Bend Simpson Pavilion

Bend Simpson Pavilion

Architect
Opsis Architecture

Luma Lighting Design
Location
Bend, Oregon, USA | View Map
Project Year
2015
Category
Pavilions
Alan Brandt

Bend Simpson Pavilion

Opsis Architecture as Architects

The Bend Pavilion is an all season open-air covered ice rink andsports facility located on an 11-acre urban site in the high desertenvironment of Central Oregon. Defined by an iconic visuallyfloating canopy, the 30,000 sf Pavilion contains an NHL regulationice rinkduring the winter months and sports court surface servinga variety of recreational activities throughout the remaining year.The 10,000 sf Support Building contains reception, meeting space,concessions, skate rental, offices, lockers and storage.

 

The Pavilion massing features the prominent ice rink roof with asouth orientation and streetfrontage. Nestled into the slopingtopography of the parklike setting, the ice rink is visuallyscreenedfrom the traffic and integrates an event shelter with outdoorseating and fire pits overlooking the rink. The lower north facingSupport Building integrates an inviting mainentrance and offersan acoustical buffer and night lighting filter to the adjoiningneighborhood.

 

The Pavilion’s levitating roof, 120-feet wide by 240-feet long, isa landmark in the Bend community. Constructed economically withsteel girders and trusses, it utilizes cost-effective materials suchas plywood sheathed soffit and fascia of dark painted cementboard panels. The perimeter ETFE (Ethylene Tetrafluoroethylene)fabric screen with printed frit pattern, installed on the south andwest edges, mitigates the prevailing winds, solar heat gain, anddriven rain and snow while optimizing defused daylighting andtransparency. The canopy’s underside comprised of 5,000 milledplywood slats provides acoustical absorption and offers visualwarmth that references Bend’s natural environment and historyas a mill town. The support building’s exterior is enclosed in apainted cement board rainscreen with a durable steel plate finishand ground faced concrete block at the vulnerable lower surfaces.

 

The facility is organized with one public entry and control point tothe ice skate rental center, concessions, and divisible multipurposeroom overlookingthe ice rink. A covered exterior walkwayconnects the team locker rooms, exteriorconcessions, ice rink, andoutdoor amenities contained within the fenced compound. The

interior is conceived as an extension of the exterior with exposedwood structure, painted cement board feature walls, rubber floor,and steel plate at the low wall and casework surfaces. Vibrantaccent color creates visual focus and a wayfinding hierarchy thatis integrated into the signage.

Project Credits
Cost Consultant
Environmental Graphics
Code Consultant
Recreation Consultant
Landscape Architect
Product Spec Sheet

Featured Projects
Latest Products
News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More

Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette
5 Aug 2022 News
Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette

Located in the countryside of downtown Brazil, Serrana House designed by Studio Coplanar is a 30-yea... More