Between The Sheets | Damask

Between The Sheets | Damask

Architect
Abbink x Co
Location
Amsterdam, Netherlands | View Map
Project Year
2012
Category
Private Houses
Stories By
Abbink x Co

Chris Kabel
Ⓒ Hans Peter Föllmi

Between The Sheets | Damask

Abbink x Co as Architects

In the centre of the old city, a hidden pattern of secret alleyways has been partially restored. A new house and atelier designed by Angie Abbink (Abbink X Co architecture) is squeezed between two alleys, the Blue Sheet alley and the Black Sheet Alley. This is one of the few new developments in the historically charged Blue Sheet Block where monuments and restoration take precedence. It is a neighborhood rich in contrasts and culture, a block with a squatter’s history and surprising spatial effects.


Nestled within the walls of the urban block, this special spot ‘’between the sheets’’ is in a world of its own, where a glimpse of the church tower and the sound of birdsong becomes one’s only contact with the rest of the city. It is a ‘backstreet’ world traditionally dressed in virginal white, allowing light and air into an otherwise narrow and dark place.


The project is steeped in contrasts. On the one hand the housing corporation required a practical, flexible, affordable and durable social welfare house which resulted in a simple white box with 4 facades including the roof garden, each with its own urban story and unique character.


On the other hand the tenant is a nature-loving cartoonist with a creative family who lived in an old run-down social welfare house down the same alleyway. They lived in a home overflowing with art, colour, memories and collections, veiled from the outside world where light filtered through from unexpected angles. Every space in the house was filled, and every square inch of wallspace covered, the very fabric of the place exuded colour, colour, colour.


The needs of the urban situation, the client and of the users were combined in a simple white treasure chest with a veiled facade, behind which a colorful family can create its own world. This veiled house was conceived as the final statement in an urban restoration project which lasted almost 20 years. The designer Chris Kabel was commissioned to express and materialize the veil. This art project was initiated by Angie Abbink who worked together with Kabel in this sublime integration of art and architecture.


Kabels design consists of white aluminum perforated with a repetitive pattern using an industrial punching technique as an affordable alternative to laser techniques. The perforation is a grid of adapted hexagons. The shape is designed specifically so that it can be folded in two directions to either catch the light or create a shadow. The observer thus discovers a drawing on the façade created by light and shadow reminiscent of the textiles industry that used to flourish in this part of Amsterdam.


Veil: Material: Aluminium Hexagons: Circa 48.000 Size: 90 m2 screen panels, 40m2 balustrade/chimney panels Area: 180 m2 + 60 m2 roof terrace

BENT

Chris Kabel as Designers

Façade for a residential building by Abbink X de Haas architects and housing cooperation de Key in the center of Amsterdam. Aluminum sheets are perforated with a pattern that allows the shapes to be bent up or down. When bent up the surface catches the (sun)light and bent down the surface is shaded. In this way intricate graphics can be applied onto the building with punch perforated panels without the use of expensive laser cutting. Bent turns shadow into ink.


Material:

Perforated aluminum sheet Dimensions: 1000 / 1150 cm


Manufactured by Metadecor Commissioned by housing cooperation de Key

Project Credits
Products used in this project
Product Spec Sheet

Featured Projects
Latest Products
News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space
18 Aug 2022 News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space

A well-known Montreal-based firm, Blanchette Architectes renovated an old factory building for an in... More

Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction
17 Aug 2022 News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction

Located in a typical Chinese village on the outskirts of Beijing, ‘Mixed house’ designed... More

Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility
17 Aug 2022 News
Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility

Located in the city of Antwerp in Belgium, Park + Ride designed by HUB is a large-scale public parki... More

Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions
17 Aug 2022 News
Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions

In Qinhuangdao, China, the Monologue Art Museum by Wutopia Lab opened on the park green of SEATOPIA... More

ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More