Biowonder

Biowonder

Location
Kolkata, West Bengal, India | View Map
Category
Offices

Biowonder

Salient as Urban Planners

Located in Kolkata, Biowonder attempts to counter the tendencies towards the segregation of land-use and programs in the current Indian urbanism. Being the first biophilic corporate park of East India, this mixed used development offers multifarious opportunities for work, housing, recreation, entertainment and public facilities. This super adjacency of diverse programs brings behavioral freedom, tolerance and emergence of an informal community space. A Gold-rated, LEED certified building, it boasts of a range of facilities (food courts, gymnasium, facility shop, pharmacy, ATMs etc.) for its inhabitants, a 4-star business hotel of 120 keys, Convention, Business and Banquet facilities.

There exists a mutually inclusive and sustainable relationship between man, nature and architecture- one that has to be biophilic in nature. Biophilia means ‘love for life’ or living systems- amidst this context, Biowonder is an attempt to create one such precedent that would help to establish this connect within the larger working environment that humans inhabit. Biophilic design facilitates other connected values such as energy efficiency, proliferation of green elements and increased performance and productivity at the workplace. Better performance further leads to better profits and satisfaction in the corporate world. Geometric manifestation, thereby, is adopted to enable the resolution of the design brief which enhances the generic value of comfort and familiarity. The planning also reflects a strikingly creative orchestration of varied functional zones within the complex.

Architectural ‘offsets’ within the building are provided as a measure to increase the amount of green percentage considerably. These offsets allow for each office within the podium building to have a terrace and a dedicated clear area for tree plantation. This forms a vertical distribution of green cover that complements as well as augments the horizontal green cover. The offsets also create shadow zones, cutting off the scorching afternoon heat, while facilitating rainwater harvesting and renewable energy production. The landscaping of the terraces in the building include Xeriscaping, i.e. drought-resistant plants are used in an effort to conserve resources and maintain economic efficiency. Tress with lush leaves are planted for greater foliage content.  

The structural system incorporated in the building is a 95% RCC structure plan, using steel only at the bracings. This solution has enabled reduction of carbon footprint in a strikingly unique way – by making the structure less heavy and minimizing the usage of raw material. The internal structural system of shear walls and special moment frames allows for resistance against earthquakes and wind forces.

Environment positive features have been adopted as design interventions to reduce the load on the services | The form and orientation of the building blocks is derived in response to the climatic conditions of the region. While the form acts as a barrier to the constant hot winds that kiss the green terraces and become cooler, the orientation makes way for cool shaded plazas during hotter times of the day. Its floor plate orientation helps each office to receive 80% daylight, while enabling great views with accessible green terraces. 

Natural pattern and processes | The entire ground floor area of the site is redeveloped as terrace gardens in the building profile. Designed to provide social coherence, the terraces are well connected to each other and enable a green layer. The urban greenery is increased  to reduce the effects of the heat island.

Light and space | The design of the corporate park incorporates the dynamics of light into the spaces, so that human beings are in constant rhythm with natural light. The staggered terraces with planters and greens embrace the glazed office spaces and create a fluid social space during work breaks.

Evolved Human – Natural Relationship | Incorporating the best of technology, Biowonder is designed for experiential living while promoting and re-establishing the almost forgotten bond between man and nature. 

Salient’s design approach is sensitive to the environment in order to help in sustaining the Biodiversity around. Balancing dynamic movement and respite, the building reintroduces therapeutic nature of built form into the urban scenario, by offering vertical greens to the city in this intriguing layered approach to city architecture. BIOWONDER is an expression of truth through architecture; the truth that connects man with nature.

Featured Projects
Latest Products
News
Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More