Bioclimatic Community Mosque of Pamulang

Bioclimatic Community Mosque of Pamulang

Architect
RAD+ar (Research Artistic Design + architecture)
Location
Pamulang, Tanggerang Selatan, Indonesia | View Map
Project Year
2020
Category
Mosques
William Sutanto

Bioclimatic Community Mosque of Pamulang

RAD+ar (Research Artistic Design + architecture) as Architects, Landscape

A mosque, unlike most religious places, has purposes that was more than just a place of worship for Muslims, oftentimes, it took shape as a community center, meeting place, even for some developing country, a recreational space. Bioclimatic Community Mosque aims to address the fundamental issues of designing a mosque by distancing itself from the current architectural discussions based on form and focusing solely on the essence of religious space.

 

Situated in the middle of young demographic community, Masjid DarulUlumPamulang were designed to be very low maintenance and self-sufficient as the extremely unfriendly environment where direct heat and high humidity were very dominant. Bioclimatic design was an obvious direction to adopt that utilizes it’s extreme lumen from solar energy as 12 hours indirect natural lighting toward the bulks of the mosque and other related environmental resources to provide indoor and outdoor human thermal comfort, such as detailed technique for cross ventilation (inlet-outlet variation, usage of roster, side and top shaded opening for stack effects).

 

As an effort to reduce cost for community mosque and increasing efficiency, architects decided to replace 95% of what were supposed to be brick partition and replaced it with more than 30.000 pieces of accustomed roster block ( that provides lights and wind tunnel while maintaining privacy) that were manually manufactured by the local community for the community.

 

Basic geometric-volumetric approach as the sunken massing (to harness lower temperature) stacked on top of another, this allowed many level of wind speed variation crossing the building that provides total shade and extreme temperature and air pressure differences that ensure 24 hours cross ventilation & thermal chimney effect.

 

Design replace the iconic Islamic dome (which mostly a quintessential characteristic of mosques) with a plate of active greenroof to cool down top most plates and to reduce enormous urban heat island contributed to the surrounding environment. This were viewed as a movement to redefining Islamic spaces in postmodern context and needs based on accustomed necessity.  

 

With a capacity to accommodate approximately 1,000 people, the mosque is also designed to blend with nature and local culture. As the interior space were basically a shaded outdoor space, wind speed were varies, this was found to be quite effective to tackle the problem of large gathering indoor during airborne pandemic such Covid-19 that happened recently.

Read story in DeutschPortuguêsItalianoEspañol and Français

Project Credits
Product Spec Sheet

Featured Projects
Latest Products
News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space
18 Aug 2022 News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space

A well-known Montreal-based firm, Blanchette Architectes renovated an old factory building for an in... More

Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction
17 Aug 2022 News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction

Located in a typical Chinese village on the outskirts of Beijing, ‘Mixed house’ designed... More

Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility
17 Aug 2022 News
Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility

Located in the city of Antwerp in Belgium, Park + Ride designed by HUB is a large-scale public parki... More

Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions
17 Aug 2022 News
Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions

In Qinhuangdao, China, the Monologue Art Museum by Wutopia Lab opened on the park green of SEATOPIA... More

ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More