Berendo Middle School New Gymnasium

Berendo Middle School New Gymnasium

Architect
CO Architects
Location
Los Angeles, CA, USA | View Map
Project Year
2020
Category
Primary Schools
Nils Timm

Berendo Middle School New Gymnasium & Campus Modernization

CO Architects as Architects

Opened in 1910 in Los Angeles, Berendo is the oldest California middle school continuously operating on the same site.  The Los Angeles Unified School District (LAUSD) selected CO Architects to design the new free-standing gymnasium and renovate an existing administrative space into a mental health clinic.  The new gym, playfield, and plaza sustainably extend Berendo’s service to its more than 800 students and the neighboring communities of Pico-Union, MacArthur Park, and Koreatown.  The school has nearly 100 percent minority enrollment, the majority of students being Hispanic and economically disadvantaged.

photo_credit Nils Timm
Nils Timm

The design brief called for an approach that celebrated and facilitated the connection between Berendo’s compact urban campus, which shares space with the Monsignor Romero Charter School, and the surrounding community.  The new gymnasium was sited and designed to offer multiple uses, including fitness, assembly, and social space for both school and neighborhood functions.

photo_credit Nils Timm
Nils Timm

The gym’s flat roof turns down at the edges to become a part of the façade compositions on the east and west sides.  The balcony on the north side, along with extensive north-facing glazing, provides a visual connection to nearby Wilshire Boulevard and offers views of the downtown skyline.

photo_credit Nils Timm
Nils Timm

An interior corridor in the gymnasium building features a colorful geometric pattern in yellow, white, and blue vinyl, with the pattern repeated in wet areas in tile.  (Yellow and white were the original school colors; blue is the current school color.)  In the gym itself is a graphic that reads “Charging Forward Since 1910 BERENDO” in large blue letters, while wide vertical stripes of dark and light blue and yellow line the bleachers; the light-blue stripes sport white images of base-, basket-, volley-, soccer-, and footballs.  Just outside of the gym, more wall graphics explain the building’s sustainable aspects, giving students assurance that their space is ecologically responsible.

photo_credit Nils Timm
Nils Timm

The architects incorporated several sustainability features identified by CHPS (Collaborative for High Performance Schools) in the new gym.  Throughout the project, structural members were made from recycled steel that might otherwise have gone to landfills.  The steel studs were covered with rigid insulation and then plaster, creating a wall assembly that exceeds the R-value (thermal resistance) required by code and minimizes the energy required for HVAC operation.  Further, a cool roof was created by adding a reflective membrane that lessens heat transfer into the building.  The gym has several solar tubes, which direct natural light into the building and reduce the need for artificial lighting.  The large, north-facing, three-story window wall brings in northern light in without contributing to heat gain from the sun.

photo_credit Nils Timm
Nils Timm

The project brief called for the development of the landscape to “green” the campus and expand an existing community garden.  The new resilient fescue grass playfield is a rare amenity for an inner-city school, and helps mitigates the heat-island effect produced by paved playgrounds.  A new central plaza with shade trees in large circular planters serves as an informal community meeting area.  Between the plaza and the school entrance is the expanded learning garden with educational signage.  It was planted with drought-tolerant species surrounding a zig-zagging ADA-compliant ramp, which ties together the lower and upper parts of the campus.  These completed green spaces provide a community amenity conspicuously lacking in this dense urban setting devoid of public parks.

photo_credit Nils Timm
Nils Timm

“Physical fitness is a healthy part of how kids learn, and this gym is going to bring a much needed opportunity to continue that program,” says Rosa Trujillo, Principal, Berendo Middle School.  “My favorite place is the balcony.  To be able to see the downtown skyline of Los Angeles, to be able to see the Hollywood Hills, it’s like you can look out to those areas and dream of what you’re going to be in the future, who you’re going to be in Los Angeles, and how you’re going to contribute to our city.”

photo_credit Nils Timm
Nils Timm
Featured Projects
Latest Products
News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More

Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette
5 Aug 2022 News
Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette

Located in the countryside of downtown Brazil, Serrana House designed by Studio Coplanar is a 30-yea... More