Bombay Sapphire Distillery, Laverstoke Mill

Bombay Sapphire Distillery, Laverstoke Mill

Designer
Heatherwick Studio
Location
Laverstoke, United Kingdom | View Map
Project Year
2014
Category
Factories
Stories By
Heatherwick Studio

ARUP

Bombay Sapphire Distillery, Laverstoke Mill

Heatherwick Studio as Designers

The gin-maker Bombay Sapphire commissioned the creation of the company’s first in-house production facility, which will also be open for members of the public to visit. Formerly a water-powered paper mill, the site contained more than forty derelict buildings, many of historical significance, which have been regenerated and restored as part of Heatherwick Studio’s master plan. Central to the development of the master plan is the River Test, which was previously almost invisible, contained within a narrow high-sided concrete channel and largely covered over as the site had intensively developed over many years.


The river became the central organising device to make sense of the complex site and this accumulation of facilities. The river has been widened and its banks opened out and planted in order to transform it into a route that draws visitors through the site to a newly defined courtyard at its centre, surrounded by historic buildings. To make the water visible and valuable once more the river has taken on more than twice its original width and its banks reshaped with planted foreshores.


The original project brief included provision of a separate visitor centre. However the design team believed this not to be necessary, preferring to allow the public a more authentic experience by getting closer to the distillation process and seeing the sculptural copper gin stills in use.


Heatherwick Studio's master plan proposed the creation of two new glasshouses to grow specimens of the 10 exotic plant species used in the Bombay Sapphire distillation process. These glasshouses, one of them containing a humid tropical environment and the other a dry temperate Mediterranean climate, emerge from the northern still house to sit within the waters of the widened river. The connection to the still house allows waste heat from the distillation process to be recycled to maintain the warm climates for the plant species to flourish. The fluid geometry of these new glass buildings was influenced by recent advances in glass technology and by Britain’s rich heritage of botanical glasshouse structures.


This new botanical distillery has achieved a BREEAM ‘outstanding’ rating for sustainability; the first facility in the drinks manufacturing industry to be awarded this rating.


BOMBAY SAPPHIRE DISTILLERY

ARUP as Engineers

The Bombay Sapphire greenhouses demonstrate a unique and innovative approach to employing curved glass as a structural component. The fluid geometry is made possible thanks to recent advances in glass technology and parametric modelling.


Developed by the Arup team together with Heatherwick Studio, the structural skin of each house take on an extruded circular ‘pleated form.’ Starting from their base, each glasshouse extends vertically upwards, bending and then narrowing. Parametric modelling and sharing of 3D information was a key element of the design process, helping to break the design down into discrete steps.


The curved and twisted L-shaped steel profiles forming continuous ‘flow lines’ are made of laser cut and bent stainless steel plates, fixed with a series of staggered metal connectors; plate shapes and connector geometry were directly derived from the team’s 3D model.


Meanwhile, the curving forms required flat and curved clear low iron glass. A SentryGlas N-UV inoplast interlayer ensured maximum edge stability in the humid environment of the tropical glass houses and maximum UV light transmission. More from the Manufacturer:


Two new glasshouses form part of Bombay Sapphire’s new state of the art distillery and visitor centre in renovated paper mill buildings, adjacent to the River Test. One tropical, the other dry temperate, the glasshouses showcase the ‘ten botanicals’ that flavour the maker’s gin. Thomas Heatherwick’s studio was inspired by the heritage of historical glasshouses, and the confidence of the design by people like Joseph Paxton who did the Palm House at Kew and The Crystal Palace. The greenhouse structures demonstrate a unique and innovative approach of employing curved glass as a structural component.


The larger Mediterranean greenhouse is approximately 11m in diameter and 15m tall. The smaller tropical greenhouse has a diameter of approximately 9m and a maximum height of approximately 10m. The structural skin of each house is an extruded circular ‘pleated’ form. The adjacent gin production site produces enough surplus heat to allow the greenhouses to be single glazed, taking the warm air in at the low level and extracting the air from the top. This influenced the eventual form of the glasshouses. The Arup team supported Heatherwick Studio with geometrical optimisation, structural and detail design of the glass structures.


Developing the form of the greenhouses From the base which sits in the river bed, each glasshouse extends vertically upwards, then bends and narrows towards an adjacent building. The ridges and valleys follow so-called “flow lines”. The design was driven by a desire for a pure geometry, with minimum cross elements to maintain transparency and minimise distraction from the smooth flowing lines. The lowest ring of glass panels had to withstand water pressure from the adjacent river during flooding,with the glass above contributing to the structure.


The challenge for the design team was finding a structural concept, materials fabrication and geometric optimization that would maintain Thomas Heatherwick’s vision and achieve the required budget and programme. Initial studies focused on reducing the amount of double curvature and its impact on the overall geometry, in combination with minimizing any fabrication concerns which would limit the number of contractors able to price realistically. The design team knew that the ambitious design would challenge manufacturing and building techniques. Before going to tender on a performance basis, the design was reviewed regularly with a number of potential contractors to seek feedback on feasibility and pricing.


