Big Mouth House

Big Mouth House

Architect
Best Practice Architecture

HyBrid Architecture
Location
Seattle, WA, USA | View Map
Project Year
2018
Category
Private Houses
Ed Sozinho

Big Mouth House

Best Practice Architecture as Architects

Best Practice Architecture Collaboration Brings Multi-Family Living to the Next Level

Three Seattle architects teamed up to achieve flexible urban living.


Seattle has been home one of the hottest housing markets in the United States for years. And with all that growth comes questions around urban density, affordability and the best ways to address the city’s growing housing needs.


Big Mouth House is an answer to those questions. Developed by three Seattle architects, this small multi-family project is a modern take on what a versatile, forward-thinking, multi-family living can look like. Each unit within the project is a flexible urban home with a studio space on the lower level, a main living area upstairs and a rooftop deck to take advantage of Seattle’s unbeatable city views.


Kailin Gregga of Best Practice Architecture paired with Rob Humble of Hybrid Architecture and Steven Lazen (acting as a sole practitioner) to transform what was a single-family residential lot in Seattle’s Central District into three townhomes (one unit at 1,850 square feet and two additional units at 1,420 square feet each).


All three units share a lush walkway along the south side of the 5,760 square foot lot. The pathway stretches from the front sidewalk to the communal parking area in the rear alley. Black vertical metal cladding envelops the exterior–bringing a cohesiveness to the three attached homes–and continues as a 2x2 black painted fence that surrounds the site. Custom pink powder-coated panels and railing provide pops of color to enliven the dark facade. Entries to each unit are painted with bright colors and accented with pink signage. And for even more color, the rooftop areas are covered in a geometric mural by Seattle artist SAM WOOD WILSON.


In contrast to the black exterior, the project’s interiors are large, airy, open spaces that take advantage of the property’s mostly western views. All three units were designed with a lower level income Accessory Dwelling Unit (ADU). These ADU’s are connected to the interior of the townhomes, but also come equipped with a separate entrance. This unique feature can be used as an extension of the family home (a guest suite, office, or family room) or as a rental apartment. With this flexible space, homeowners can accommodate an expanding family or use it to generate additional income with as a short or long term rental.


Units A and B feature interiors by Rob Humble. The ADU units are located on the lower level and can be accessed from either a lockable interior door or from a separate exterior entrance. This floor also includes a small storage space. The second level has two bedrooms and a bathroom. On the third floor, visitors will find a main living room, dining room and kitchen. These spaces have windows on both sides, with views to downtown and territorial views of the surrounding neighborhood. The location of the property was crucial to the design. By placing these main living areas higher up, the design team was able to take full advantage of the city views. Open rafters in the ceilings of the living and dining rooms help shape these large rooms and create height and volume.


Unit C features interior design by Kailin Gregga and Steven Lazen. The design concept was a white box interior with pops of color in the kitchen cabinetry and furniture. The lower level contains the ADU unit, a storage space, an open office area and a zone for bikes. A two-story bookshelf stretches between first and second floor. The large shelf was designed to hold anything from keepsakes to books, allowing the rest of the house to be free from clutter. On the second floor, an open kitchen connects to the dining and living room, where a large floor to ceiling cantilevered window takes advantage of the western view to the downtown. Bedrooms and laundry are on the upper level, as well as the guest bathroom and stairway to the roof.


The thoughtful and intentional design of Big Mouth House offers urban homeowners much needed flexibility not offered to them with traditional home design. As city populations continue to grow, architects around the country can look to collaborations like this one for smart, innovative solutions to questions around urban living and multi-family design.

Project Credits
Products used in this project
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct name
ManufacturersCosentino
ManufacturersCB2
ManufacturersDaltile
ManufacturersSherwin-Williams
Product Spec Sheet
Manufacturers
Manufacturers
by CB2
Manufacturers
by Daltile
Manufacturers
Featured Projects
Latest Products
News
Blanchette Architects revamp an old carpet factory into a vibrant office space
18 Aug 2022 News
Blanchette Architects revamp an old carpet factory into a vibrant office space

A well-known Montreal-based firm, Blanchette Architects renovated an old factory building for an ind... More

Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction
17 Aug 2022 News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction

Located in a typical Chinese village on the outskirts of Beijing, ‘Mixed house’ designed... More

Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility
17 Aug 2022 News
Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility

Located in the city of Antwerp in Belgium, Park + Ride designed by HUB is a large-scale public parki... More

Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions
17 Aug 2022 News
Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions

In Qinhuangdao, China, the Monologue Art Museum by Wutopia Lab opened on the park green of SEATOPIA... More

ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More