Bank Barn

Bank Barn

Designer
Birdseye
Location
Woodstock, VT, USA | View Map
Project Year
2019
Category
Private Houses
Jim Westphalen Photography
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
ToiletsDuravit
Interior pendantVipp
Vipp526
Vipp524
Interior FurnitureRimadesio
Interior lightingEureka Lighting
Wood stoveRais
Shower DrainsViega

Product Spec Sheet
Toilets
Interior pendant
Vipp524, Vipp526 by Vipp
Interior Furniture
Interior lighting
Wood stove
Shower Drains

Bank Barn

Birdseye as Designers

Bank Barn is a private residence located in the Green Mountains of Vermont.  The house is sited on an open meadow on twenty-seven acres of sloping land.  The parcel has an agrarian heritage and is surrounded by farmland.  The steeply sloped meadow transitions to an upper bench high on the site and then continues uphill aggressively to the edge of the forest, demarked by a stone wall.  The flat grade at the upper bench proved to be the ideal site, a natural promenade to the view with an opportunity to embed the house into the landscape with an eastern slope at the arrival point.  Master planning involved infrastructural improvements including; geothermal well locations, septic design, well location, photovoltaic array planning, road, power and house siting.

photo_credit Jim Westphalen Photography
Jim Westphalen Photography

The client’s program outlined a three-bedroom house with an open-plan living arrangement and an attached garage, deck, hot tub and firepit.  The unique design solution, and genesis of the bank barn concept, was to program the garage and support spaces at the lowest grade and to project the foundation walls east and west of the building envelope.  On the east side this extension creates a deck off the gable end which transitions into a green roof overlooking the auto court below.  To the west, the concrete rails captures the deck space, hot tub and extends into an apron for the firepit and wood storage bookend.

photo_credit Jim Westphalen Photography
Jim Westphalen Photography

Grade transitions are a feature of bank barns and the main entry path accentuates the topography.  A large wood staircase provides a transition from the lower level to the wooden canopy of the main level entry.  This area features an open living arrangement in a minimalist palette of exposed steel, plaster, concrete and curtainwall with expansive and uninterrupted views beyond.  A central freestanding steel staircase provides a connection between the three levels and creates a sculptural expression to the ensuite bedrooms above. The second story windows are accentuated with deep jambs and window seats articulating the extended pastoral views.

photo_credit Jim Westphalen Photography
Jim Westphalen Photography

Intensive energy consultation and modeling developed the technical specifications on the building’s envelope and mechanical system design.  Geothermal heating and cooling through water-to-water and water-to-air systems created an electricity-based energy system.  The project was designed to be a net-zero residence pending a future 18 kw solar array.  Construction detailing employs thermally broken R-40 walls and R-60 roof systems along with closed-cell polyurethane foam cavities.  The high performance, triple glazed curtainwall was specified with a 0.15 U-value, low-E film and minimal air infiltration requirements.

photo_credit Jim Westphalen Photography
Jim Westphalen Photography

Read story in DeutschItalianoEspañolFrançais and Português

Featured Projects
Latest Products
News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media
25 Jun 2022 News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media

In Lviv, Radio Garage is a media art centre and an experimental gallery for temporary exhibitions wi... More

Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric
25 Jun 2022 News
Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric

Located in Prague’s Andel District, Manifesto Market Andel is an urban infill project activati... More

Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm
24 Jun 2022 News
Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm

An iconic 19th-century building next to Amsterdam Central Station, Droogbak has been transformed int... More

Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials
24 Jun 2022 News
Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials

House VD-B by Graux & Baeyens architecten is a renovated hacienda-style villa in Evergem, Belgiu... More

Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)
22 Jun 2022 News
Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)

In the heart of the historic city of Bruges, The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC) is a... More

Award-winning New Museum of Ethnography by NAPUR Architect opens in Budapest
22 Jun 2022 News
Award-winning New Museum of Ethnography by NAPUR Architect opens in Budapest

Designed by NAPUR Architect, the recently opened New Museum of Ethnography in Budapest is a purpose-... More

New Royal College of Art campus by Herzog & de Meuron unveiled in Battersea
22 Jun 2022 News
New Royal College of Art campus by Herzog & de Meuron unveiled in Battersea

The Royal College of Art unveiled its new campus in Battersea, London this past month.  With a... More

TAO’s Qingyijiang Road Elementary School explores a decentralized school system design that embraces equality, non-hierarchy, freedom, and diversity
21 Jun 2022 News
TAO’s Qingyijiang Road Elementary School explores a decentralized school system design that embraces equality, non-hierarchy, freedom, and diversity

The Qingyijiang Road Elementary School by TAO (Trace Architecture Office) explores a decentralized s... More