturers

Bangalley

Casey Brown Architecture as Architects

A home inspired by its location, perched on a rising monolithic headland of sandstone and shale, jutting out into the Pacific Ocean just north of Sydney in the beachside suburb of Avalon. Designed to respond to this dramatic environment with a rustic rugged exterior and a raw but highly crafted interior.

photo_credit Michael Nicholson
Michael Nicholson
photo_credit Michael Nicholson
Michael Nicholson

Briefed by a couple of journalist empty nesters to ‘do the site justice’, ‘be part of nature’ and to ‘last 100 years’. A rigorous design process ensued, before a topographical response produced a series of steeped, staggered and linked blocks or pavilions set carefully amongst the boulders and twisted tea trees strewn over the headland.

photo_credit Michael Nicholson
Michael Nicholson
photo_credit Michael Nicholson
Michael Nicholson

Constrained by 3 massive Norfolk pines, flame zone bushland, a precipitous cliff edge and arduous council assessment, the site enjoys dramatic long distance southern ocean and coastline views as well as immediate near vertical views over the cliff edge to surfers and dolphins at Avalon Beach.

photo_credit Michael Nicholson
Michael Nicholson
photo_credit Michael Nicholson
Michael Nicholson

Highly visible from the popular public beach, the house replaces a rendered pink Tuscan style villa with a modest sized 350m2 house rooted in the hillside on 3 tectonic platforms enclosing a sun drenched and wind sheltered entry courtyard to the North, while overlooking the ocean and beach to the South and West.

photo_credit Michael Nicholson
Michael Nicholson
photo_credit Michael Nicholson
Michael Nicholson

The scale, form and material pallet all seek to work with the terrain; cantilever terraces and balconies, exposed hoods and deep recessed openings ensure light and shade enhance the modulated facades. The five attached pavilions are linked by a double cross over axis, directing the entry and vertical movement pattern of the house and aligning with the two principal aspects the house enjoys - the long distance southern coastal view and immediate western beach view.

photo_credit Michael Nicholson
Michael Nicholson
photo_credit Michael Nicholson
Michael Nicholson

Vertically, the plan is arranged into three functional areas; the top floor private master suite, the ground floor garden level comprising the kitchen, dining, living and studies, and the lower cave like sheltered guest rooms tucked into and between the rocks.

photo_credit Michael Nicholson
Michael Nicholson
photo_credit Michael Nicholson
Michael Nicholson

Access is via a battle axe drive through a Corten and copper gatehouse into a sheltered garden court dominated by a giant Norfolk pine tree. A vaulted entry canopy projects into the courtyard, appearing to float inside while supported externally by a natural sandstone column found on the site. The house’s cliff-top aspect is completely concealed until the front door is opened revealing a double height space aligned with the coastal headlands, stepping down into the main living room.   

photo_credit Michael Nicholson
Michael Nicholson
photo_credit Michael Nicholson
Michael Nicholson

The tectonic expression of the Ken Murtagh engineered concrete skeleton inside and out provides large openings protected from sun and rain while reflecting the horizontal layering of the cliffs below. The living room has fully retractable doors to two sides allowing a panoramic corner view and access to the terraces, made possible by a slender load defying brass clad post.

photo_credit Michael Nicholson
Michael Nicholson
photo_credit Michael Nicholson
Michael Nicholson

The buildings materiality is raw as the brief required.  Constructed both inside and outside from 500x40 bricks by  S. Anselmo. Smoky burnt grey/black bricks externally blend with the weathered sandstone surrounds. White bricks internally create an ever changing play of patterns and light as the sun moves around the building. Stone floors throughout reinforce the earthy materiality of the spaces while vaulted timber ceilings rise to northern rooflights flooding south facing rooms with light and sun. Fine brass railings mellow in the sea air, and allow views through to the ocean and surrounding heathland. All timber is FSC Certified Manilkara Bidentata including the double glazed Praarhammer fabricated Bal 40 windows and doors.

