Beloura House IV

Beloura House IV

Architect
Estúdio Urbano Arquiteto
Location
Sintra, Portugal | View Map
Project Year
2019
Category
Residential Landscape
Stories By
Estúdio Urbano Arquiteto

Lunawood
Fernando Guerra | FG+SG

Beloura House IV

Estúdio Urbano Arquiteto as Architects

In a plot without great interest, nor characteristics that make it more remarkable, one can see, in the distance, the ocean and the palace of Sintra. Through the 2000m2 of land, a complex and extensive program for a single family dwelling was distributed; spreaded over 3 floors, the lower floor with a big leisure area, the ground floor comprehending the social areas and the upper floor reserved for the rooms. From the street the volume of the upper floor appears as a large box, suspended in the void and resting on long walls that extend from the interior. On the ground floor wide windows open the facade allowing the desired reading of continuity of the wall. The look lingers on and stretches over the distant landscape. On the upper floor, the rooms are protected from the outside by the expressive wooden brise soleil allowing the desired quietness. The garden privileges native species and seeks to create different environments that could be an extension of the interior space on the outside. The passage of time will bring the necessary consolidation of the planted species.

Read story in Português

Beloura House by Estúdio Urbano

Lunawood as Manufacturers

Beloura House, a modern private home, is designed by Estúdio Urbano and located in Portugal. The house is divided into 3 floors, the middle floor has a large leisure area, the downstairs social facilities and the upper floor is reserved for the bedrooms.

The eye-catching feature of this elegant dwelling is the beautiful solar screen built from Thermowood battens, covering the windows of the top floor. The function of the wood bars is not just aesthetic. The Thermowood battens keep the heat out during the summer months while maintaining the beautiful view. The wavy solar screening creates an interesting contrast to the design language of an otherwise angular building. The softness of the wood is in harmony with the cold concrete. Seen from the inside of the house, the screening blocks out the sunlight but maintain the beautiful view.

Over time, the Lunawood Thermowood solar shading will turn gray due to the sun and the weather, but the advanced technical properties of the Thermowood will remain.

Project Credits
Products used in this project
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct name
ManufacturersLunawood
Outside finishings – STOMilano – STOLit KSto AG
Aluminium frames - Slimslide EVOSapa Building System
KNX Domotic and Electrical SolutionSchneider
Product Spec Sheet
Manufacturers
Outside finishings – STOMilano – STOLit K
by Sto AG
Aluminium frames - Slimslide EVO
KNX Domotic and Electrical Solution
Featured Projects
Latest Products
News
Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More