BANQUE DE FRANCE - THE GIANT WHITE SAFE

BANQUE DE FRANCE - THE GIANT WHITE SAFE

Architect
VIGUIER
Location
80 Rue Emile Zola, La Courneuve, France | View Map
Project Year
2019
Category
Offices

Heritages

Factories
Stories By
VIGUIER
©Takuji Shimmura

The new site of the Banque de France

VIGUIER as Architects

The new site of the Banque de France is the second biggest cash handling facility in Europe. It handles 25% of the national reserves.


The Paris-La Courneuve center of the Banque de France (Central Bank) rises on the 4.5 ha wasteland of the former Babcock steel factory along the A86 motorway. This project is a reflection of the challenge that is the “Grand Paris” and the major changes happening north of the French capital, of which the Olympic Games in 2024 will be a part. The opening of the Banque de France is the sign of a renewal both for the industrial site and the entire area, the soon to open «Fabriques des Cultures» bringing an added cultural value to the area while preserving its industrial past. 


This new facility is a major step in the Banque de France’s plan to rethink its real estate and modernize its equipment with the creation of an industrial site compatible with its current objectives.


So as to handle soon after opening over 1 billion banknotes (25% of the national reserves), this project involves a specific material and technological infrastructure suited for highly secured and automated facilities. 


The nerve center of this architectural plan is a safe composed of three juxtaposed cubic volumes.

Its main function is the high-speed automated control of banknotes. It is designed to automatically destroy worn out banknotes and put aside the ones deemed suspicious. Its secondary function is the storage of the banknotes in the 26-meter high safe.

Even though the building is supposed to be perfectly sealed, the emphasize on natural light is at the heart of the project. The white ceramic facade presents an alternated hollow pattern that softens the building’s defensive appearance and creates a vibration depending on the amount of sunlight. This attachment to natural light is also demonstrated inside the building where a triangular void was turned into a planted patio open to the staff.


At the entrance of the complex, two former Babcock buildings, dating back to 1923 for the brick one and 1987 for the concrete one, face the “safe”. These two units have been restored and organically connected to one another to be reborn as a unified office building that will be open to the public. 


The general plan creates a dialogue between each entity of the site but also with the entire area. It questions the concept of the architectural openness of a site of which the primary function is to be fully sealed. The project is also a reflection of one of the main concerns of Jean-Paul Viguier et Associés’: the relation between heritage and contemporary architecture.


Program: Major refurbishment of two buildings of the former Babcock Wilcox steel

factory (1923 and 1987) and conversion into tertiary buildings (offices, service area open

to the public and staff cafeteria) and construction of a highly secured fiduciary building.

Assingment: Architecture, city planning, interior design

Completion: 2018

Location: 80, rue Emile Zola, 93120 La Courneuve

Built area: 23 500 m²

Tertiary built area (offices): 6.500 m², 4 levels above ground floor (capacity : 450

approx.)

Fiduciary built area (safe): 17.000 m²

Client: Banque de France

Contractor: Jean-Paul Viguier et Associés

Contractor, engineering and process: Artelia

Engineering firms: Axeflow (Process), Alternative (Acoustics)

Landscape designers: Agence Babylone

Interior designers: Majorelle (space planning)

Construction firms: Léon Grosse (general construction firm), CBC (structural works),

Ineo (CFO and CFA), Spie (plumbing), Jean Lefebvre (gardens and green spaces)

Materials: Extruded ceramic (by Moeding) and metal cases for coating of the facade

Certifications: NF HQETM for tertiary buildings by Certivéa + «Sustainable logistic

platform» 3* by Afilog


The team :


Partner, leading architect: Francesco Zaccaro

Operation architect: Fiona Dunlop, Dionisio Rocha

Project team: Christophe Charon, Beat Meier, Daniele

Molinari, Aboubacar Mahaman Noury, Claire Moreau

Computer generated images: Benoit Paterlini, Giovanni

Barbagallo, Amélie Bellaud

Interior designers: Justine Duhautois, Ninni Byrelid,

Clémence de Dreuzy, Julia Le Guilloux, Sophie Pélisset



 

Read story in Français

Project Credits
Architects
ENGINEERING AND PROCESS
Landscaping
CFO and CFA
Cladding applications
Gardens and Green spaces
Product Spec Sheet

ElementBrand
Cladding applicationsISOSTA INTERNATIONAL
Ceramic “ALPHATON White” Moeding
Product Spec Sheet
Cladding applications
Ceramic “ALPHATON White”
by Moeding
Featured Projects
Latest Products
News
Blanchette Architects revamp an old carpet factory into a vibrant office space
18 Aug 2022 News
Blanchette Architects revamp an old carpet factory into a vibrant office space

A well-known Montreal-based firm, Blanchette Architects renovated an old factory building for an ind... More

Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction
17 Aug 2022 News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction

Located in a typical Chinese village on the outskirts of Beijing, ‘Mixed house’ designed... More

Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility
17 Aug 2022 News
Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility

Located in the city of Antwerp in Belgium, Park + Ride designed by HUB is a large-scale public parki... More

Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions
17 Aug 2022 News
Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions

In Qinhuangdao, China, the Monologue Art Museum by Wutopia Lab opened on the park green of SEATOPIA... More

ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More