Central to the house is a finely crafted floating concrete stair connecting the 3 levels featuring a brass sculptured screen by Caroline Casey who was also responsible for all the highly resolved and detailed joinery and furnishings throughout the house.

photo_credit Michael Nicholson
Michael Nicholson
photo_credit Michael Nicholson
Michael Nicholson

Sustainability summary

Designed to last 100 years in concrete, brick, copper and brass, the house due to its extreme location was has  to endure storms, salt attack and bush fires.
The house combines many passive solar features, as well as addressing its environment through sustainable energy and material use. The doors and windows are insulated, double glazed fire rated to address heat loss and the threat of bush fires.  Extensive, carefully placed openings maximise winter solar thermal gain on the concrete and stone floors, while Northern windows and doors are deeply recessed for sun protection.  In most places, the plan is one room wide in to facilitate cross ventilation and the central staircase is designed to act as a flue, in summer drawing cool air from the basement to the upper levels.
The copper roofs collect water which is stored in 20,000 litre tanks in the basement and a 10kw solar array on the garage roof allows the house to minimise its electricity usage. Materially, the bricks inside and out, the FSC certified Manilkara Bidentata timber, and brass detailing all ensure reusability and longevity of materials.

Caption

Team:

Architects: Casey Brown Architecture

Photographer: Michael Nicholson

Caption

Materials Used:

AutoDesk, Davide Groppi, Flos, S.Anselmo, Fine Earth Joinery, JP Natural Stone, Paarhammer

Caption

Read story in DeutschItalianoFrançaisEspañol and Português

Featured Projects
Latest Products
News
Nature, character, and transparency form create a harmonic balance that characterizes this latest house by the Garcés de Seta Bonet
4 Aug 2022 News
Nature, character, and transparency form create a harmonic balance that characterizes this latest house by the Garcés de Seta Bonet

Surrounded by nature and with a broad view over Catalonia's Costa Brava landscape, Garcés de... More

Les Grandes Terres reconstruction and extension project brings a sophisticated urbanity to its Paris neighbourhood
4 Aug 2022 News
Les Grandes Terres reconstruction and extension project brings a sophisticated urbanity to its Paris neighbourhood

Adding to the urbanity of a Paris neighbourhood, this project by Hesters-Oyon Architectes involves t... More

BLAF architecten experiment through their dynamic House hkZ design with the essential components of the single-family home
4 Aug 2022 News
BLAF architecten experiment through their dynamic House hkZ design with the essential components of the single-family home

Belgian practice BLAF architecten is known for exploring complex housing sustainability, affordabili... More

Sculptural, flower-shaped Holland Casino Venlo by MVSA Architects displays a colourful, interactive facade
4 Aug 2022 News
Sculptural, flower-shaped Holland Casino Venlo by MVSA Architects displays a colourful, interactive facade

Located close to the German border, Holland Casino Venlo is a flower-shaped, sculptural building by... More

Seichii Yamada & Associates reimagine the traditional Japanese house in a striking silver façade
3 Aug 2022 News
Seichii Yamada & Associates reimagine the traditional Japanese house in a striking silver façade

Located in Shizuoka city in Japan, House in Nishichiyoda designed by Seichii Yamada & Associates... More

Sigurd Larsen designs a black timber-clad cabin that resonates with Nature
3 Aug 2022 News
Sigurd Larsen designs a black timber-clad cabin that resonates with Nature

Danish Architect Sigurd Larsen designs a tiny cabin retreat in collaboration with Berlin-based hospi... More

Making infrastructure do more: MVRDV and StudioPOD complete One Green Mile in Mumbai
3 Aug 2022 News
Making infrastructure do more: MVRDV and StudioPOD complete One Green Mile in Mumbai

Recently completed in Mumbai, the One Green Mile project by MVRD and StudioPOD transforms a series o... More

John McAslan + Partners take a ‘Fabric First’ approach to the renovation and enhancement of Glasgow’s celebrated Burrell Collection building
3 Aug 2022 News
John McAslan + Partners take a ‘Fabric First’ approach to the renovation and enhancement of Glasgow’s celebrated Burrell Collection building

Glasgow’s Burrell Collection includes 9,000 works of fine and decorative arts spanning 600 yea... More