Bicycle bridge, Wetteren

Bicycle bridge, Wetteren

Architect
ZJA
Location
Wetteren, Belgium | View Map
Project Year
2018
Category
Bridges
Wesley Poelman

Bicycle bridge, Wetteren

ZJA as Architects

The countryside and the rivers

In order to innovate and optimize the inland shipping connection Antwerp-Paris, also called the Schelde-Seine Course, bridges all over Belgium and France are being replaced, channels deepened, banks relocated, and quays renewed. This is also the case where the river Schelde runs through the town of Wetteren. The old footbridge that connected the two parts of town, needed to be replaced by a new one that met the demands of higher vertical clearance.

Wetteren on the Schelde

The new bicycle bridge at Wetteren is aligned with the choir of the St Gertrudis Church and the market square. This has all to do with the ambitious development of the centre of town, branded Wetteren on the Schelde. A new complex of multi-storied buildings, also housing the new town hall, giving urban energy to the centre of Wetteren. By activating the neglected zone behind the church, the new plan turns the town facing towards the river again, meanwhile striking a new connection with the part of town across the river at a location that has a lot to offer as a pleasant urban area. Crossing the river Schelde over the bridge by bicycle or on foot is like being lifted from the countryside dominated by rivers and led into the heart of Wetteren through a raised gate.

The tower and the pylon

The design, by the architetural studio ZJA, for the bicycle bridge rests on two guiding principles. First, that the bridge provides a functional and visual connection to the centre of Wetteren, that is mainly dominated by the St Gertrudis Church with its remarkably high nave and the 65 meters high tower. Secondly, that the river itself, winding its way in slow and elegant bends through the countryside near Wetteren, remains as open and spacious as possible.

This resulted in the design for a cable-stayed bridge with a nearly 50 meters high pylon, reclining slightly in the river bend like the white shadow of the church tower, and supporting the deck with four strong cables. The ramp leading up to the bridge is long, makes a wide turn, offering a splendid view over the countryside, the river and Wetteren itself. Crossing the river from the Overschelde bank offers an impressive spatial experience, being led to the market square and the church seven meters high above the river and the quays.

A bicycle bridge as connecting element

The design of the bicycle bridge in Wetteren uses contrasting elements to make a connection. The bricks of the church and the bricks of the new development along the bank are in tune, the same goes for the silhouettes of the roofs. The volumes are high and wide, the streets leading to the new square are long and narrow.

The bridge however aims to make a light and slender impression. The pylon is the opposite of the church tower, insisting to be distinctly different. Strong enough to carry pedestrians and cyclists across the river, but first of all instrumental to the experience of open space and getting the most out of the movement over streets and river. The slender deck, the bright colours of the long and comfortable stairway, the ramp to the bridge with its columns designed at minimal width and the spectacular curve all support that experience. New and old, light and dark, steel and brick, urban and countryside, land and water, the bicycle bridge at Wetteren joins the opposites in an elegant fashion.

Architect: ZJA
Client: De Vlaamse Waterweg
Contractor: THV BAM Contractors Aelterman
Structural engineering: SBE
Steel contractor: Aelterman
Landscape architect: OKRA Landschapsarchitecten

Photos: OKRA Landschapsarchitecten, Marc Van Wezemael and Wesley Poelman

Read story in Nederlands

Featured Projects
Latest Products
News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space
18 Aug 2022 News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space

A well-known Montreal-based firm, Blanchette Architectes renovated an old factory building for an in... More

Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction
17 Aug 2022 News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction

Located in a typical Chinese village on the outskirts of Beijing, ‘Mixed house’ designed... More

Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility
17 Aug 2022 News
Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility

Located in the city of Antwerp in Belgium, Park + Ride designed by HUB is a large-scale public parki... More

Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions
17 Aug 2022 News
Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions

In Qinhuangdao, China, the Monologue Art Museum by Wutopia Lab opened on the park green of SEATOPIA... More

ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More