BLACK DIAMOND

Location
Nanchong, Sichuan, China | View Map
Project Year
2021
Category
Restaurants

BLACK DIAMOND

AD ARCHITECTURE as Interior Design

Uncertainty

Uncertain curved lines and soft space produce an illusory feeling.

photo_credit YUUUUNSTUDIO
YUUUUNSTUDIO
photo_credit YUUUUNSTUDIO
YUUUUNSTUDIO

Confidence & Determination

World Park City is located in Manfu New Area, Nanbu County, Nanchong, covering a plot area of 12,000 mu. It is the first cultural tourism complex that integrates the functions of culture, tourism, commerce, business and residence in the county, positioned to be a hub providing quality life, cultural experience, business office, industry incubation, entertainment as well as educational services in the future. BLACK DIAMOND is a French restaurant sited inside a waterfront building in the center of World Park City.

photo_credit YUUUUNSTUDIO
YUUUUNSTUDIO
photo_credit YUUUUNSTUDIO
YUUUUNSTUDIO

Presented in a contemporary and artistic style, the restaurant has instructive and educational value for the county. To some extent, the design is creating future, whilst also showing the confidence and determination of both World Park City and AD ARCHITECTURE.

photo_credit YUUUUNSTUDIO
YUUUUNSTUDIO
photo_credit YUUUUNSTUDIO
YUUUUNSTUDIO

Flexible Space

The space features a sense of uncertainty. The fusion and separation of different areas give rise to tangled emotions. The combination of geometry and arc, free plane and broken arc constitute a flowing spatial scene. With suspended form and tilted structure, the space produces a sense of uncertainty, lightness and elegance, filled with fun.

photo_credit YUUUUNSTUDIO
YUUUUNSTUDIO
photo_credit YUUUUNSTUDIO
YUUUUNSTUDIO

Approaching this project, AD ARCHITECTURE did an experimental attempt, which subverts the conventional spatial form of Western restaurants, but still remains French elegance and romance. The design emphasizes the incorporation of behavioral and emotional experiences in the French dining environment, rather than spatial form.

photo_credit YUUUUNSTUDIO
YUUUUNSTUDIO
photo_credit YUUUUNSTUDIO
YUUUUNSTUDIO

All geometries, natural material textures, dim lighting and music are elaborately combined to respond to guests' elegant emotional demands. Experiencing the space is like listening to a wonderful music concert, which is mysterious and beautiful. The spatial emotion can be sensed and touched.

photo_credit YUUUUNSTUDIO
YUUUUNSTUDIO
Caption

The bar area is set in the center of the restaurant, becoming the first visual focus. It can serve all tables, realizing the desired functionality and accentuating a romantic and naughty spatial emotion as well. Unlike many high-key and exciting bars, it is quiet and leisurely.

photo_credit YUUUUNSTUDIO
YUUUUNSTUDIO

Restrained Freedom

The space is semi-closed, which not only enhances privacy, but also enables guests to enjoy varying scenes and emotions. Dim lighting environment highlights the protagonist of the space — people, subtly interpreting a new kind of hedonism. Artificial techniques are employed to imitate natural textures. Structural aesthetics and natural materials collide with each other, generating arcane power. God requires that all things be as good as possible, and therefore nothing in the world is imperfect. He takes all visible things, which are not static but in an irregular and disorderly motion, and then changes them from disorder to order, for the reason that he considers order to be better than disorder.

photo_credit YUUUUNSTUDIO
YUUUUNSTUDIO

Color & Texture

The space is unified by warm tones, showing a harmonious and gentle attitude. Through an innovative approach, the handmade paint is endowed with the matte texture of metal materials. It strikingly contrasts with wooden flooring, giving the space a warm yet futuristic touch.The staircase awash with artistry is another visual highlight in the space. Shaped like an art sculpture, it makes the overall space more artistic and intriguing, stimulates the desire for exploration, and effectively plays a transitional role in guiding people to the mysterious and private second floor.

photo_credit YUUUUNSTUDIO
YUUUUNSTUDIO

Light Shaped by Structures

Shaped by structures, light is transformed into an interior element. Structure, as the creator of light, connects with an immeasurable abstract world, emerging with daylight. The interactive relationship among structure, light and people is full of poetry. Through spatial exploration, the design team created an illusory experience through real structures. Free lines generate "uncertain" romance and illusion, taking customers to a romantic, dreamy, ambiguous, tranquil and ritual journey.

photo_credit YUUUUNSTUDIO
YUUUUNSTUDIO

Oriental quintessence is incorporated into the space, which goes beyond superficial elements. Restrained free structural expressions run through the whole space, highlighting charming light and shadows. Oriental aesthetics and spirit are perfectly blended into the mysterious spatial atmosphere, evoking unchained, quiet or secluded dining experiences.The spatial design achieves a breakthrough, deviating from conventional aesthetic interpretation. In such a distinctive space, one table, two people coupled with a delicious meal are enough to create a storytelling, poetic scene. In such an illusory space, people can find themselves and leave their stories here.

photo_credit YUUUUNSTUDIO
YUUUUNSTUDIO

Team:

Design firm: AD ARCHITECTURE
Chief designer: Xie Peihe
Design team: AD ARCHITECTURE
Lighting consultancy: Hesper Lighting Design (Guangzhou) Co., Ltd.
Construction firm: GOLD MANTIS
Photography: YUUUUNSTUDIO

photo_credit YUUUUNSTUDIO
YUUUUNSTUDIO

Materials used:
Wooden flooring, Stainless steel, Handmade paint, Stone plate;

Caption
Featured Projects
Latest Products
News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More

Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette
5 Aug 2022 News
Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette

Located in the countryside of downtown Brazil, Serrana House designed by Studio Coplanar is a 30-yea... More