Best Friends Lifesaving Center

Best Friends Lifesaving Center

Architect
RA-DA
Location
Soho, New York, NY, USA | View Map
Project Year
2017
Category
Shops
Stories By
RA-DA
Ralf Strathmann
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
ManufacturerPORCELANOSA
Seat cushion fabricCamira
Blazer
Wood FlooringCarlisle Wide Plank Floors
Weekend Cottage
Recessed linear lightsCoronet
LS2 LED
PendantsRich Brilliant Willing
Akoya
Artic Granite & ColosseumHIMACS - LX HAUSYS EUROPE GMBH

Product Spec Sheet
Manufacturer
Seat cushion fabric
Blazer by Camira
Wood Flooring
Weekend Cottage by Carlisle Wide Plank Floors
Recessed linear lights
LS2 LED by Coronet
Pendants
Artic Granite & Colosseum

Best Friends Lifesaving Center

RA-DA as Architects

Best Friends’ adoption Center, located in the SoHo, New York City, is a new concept in animal welfare and adoption. With Best Friends’ goal to take the country to no-kill by 2025, the Center would not only provide opportunities for the public to adopt dogs and cats, but also engage them in The Mission, and guide them in how to get involved.

photo_credit Ralf Strathmann
Ralf Strathmann

With this in mind, we established the Center’s design goals: We wanted to create what would feel like a sanctuary experience in the middle of Manhattan, referencing the landscape and temperament of the Best Friends’ headquarters in Kanab, Utah. We called our scheme “The Canyon”, referring to the grandiose natural landscape at the Sanctuary in Kanab, where large red rock formations line passageways through the expanse at high elevations. Our space would be a smaller, modern, urban reflection of this experience.

photo_credit Ralf Strathmann
Ralf Strathmann

The key to engaging the public was to create an inviting and fluid environment that pulls people through the space and interacts with them along the way. We mapped a path through The Center and punctuated it with moments of discovery by introducing novel program elements that emerge along the path. Flanking the primary meandering path through The Center are free-play spaces for the cats; dogs suites; meet and greet rooms; and a merchandise wall; each designed to creatively showcase the animals and allow interaction and engagement.

photo_credit Ralf Strathmann
Ralf Strathmann

Each step further into the space reveals further rooms, experiences and opportunities to engage. The path takes guests past the kitten nursery and culminates in a room that displays the dog suites around a central space. Partially frosted glass doors with small sniff holes mitigate the noise and distraction of people walking through. A soft day-to-night lighting system communicates the time of day by dimming to a warmer light in the evening and in the morning, mimicking the outside color temperature and helping to keep the animals healthy and connected to the outside.

photo_credit Ralf Strathmann
Ralf Strathmann

Another key component integrated into the design of the space is messaging and media to educate and communicate the mission of Best Friends Animal Society, encouraging the visitor’s participation in some way to support the cause.Along the path, bright orange flags mark digital ‘Action Stations’ that identify practical ways for visitors to get involved. Small lettering on the walls give the animals a playful voice. Larger graphics reference donors and the goals of Best Friends Animal Society.

photo_credit Ralf Strathmann
Ralf Strathmann

The material selection was informed by the imagery of the landscape at the Best Friends Kanab Sanctuary. It was important to us to use warm, natural materials and envelop the path entirely so that visitors felt as though they were walking through a natural and warm landscape. With this as our aesthetic, we also had to make sure that the materials were resilient enough to handle the animals and cleanable and safe so that any potential disease would not linger or transfer. We found a tile plank for the floor that matched the wood walls and ceiling and used epoxy flooring and corian cabinetry in spaces that were inhabited by the animals. A careful balance of materials makes the space un-institutional and inviting.

Team:
Client: Best Friends Animal Society
Structural Engineer: Gilsanz Murray Steficek LLP
MEP Engineer: PowerCon Associates
Acoustic Consultants: Acoustilog Inc, JRH Acoustical Consulting
General Contractor: InsideSquad Inc.
Experiential Designer: Gallagher & Associates
Construction Manager: Frank LaRuffa, Snr.

photo_credit Ralf Strathmann
Ralf Strathmann
photo_credit Ralf Strathmann
Ralf Strathmann
photo_credit Ralf Strathmann
Ralf Strathmann

Material Used:
1. Porcelanosa - Floor Tile / Ascot Arce
2. Carlisle Wide Plank Floors / Weekend Cottage
3. LG - Solid Surface Counters / LG Hi-Macs - Artic Granite & Colosseum
4. General Polymers - epoxy flooring / Ceramic Carpet - custom color
5. 3 Form - glass / Infiniteglass Pressed Glass - custom gradient
6. Camira - seat cushion fabric / Blazer - Surrey CUZ1E
7. Vitra - merchandise system / Invisible 6
8. Acoustical Surfaces, inc. - acoustical wall panels / Decorative Fabric Wrapped Acoustical Wall panel - grey.
9. Lucifer Lighting - accent spots 
10. Coronet - recessed linear lights / LS2 LED
11. Rich Brilliant Willing -Pendants / Akoya

Project Credits
Manufacturer
Architects
Acoustic Consultants
Experiential Designer
General Contractor
Products used in this project
Featured Projects
Latest Products
News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media
25 Jun 2022 News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media

In Lviv, Radio Garage is a media art centre and an experimental gallery for temporary exhibitions wi... More

Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric
25 Jun 2022 News
Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric

Located in Prague’s Andel District, Manifesto Market Andel is an urban infill project activati... More

Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm
24 Jun 2022 News
Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm

An iconic 19th-century building next to Amsterdam Central Station, Droogbak has been transformed int... More

Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials
24 Jun 2022 News
Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials

House VD-B by Graux & Baeyens architecten is a renovated hacienda-style villa in Evergem, Belgiu... More

Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)
22 Jun 2022 News
Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)

In the heart of the historic city of Bruges, The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC) is a... More

Award-winning New Museum of Ethnography by NAPUR Architect opens in Budapest
22 Jun 2022 News
Award-winning New Museum of Ethnography by NAPUR Architect opens in Budapest

Designed by NAPUR Architect, the recently opened New Museum of Ethnography in Budapest is a purpose-... More

New Royal College of Art campus by Herzog & de Meuron unveiled in Battersea
22 Jun 2022 News
New Royal College of Art campus by Herzog & de Meuron unveiled in Battersea

The Royal College of Art unveiled its new campus in Battersea, London this past month.  With a... More

TAO’s Qingyijiang Road Elementary School explores a decentralized school system design that embraces equality, non-hierarchy, freedom, and diversity
21 Jun 2022 News
TAO’s Qingyijiang Road Elementary School explores a decentralized school system design that embraces equality, non-hierarchy, freedom, and diversity

The Qingyijiang Road Elementary School by TAO (Trace Architecture Office) explores a decentralized s... More