Brenner Research House PR39

Brenner Research House PR39

Architect
Alexander Brenner Architects
Location
Stuttgart, Germany | View Map
Project Year
2019
Category
Private Houses
Stories By
Alexander Brenner Architects

KEIM
© Zooey Braun

Brenner Research House PR39

Alexander Brenner Architects as Architects

The own residential and atelier house, which the planner has now built right next to his studio on a steep slope, is no exception. But the typical recesses, incisions and cantilevers of the towering cuboid are not a gimmicky formalism. Rather, they are part of a concise visual language that has been created over many years in an effort to achieve spatial strengths and uncompromising building quality.

 

Brenner is all about aesthetics, functionality and sustainability. High aspirations that can be experienced in every detail. You don't even have to enter the architect's house. There is enough visual material outside the door. The property border along the sidewalk is clad with structured stainless steel panels. These are assembled so accurately that you would not even be able to see the outline of the garage door integrated into the surface with a magnifying glass. A contrast to the shimmering steel of the wall is the raw iron of the masterly manufactured gate. The architect's intention to combine modern constructions with traditional materials is already evident here. Brenner places great emphasize on natural surfaces, dispenses with plastics and varnish. This is how the house appears to be grounded and familiar, yet it is a child of its time.

 

Of course, a good energy balance was important to the architect. But instead of oil-based insulation packages, he prefers to rely on 50-centimeter-thick walls made of aerated concrete blocks, which have a 25-centimeter-thick exposed concrete shell in front of them. By adding local Jura chips as aggregate, it appears in a warm gray beige after refining. The façade, handcrafted by chiseling, pointing and charring, presents itself with a rough, archaic relief structure. Inside, too, stonemasons created a very special atmosphere thanks to the bush-hammered concrete on fixtures, stairs and parapets, which is reminiscent of the stone power of historical buildings. The calming feeling of firmness and durability is reinforced by limed walls and door leaves made from carbonized, i.e. fire-treated, oak planks.

 

The traditional technology for wood preservation was also used for the black oak front door, combined with the latest stainless steel fittings. From the two-storey entrance you can get up to the first of four upper floors. The architect uses the lowest level as a studio for painting and sculpting. Not least because of the adjoining kitchen and the terrace facing the street, the room, designed with a local Jurassic stone, is also intended as a stage for vernissages, house concerts and readings - in the sense of a bourgeois salon culture.

 

The second floor houses the bedroom, bathroom and dressing room. Here is also the access to the wine cellar, which was dug into the slope. The parquet made of leached oak with solid brass inlays emphasizes the homely character of this first "floor". In addition to the flooring - a design by Brenner for the manufacturer Listone Giordano - other details catch the eye: the steel sunshades in front of the bedroom, which can be manually adjusted by 180 degrees; the sideboard in the bedroom, which fits snugly into a wall niche or the "grotto" in the bathroom, which stages the bathtub in its own intimate room.

 

On the main floor above, a spacious room accommodates the kitchen, dining area, fireplace corner and reading alcove. On the same level, this house of possibilities also offers a breakfast terrace on the street side and a covered patio on the slope. The crowning glory is the library in the attic. The study and work space extends to a living area on the sunny side. Fortunately, you only need two large loungers there, one of which can also be moved onto the spacious roof terrace, from which there are magnificent views over the Stuttgart valley.

 

The light-heartedness and freedom with which Alexander Brenner conducted research of spaces at his house can be felt everywhere. Also the desire to experiment, to use materials and work on building methods.


Klaus Meyer, October 2019

Read story in DeutschItalianoPortuguêsEspañol and Français

Walk-in Sculpture

KEIM as supplier for paints and stains

The Stuttgart architect Alexander Brenner has made a name for himself by designing residential buildings and villas for a demanding clientele. Now he has built his own house and used this opportunity for a few experiments. Behind 75-centimetre thick walls, there are surprisingly light, wide rooms. Various surfaces treated with KEIM products characterise the interior.

Brenner Research House" is what Alexander Brenner calls the residential house he built as his own builder in Stuttgart. The term "Research" formulates the claim to test one or the other innovation with this building. Already the facade is unusual. In order to be able to dispense with insulating materials, which are often produced on the basis of crude oil, the shell consists of 50-centimetre thick cellular concrete with insulating air inclusions, which is hidden behind an outer shell of 25-centimetre fair-faced concrete. If the house is ever demolished, there is no hazardous waste, but pure mineral material that can be easily recycled. The fair-faced concrete presents itself refined by hand, as a stonemason has roughened up all surfaces over several weeks, so that the regional aggregate limestone is revealed. This gives the building a warm, beige-coloured appearance. Rough as a rock, the facades seem to grow directly from the steep terrain. They appear almost fortress-like closed to the neighbouring houses, while they open towards the valley, in a subtle omposition of glass and wall surfaces.

