Biotope along the By-pass

Biotope along the By-pass

Architect
ihrmk
Location
Nisshin, Aichi, Japan | View Map
Project Year
2019
Category
Private Houses
TAKAHASHI Nao
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
FurnitureCarl Hansen & Søn
WashroomBolon
BKB - Sisal Plain Beige
LightingODELIC
OL251775
Kitchen AreaPORCELAINGRES
IVORY
Euro-Style IH(CS-T34BFR)Mitsubishi Electric Trane HVAC US
Samos-L / Bokado FG-LLIXIL

Product Spec Sheet
Furniture
Washroom
BKB - Sisal Plain Beige by Bolon
Lighting
OL251775 by ODELIC
Kitchen Area
IVORY by PORCELAINGRES
Euro-Style IH(CS-T34BFR)
Samos-L / Bokado FG-L
by LIXIL

Biotope along the By-pass

ihrmk as Architects

Biotope

The house sits on a subdivided plot in the new residential area of the newly finished land rezoning project in front of the Komenoki station in Nisshin City, facing the busy by-pass which was widened to 30m as part of the rezoning project.

The challenge was how to establish the building façade against an open environment of newly developed land.

photo_credit TAKAHASHI Nao
TAKAHASHI Nao

Similar to a river biotope that is both a secure home and a place of activity for aquatic life, we did not fully open the house towards the front road, nor totally closed it. By manipulating the boundaries, we hoped to create a three-dimensional space that connects to the planar surrounding and a humanly distance that comes inro contact with the oversized, artificial place.

photo_credit TAKAHASHI Nao
TAKAHASHI Nao

1.5 stories of RC and Wooden frame

The site is on a stepped ground, elevated approximately 1m from the boundary of the front road. We decided to insert an RC building mass into the stepped ground like an animal burrow. The ground floor beam establishes a waist-high wall that extends out to the terrace of the 1st floor and surrounds this entire RC mass. On top, we assembled 1.5 stories of wooden frame, giving a soft rhythm in contrast to the hardness of RC structure.

The basement of the house is a café, and above the basement on the 1st and 2nd floors are the residential area. While the entrance and floor level between the café and living space are clearly divided, through the central atrium and the building’s stacked 1.5 stories of RC and wooden frame structure, the sense of presence between different levels could be felt.

photo_credit TAKAHASHI Nao
TAKAHASHI Nao

A Series of Small Spaces

In the café on the basement, we arranged an entrance and atrium like those seen in an urban hideaway at the end of a narrow alleyway, a terrace seating in the back of the atrium where comfortable wind flows through, and floor seating embedded in the ground. On the 1st floor, entrance, decking passage, study space, dining to living space and south terrace are arranged around the central atrium, respectively. On the 2nd floor, private rooms (master bedroom and two children’s rooms) are arranged around the void above the dining space and the atrium, maintaining a moderate distance between each room. By three-dimensionally arranging small spaces around the central atrium, we challenged to create an ecosystem reminiscent to that of a river biotope.

photo_credit TAKAHASHI Nao
TAKAHASHI Nao
photo_credit TAKAHASHI Nao
TAKAHASHI Nao
photo_credit TAKAHASHI Nao
TAKAHASHI Nao

Material Used:
[Facade cladding]  
Basement floor - Fair-faced concrete
1st - 2nd floor - Urethane resin paint on mortar with trowel finish

[Roof]   
Galvanized Metal Roof

[Inner floor]
Basement floor - Fair-faced concreter with trowel finish
1st - 2nd floor
General Area: Wood Flooring(Doussie flooring/IOC Japan)
Kitchen Area: Porcelain tiles 600x600x8mm(Urban Ivory/Porcelaingres)
Washroom: vinyl textile floor sheet 500x500x4.9mm (BKB Plain Berge/Bolon)

[Ceiling]
Basement floor - Fair-faced concrete
1st floor - EP coating over plasterboard
2nd floor - 24mm structural plywood over SPF38x184mm@303

[Walls]
1st floor - Fair-faced concrete
1s floor
Podium: Concrete with 4mm resin mortar
1st - 2nd floor EP coating over plasterboard

Caption
Featured Projects
Latest Products
News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More

Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette
5 Aug 2022 News
Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette

Located in the countryside of downtown Brazil, Serrana House designed by Studio Coplanar is a 30-yea... More