Berkley House

Berkley House

Architect
RSAAW
Location
North Vancouver, BC, Canada | View Map
Project Year
2020
Category
Private Houses
Stories By
RSAAW
Ema Peter
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Perroquet lightsiGuzzini
Sliding Shower Door HardwareKrownlab Inc.
Triple glaze windows SCHÜCO
Double glaze skylights Velux
Tiles Ames Tile & Stone
Glazing Atlas Meridian Glass Works

Product Spec Sheet
Perroquet lights
Sliding Shower Door Hardware
Triple glaze windows
by SCHÜCO
Double glaze skylights
by Velux

Berkley House

RSAAW as Architects

A thorough mid-century interior renovation, taking a tired inefficient house with good bones to a contemporary home on another level.

photo_credit Ema Peter
Ema Peter

In a market trending towards disposable fixtures and finishes, where it has become commonplace to demolish to make way for the latest trend, RSAAW’s renovation ensured the home stayed rooted to its origin, simply adapting to perform to superior efficiency levels and to accommodate future generations of family life.

photo_credit Ema Peter
Ema Peter

Despite the structure having a typical partially below grade lower level, the family was first attracted to the home's quasi post-and-beam style and its Californian-style atmosphere, unusual in a typically conformist suburban North Vancouver neighbourhood. The challenge was to celebrate this character while adapting to the reality of the Canadian climate and minimizing energy wastage. RSAAW achieved this by completely replacing the entire interior building envelope, installing triple glazing throughout, and replacing the forced air system with energy efficient underfloor heating.

photo_credit Ema Peter
Ema Peter

Before the renovation the two main floors were separated, with the entire lower level serving as a mortgage helper suite. Family spaces were once somewhat cloistered, with minimal natural light entering key areas. The renovation opened up the entire home, connecting both levels via a central atrium space anchored by a monumental double height library and topped by multiple skylights strategically located to filter in as much light as possible in all seasons. The sense of space was further augmented by vaulting ceilings throughout the main floor and adding oversized glazing to allow for views of the North Vancouver greenery in the garden and beyond, filling the home with light even on overcast days.

photo_credit Ema Peter
Ema Peter

Circulation was improved on the lower level by repurposing the former mechanical room to create a hallway lined with discreet storage for all the family’s bits and pieces. This almost secret corridor sits in counterpoint to the public face of the atrium, where the family’s love of art, books, and found objects can be showcased.

photo_credit Ema Peter
Ema Peter

The floor space lost when opening up the atrium was more than regained by creating a children’s paradise in a previously inaccessible attic space. The playful stripes of colour in the attic are echoed in the panelling at the entry and in the garden treehouse interior. These tonal explorations, along with the warmth of the custom millwork throughout the home, bring a punch of energy into the home's otherwise gallery-like monochromatic interior and exterior. Resilient tile flooring downstairs allows the family to enter the home worry-free after outdoor activities, while upstairs the sense of light and space is amplified by threshold-free light oak flooring and sculpted shadow-line walls.

photo_credit Ema Peter
Ema Peter

A few years before undertaking the interior renovation, the family asked RSAAW to design a garden playhouse for their children. The treehouse’s slender “stem” is threaded so it can grow vertically with the tree and a custom ring hugs the trunk without damaging the majestic Douglas Fir. The treehouse became a playful design experiment that now fits perfectly with the home’s aesthetic, while respecting the environment it sits in.

photo_credit Ema Peter
Ema Peter

The Berkley House renovation reflects the family’s future-focus and respect for the past and is the result of a respectful homage to architectural influences, both at home and abroad.

Caption
Caption

Read story in PortuguêsDeutschItalianoEspañol and Français

Project Credits
Sliding Shower Door Hardware
Architects
Featured Projects
Latest Products
News
Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More