Bernardim Ribeiro MC Apartment

Bernardim Ribeiro MC Apartment

Architect
João Tiago Aguiar, arquitectos
Location
Lisbon, Portugal | View Map
Project Year
2020
Category
Apartments
FG+SG – Architecture Photograph
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
PaintsCIN, S.A.
LightingClimar S.A.
Door comunication, switches and systemsEFAPEL
CarpentryGLS2 Carpintaria
Sanitary equipment & tapsPADIMAT

Product Spec Sheet
Paints
Lighting
Door comunication, switches and systems
by EFAPEL
Carpentry
Sanitary equipment & taps
by PADIMAT

Bernardim Ribeiro MC Apartment

João Tiago Aguiar, arquitectos as Architects

The BR Apartment located in Bairro das Picoas, Lisbon, dates from the beginning of the 20th century, a period when, given the growing population, it was important to maximize the available space in the city. That is why the construction, especially the interiors, invariably follow the same construction line: a long corridor with rooms on both sides.

photo_credit FG+SG – Architecture Photograph
FG+SG – Architecture Photograph

The apartment, integrated in a centenary building, has kept the original construction almost intact, despite the passing of the decades. Here, the aim was to reduce the number of small rooms, create large rooms and reorganise the entire space to present it in a contemporary and bold new look.

photo_credit FG+SG – Architecture Photograph
FG+SG – Architecture Photograph

The old structures, common to buildings from this time, are in stone masonry of cage-type, especially the gable and façade walls, while the interior walls are in solid brick and the wooden floor slabs concealed by wooden flooring on the upper side, besides a false ceiling on the lower side. Part of the structures had to be changed to make the planned renovation possible.

photo_credit FG+SG – Architecture Photograph
FG+SG – Architecture Photograph

The extension of the living room, over two bedrooms, proved to be a versatile solution since it was possible to place the kitchenette in the extension of the social area, thus providing a new atmosphere with this space association that have something in common; socialization. The elimination of three walls gave way to metal beams, while the continuity wall with the corridor was replaced by slatted columns, concealing some reinforcing structures.

photo_credit FG+SG – Architecture Photograph
FG+SG – Architecture Photograph

In addition to these profound changes, there is the master-suite reorganization and the design of a walking closet. This change was achieved by moving the door on the corridor. On the other hand, since this is an extensive space reorganisation, an additional bedroom was created where the original kitchen used to be, and a complimentary bathroom in the old pantry´s place.

Responsible Architects: João Tiago Aguiar
Project team: Susana Luís, Rúben Mateus, João Nery Morais, Maria Sousa Otto, Samanta Cardoso de Menezes, Diogo Romão, Nuno Sequeira, Renata Vieira.
Builder: BAUKELL

photo_credit FG+SG – Architecture Photograph
FG+SG – Architecture Photograph
photo_credit FG+SG – Architecture Photograph
FG+SG – Architecture Photograph
photo_credit FG+SG – Architecture Photograph
FG+SG – Architecture Photograph
photo_credit FG+SG – Architecture Photograph
FG+SG – Architecture Photograph
Caption
Caption

Material Used :
CIN: Paints
PADIMAT: Sanitary equipment & taps
MÁRMORES IRMÃOS BERNARDES: Natural stone
SANTOBANHO: Handmade tile
CLIMAR: lighting
EFAPEL: Door comunication, switches and systems
GLS2 CARPINTARIA: Carpentry

Software Used :
Microsoft: Excel
Microsoft: Word

Read story in ItalianoEspañolFrançaisDeutsch and Português

Featured Projects
Latest Products
News
Nature, character, and transparency form create a harmonic balance that characterizes this latest house by the Garcés de Seta Bonet
4 Aug 2022 News
Nature, character, and transparency form create a harmonic balance that characterizes this latest house by the Garcés de Seta Bonet

Surrounded by nature and with a broad view over Catalonia's Costa Brava landscape, Garcés de... More

Les Grandes Terres reconstruction and extension project brings a sophisticated urbanity to its Paris neighbourhood
4 Aug 2022 News
Les Grandes Terres reconstruction and extension project brings a sophisticated urbanity to its Paris neighbourhood

Adding to the urbanity of a Paris neighbourhood, this project by Hesters-Oyon Architectes involves t... More

BLAF architecten experiment through their dynamic House hkZ design with the essential components of the single-family home
4 Aug 2022 News
BLAF architecten experiment through their dynamic House hkZ design with the essential components of the single-family home

Belgian practice BLAF architecten is known for exploring complex housing sustainability, affordabili... More

Sculptural, flower-shaped Holland Casino Venlo by MVSA Architects displays a colourful, interactive facade
4 Aug 2022 News
Sculptural, flower-shaped Holland Casino Venlo by MVSA Architects displays a colourful, interactive facade

Located close to the German border, Holland Casino Venlo is a flower-shaped, sculptural building by... More

Seichii Yamada & Associates reimagine the traditional Japanese house in a striking silver façade
3 Aug 2022 News
Seichii Yamada & Associates reimagine the traditional Japanese house in a striking silver façade

Located in Shizuoka city in Japan, House in Nishichiyoda designed by Seichii Yamada & Associates... More

Sigurd Larsen designs a black timber-clad cabin that resonates with Nature
3 Aug 2022 News
Sigurd Larsen designs a black timber-clad cabin that resonates with Nature

Danish Architect Sigurd Larsen designs a tiny cabin retreat in collaboration with Berlin-based hospi... More

Making infrastructure do more: MVRDV and StudioPOD complete One Green Mile in Mumbai
3 Aug 2022 News
Making infrastructure do more: MVRDV and StudioPOD complete One Green Mile in Mumbai

Recently completed in Mumbai, the One Green Mile project by MVRD and StudioPOD transforms a series o... More

John McAslan + Partners take a ‘Fabric First’ approach to the renovation and enhancement of Glasgow’s celebrated Burrell Collection building
3 Aug 2022 News
John McAslan + Partners take a ‘Fabric First’ approach to the renovation and enhancement of Glasgow’s celebrated Burrell Collection building

Glasgow’s Burrell Collection includes 9,000 works of fine and decorative arts spanning 600 yea... More