Bolle Restaurant

Bolle Restaurant

Architect
marco acerbis studio
Location
Lallio, Province of Bergamo, Italy | View Map
Project Year
2019
Category
Restaurants
Stories By
marco acerbis studio

BAUMIT
Marco Introini
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Facade claddingBAUMIT
Bathroom Suspension LampsFlos
Bathroom tapsCEADESIGN
Ceiling Surfaces And Walls Of The Restaurant HallRockfon
Indoor And Outdoor LampsPlatek
Washbasins And Sanitary FixturesCeramica Flaminia

Product Spec Sheet
Bathroom Suspension Lamps
Ceiling Surfaces And Walls Of The Restaurant Hall
by Rockfon
Indoor And Outdoor Lamps
by Platek
Washbasins And Sanitary Fixtures

Bolle Restaurant

marco acerbis studio as Architects

A façade that is striking for its materiality stands for 10 meters along the road, while maintaining the language and proportions of the industrial warehouse.

 

Marco Acerbis completely reconstructs the architectural volume with a prefabricated concrete system, from which it visually and structurally separates the building of the showroom and restaurant. The facade has a silver coating, made by hand, that recalls the idea of ​​aluminum, the material used by the Agnelli family (the client, an Italian manufacturer of aluminum cookware and frames).

 

The circular motifs of the plaster, combined with portholes of varying diameters, contrast with the broad glass surface of the façade: a sort of full-height tympanum which leads to spaces open to the public.


Despite the volumetric continuity, the shed and the space of the showroom and restaurant are two separate bodies. The first has a prefabricated concrete structure; while the second is made of post-compressed reinforced concrete - a construction technique usually used in large constructions and which, in this case, allows for a greater clear light with only two columns, which support the entire slab of the first floor.


All the systems are integrated on the roof and inside the false ceiling where the skylights are made, allowing the windows on the façade to extend over the entire height of the building. While inside the ceiling slab, no longer horizontal, tilts violently towards the window.

 

Interiors
The interior shows a "masculine" and minimal aesthetic, with clear chiaroscuro, warmed by a few teak accents. On the left there is the showroom, separated from the atrium by a system of bookcases with wooden shelves that function as a set-up, and by the only two supporting pillars that support the flooring of the restaurant room above. The entire Angelli cookware collection is displayed on exhibitors in folded alveolar aluminum with sinusoidal modules, designed according to a design by Acerbis.


Entering the double volume space, illuminated by ceiling windows, the reception desk with the waxed natural iron desk is in the background, the same material that continues on the parapet of the access staircase to the first floor.

 

Interestingly, the staircase is positioned in the opposite direction to the entrance, to create a visual pause and emphasize the arrival on the first floor.

 

The restaurant
From a waiting room with armchairs overlooking the outside, one enters the restaurant room of about 60 covers, introverted and screened by circular and rotating dividers of 3 meters in diameter, made of Venetian plaster on a metal structure and plasterboard. These take up the theme of the portholes on the façade and allow the reorganization of the room.


The 120 cm diameter tables - as well as the console tables in the room and the same dividers - are made to designs by Marco Acerbis. Each has a spotlight for direct and oriented light. Everything is designed or chosen by Acerbis: from linen tablecloths that recall the molletton to some pieces of tableware made together with the ceramist Roberto Domiziani.


The dark colored ceiling is covered with Rockfon panels with sound-absorbing properties. A similar finish was recreated on the wall paneling, while a strip of LEDs at table height detaches it from the rest of the wall, treated with the same light resin as the floor.


The interior design of the room is designed to isolate the customer in a minimalist and hieratic environment, focusing the spotlight on the chef's dishes: a unique touch of color in a deliberately neutral environment.

 

Material Used :

1. Facade Covering: Baumit
2. Indoor And Outdoor Lamps: Platek
3. Indoor Showroom Lamps: Trilux
4. Waiting Area Furniture: Talenti
5. Ceiling Surfaces And Walls Of The Restaurant Hall: Rockfon Mono Acoustic (Rockfon Company)
6. Elevator: Overlift
7. Floor Tiling: Iris Ceramica
8. Washbasins And Sanitary Fixtures: Flaminia
9. Bathroom Suspension Lamps: Flos
10. Faucets: Presto
11. Bathroom Tap: Cea
12. Professional Kitchen: Great Plants
13. Bathroom Handles: Colombo Design
14. Linear Diffuser With Cooling / Ventilation System Cylinder: Fcr
15. Mechanical Boiler System: Hoval
16. Air Handling Unit Mechanical System: Fast
17. Coders: Lg
18. Floor Heating System: Emmeti

Read story in Italiano

Bolle Restaurant

BAUMIT as Facade cladding

Bolle restaurant places in Bergamo and is characterized by an exceptionally neat design and rigorous shapes. Geometry, order and diffused light blend together with raw materials that alternate between metal and wood. The outer skin, masterfully designed and made alive with Baumit CreativTop, reminds the world of fossils, terrestrial movement and melted metals.

Featured Projects
Latest Products
News
Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm
24 Jun 2022 News
Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm

An iconic 19th-century building next to Amsterdam Central Station, Droogbak has been transformed int... More

Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials
24 Jun 2022 News
Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials

House VD-B by Graux & Baeyens architecten is a renovated hacienda-style villa in Evergem, Belgiu... More

Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)
22 Jun 2022 News
Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)

In the heart of the historic city of Bruges, The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC) is a... More

Award-winning New Museum of Ethnography by NAPUR Architect opens in Budapest
22 Jun 2022 News
Award-winning New Museum of Ethnography by NAPUR Architect opens in Budapest

Designed by NAPUR Architect, the recently opened New Museum of Ethnography in Budapest is a purpose-... More

New Royal College of Art campus by Herzog & de Meuron unveiled in Battersea
22 Jun 2022 News
New Royal College of Art campus by Herzog & de Meuron unveiled in Battersea

The Royal College of Art unveiled its new campus in Battersea, London this past month.  With a... More

TAO’s Qingyijiang Road Elementary School explores a decentralized school system design that embraces equality, non-hierarchy, freedom, and diversity
21 Jun 2022 News
TAO’s Qingyijiang Road Elementary School explores a decentralized school system design that embraces equality, non-hierarchy, freedom, and diversity

The Qingyijiang Road Elementary School by TAO (Trace Architecture Office) explores a decentralized s... More

House of Concrete Experiments by Samira Rathod Design Associates explores concrete in all its aspects
21 Jun 2022 News
House of Concrete Experiments by Samira Rathod Design Associates explores concrete in all its aspects

Located in the coastal town of Alibaug, near Mumbai, the House of Concrete Experiments by Samira Rat... More

Promodo Hub & Office by Bude Architects offers a transformable platform for the exchange of ideas
18 Jun 2022 News
Promodo Hub & Office by Bude Architects offers a transformable platform for the exchange of ideas

Situated in an actively developing IT district of Kharkiv, Promodo Hub & Office by Bude Architec... More