Parametric modelling and the sharing of 3D information was a key element in the design process, which sought to break down the complexity of the houses into a series of solvable steps. The curved and twisted L-shaped steel profiles that form the continuous “flow lines” are made of laser cut and bent stainless steel plates, fixed with a series of staggered metal connectors; plate shapes and connector geometry were directly derived from the 3D model.


The curved glass elements As cost was a major driver on the project the geometry of the individual glass panels was critical for the success of the project. Studies were undertaken to understand whether subtle modifications to the overall geometry would reduce the amount of double curvature.


The architectural design intent for the geometry of the greenhouses required flat and curved clear low iron glass. SentryGlas N- UV ionoplast interlayer was selected to guarantee maximum edge stability in the humid environment of the tropical house and maximum UV light transmission.


The majority of the glass panels had a non-regular geometry and varying curvature with no repetition. Different glass production techniques for the curved glass were considered during the design phase:


• combination of cold bending lamination and cold bending • combination of hot bending and cold bending


Cold bent laminated glass was preferred by design team, individual moulds would make it possible to vary the curvature throughout the panel length. But the tight curvatures on the underside of the neck would have required very thin glass leaves to control the bending stresses in the glass. Some glass processors offer 2mm toughened glass that can be laminated in multiple layers. For the lowest occurring radius the stresses from cold bending was 35N/mm2.


The team approximated the double curved glass skin with a series of cylindrically bent panels with constant curvature as, crucially, they could be produced as heat-treated laminated glass on fairly standard machinery. In order to achieve a “fluent” geometry, a small amount of cold bending on site was still required (a local force of less than 300N (or 30kg)), to avoid stepping of the glass surfaces and to overcome differences between the cylindrical glass panels and the varying curves of the steel rails. A temporary bracing system was designed to hold the permanent steel structure rigidly in position prior to the installation of the glass panels.


The permanent steel structure only supports itself in conjunction with the glass panels so there was a requirement for temporary structure to support the steel rails during installation.


The size of the greenhouses allows a cleaning strategy with water fed poles from cherry pickers, therefore no maintenance load needed to be considered. Connections The design intent was for a series of thin stainless steel strips is bonded to both glass surfaces along the panel edges that follow the fold lines. Transparent Structural Silicone Adhesive (TSSA) provides signicantly higher long term and short term strength than standard structural silicones and the capacity of the bond is not influenced by heat or moisture. Unfortunately, the cost for the adhesive and the required testing was not achievable with the client’s budget allowance. Specialist contractor Bellapart was finally signed up on the basis of a design alternate with tension rod connections in the glass joints.


Conclusion The process was not linear, but required several iterative steps of global geometry and panelisation to optimise the balance between visual appearance and panel “fit”. A list of all glass panels with their size, production radius and amount of on-site bending was automatically generated to support the tendering companies’ discussions with their glass suppliers. Specialist contractor, Bellapart, was eventually chosen.


Sir Joseph Paxton’s original designs for glasshouses established an impressive benchmark for the use of glass fabrication in the 1850s. The Bombay Sapphire greenhouses pushed the boundaries of Paxton’s great greenhouse structures. The entire scheme at Laverstoke Mill was awarded a BREEAM ‘outstanding’ rating for its approach to sustainable design and opened to the public in October 2014.

Product Spec Sheet

ElementBrand
ManufacturersADAPTA COLOR
SuppliersCRICURSA
Product Spec Sheet
Manufacturers
Suppliers
Featured Projects
Latest Products
News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands
29 Jun 2022 News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands

  In the city center Of Heerlen, Poppodium Nieuwe Nor by diederendirrix is a unique new landma... More

Izar Houses in Mexico celebrate the natural landscape, light, and rainfall
29 Jun 2022 News
Izar Houses in Mexico celebrate the natural landscape, light, and rainfall

On a steep site in Mexico, Izar Houses by Taller ADG Alonso de Garay pay exceptional attention to en... More

25 best architecture firms in Madrid
27 Jun 2022 News
25 best architecture firms in Madrid

Madrid is a center of gravity for European architecture. Spain’s capital city is host to an am... More

Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media
25 Jun 2022 News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media

In Lviv, Radio Garage is a media art centre and an experimental gallery for temporary exhibitions wi... More

Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric
25 Jun 2022 News
Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric

Located in Prague’s Andel District, Manifesto Market Andel is an urban infill project activati... More

Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm
24 Jun 2022 News
Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm

An iconic 19th-century building next to Amsterdam Central Station, Droogbak has been transformed int... More

Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials
24 Jun 2022 News
Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials

House VD-B by Graux & Baeyens architecten is a renovated hacienda-style villa in Evergem, Belgiu... More

Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)
22 Jun 2022 News
Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)

In the heart of the historic city of Bruges, The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC) is a... More