Blu395

PHTAA Living Design as Architects

Blu395 is a low-rise mixed use building with 84 guestrooms and 3 units of retail space, located in Saphan Kwai on Pahon Yothin Road, one of the main arterial roads from the city center heading due north to Ayuthaya. Saphan Kwai is not so much a destination as a transit zone for both commuters using Pahon Yothin and the Bangkok skytrain which runs parallel to and above it.

 

As such, there seemed an opportunity to create a memorable experience that could punctuate an otherwise boring commute in Bangkok traffic. Re-appropriation of mundane materials in a creative and surprising way is a key tenet of architectural firm, PHTAA. The facade of the Blu395 Residence uses the kind of steel grating usually reserved for drainage covers or industrial flooring as its defining feature. Its primary function is to provide privacy for the hotel guests on their balconies and to create a uniform face to the building: a practical approach to screening anything the guests should have on the balconies, such as drying washing.

 

The facade grating is painted on both sides with “two perceptions of the city” in a style reminiscent of a lenticular postcard. Outbound commuters are given a view of the city with traditional Thai houses, and for the inbound journey, the depiction is of the more modern city with shophouses. Both these elements of the city, however, are now vanishing with the construction of malls and condos. The pace at which you pass by adds another element to perception of the facade: the skytrain speeds past, while pedestrians and traffic stuck at the lights pass slowly so that they can experience the “vanishing point” when the viewers can see through the screen to the hotel.

 

To generate a gradation of shading and allow natural light into the corridor space, another layer of screening, using translucent canvas, envelopes an atrium space carved into the edge of the building behind the steel grating facade. This screen allows more privacy for the hotel lobby, which is further separated from the street by a clear polycarbonate wall. The atrium space is shaped as a truncated cone with a 10 degree angle to maximize natural light and is open on the street side to allow air to flow through the grating and up to the sky. Being next to the street, this was an opportunity to give back something to pedestrians in terms of a small, semi-circular green space. The overall functionality of the building with commercial spaces below and living above is reminiscent of a traditional Thai shophouse.

 

This reference is further reinforced in the prominent positioning of the internal stairs in the retail spaces and the fire escape stairs linking all floors around the edge of the atrium. Blu395 reminds commuters of the mixture of Bangkok architecture, both shophouse and traditional house by its use of screens in an area once famous for standalone cinemas.

Featured Projects
Latest Products
News
Snøhetta brings a modern vision to the remote historic hotel Finse 1222
27 May 2022 News
Snøhetta brings a modern vision to the remote historic hotel Finse 1222

At the very highest point of the Norwegian Railway track and only accessible by train, you will find... More

New Novartis Pavilion in Basel features a distinctive zero-energy media facade
27 May 2022 News
New Novartis Pavilion in Basel features a distinctive zero-energy media facade

The Novartist Pavilion by AMDL CIRCLE is a new exhibition, meeting and event centre at the Novartis... More

Immersive Golong Wormhole visually represents the transformative nature of a beauty and wellness brand
25 May 2022 News
Immersive Golong Wormhole visually represents the transformative nature of a beauty and wellness brand

In Hangzhou, China, the Golong Wormhole by PINES ARCH is an experimental space for events and exhibi... More

Villa RS by JUMA Architects employs charred wooden cladding and horizontally oriented planes to blend with the Belgian landscape
25 May 2022 News
Villa RS by JUMA Architects employs charred wooden cladding and horizontally oriented planes to blend with the Belgian landscape

In the Flemish Ardennses, Villa RS by JUMA Architects is situated in a picturesque landscape with ch... More

Kindergarten for Llubi expresses in built form two converging patterns from its landscape context
24 May 2022 News
Kindergarten for Llubi expresses in built form two converging patterns from its landscape context

In the small Mallorca town of Llubi, this new kindergarten by Aixopluc Architects is located on a pe... More

25 best architecture firms in Mexico City
23 May 2022 News
25 best architecture firms in Mexico City

Mexico City is home to a number of outstanding, epoch-defining architectural firms. Its contemporary... More

New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden
22 May 2022 News
New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden

In Tilburg, NL, the new Nardinc wing of the Singer Museum by Bedaux de Brouwer Architecten houses th... More

Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople
22 May 2022 News
Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople

Located in Bani Jamrah, Bahrain, the Al Naseej Factory by Leopold Banchini is a textile weaving faci... More