Living on a mountain

Visitors first stand in front of a retaining wall that demarcates the hillside property from the road. The garage door is inconspicuously integrated into the cladding of metal panels. Next to it, a heavy swing gate made of black steel lets you in. One finds oneself in a roofed front yard, in which a round cut-out in the ceiling provides light. In order to give the incident zenith light a warm character, the round reveal of the glazed opening has a gold-coloured coating. KEIM Design-Lasur, a mineral stain, was applied by hand using a cloth. Thanks to the transparent binding agent water glass, the light rays hit the gold pigments unhindered and a particularly intensive colour impression is created. That would not be possible when using a common dispersion paint, because their binding agent is milky.

From the vestibule the view falls into the garage, whose walls are also treated with KEIM Design-Lasur, but this time in copper. The metallic tone goes well with the bodies of the cars parked there, while at the same time emphasising the texture of the render substrate and thus creating a surface of handcrafted liveliness instead of an industrialsterile character.

A sculpturally shaped staircase made of fair-faced concrete leads from the hall with the entrance area to the first full floor. This open studio space is used by Alexander Brenner for painting and working on his sculptures, but also as a versatile space for small events, house concerts, readings, vernissages etc. A terrace with a beautiful view of the valley is located in front of the studio. The adjoining kitchen, but also the guest bathroom surprise with walls that are completely dipped in gold by means of the KEIM Design-Lasur, as well as many other adjoining rooms and the wine cellar.

Like the other walls treated with KEIM Design-Lasur in glaze painting technique, the metallic pigments develop a fascinating glow and play of colours in interaction with the different surfaces to which they have been applied. The private rooms begin one floor higher. While the bedroom faces the view, the bathroom is located on the hillside - from here, an elliptical entrance leads to a small, cave-like caldarium with bathtub. 

Individually designed surfaces

The floor above offers space to cook, eat, linger or read in a window niche which is embedded in the thick outer wall next to the fireplace. For the walls, Alexander Brenner decided on a lime plaster from KEIM, partially tinted in various shades. The nuances are mixed especially to his ideas with KEIM Dekorfarben (Decor Paint colour powders) using rather dark, earthy pigments. These were then mixed with the white KEIM Athenit-Fino lime filler to create soft, pastel tones. Freshly smoothed by hand, the plaster presents itself with a slightly cloudy, vibrant surface. It was important to the architect that the human action, meaning the craftsmanship, is visible and not the human hand imitating a machine. Particularly in combination with the large glass surfaces, the walls with their individual colour changes appear soft and lively. Added to this are the ecological and building biological advantages of lime plaster. The use of durable and natural materials is an essential part of the concept at Alexander Brenner and especially in this house. After all, Brenner believes that the most sustainable thing is to use good materials of good quality and then use them for a very long time. Superficialities and short-living designs are not his thing. 

Precise preliminary and detailed planning ensures that the effect of the carefully manufactured wall surfaces is not impaired by sockets, light switches or other disturbing elements - these are rather concealed in the built-in furniture.

The top floor finally serves as living space. It provides the best view and thus has a generous roof terrace on the valley side, which takes up the entire width of the house. Floor-to-ceiling glazing with minimised frames allows the inside and outside to merge seamlessly and is supported by the floor coverings: The oak parquet flooring in the living room with its natural grey tone corresponds to the natural stone on the roof terrace.

For ecological reasons, the floating screed under the parquet flooring is not as usual placed on a styrofoam footstep sound insulation, but on a soft fibreboard made of wood - a construction that the architect wanted to test in his own house first before recommending it to builders. It is a myriad of special details like this that make the building a walk-in, three-dimensional experiment. It ties in with the famous Case Study Houses where American architects tried out new possibilities in the construction of single-family homes in the years around 1950. 

Read story in Deutsch

Project Credits
supplier for paints and stains
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct name
supplier for paints and stainsKEIM
ManufacturersFlos
Product Spec Sheet
Manufacturers
by Flos
Featured Projects
Latest Products
News
The Natural Pavilion by DP6 architectuurstudio responds to key land-use challenges in the Netherlands
4 Jul 2022 News
The Natural Pavilion by DP6 architectuurstudio responds to key land-use challenges in the Netherlands

Designed for the Floriade 2022 Expo, The Natural Pavilion by DP6 architectuurstudio is a nearly 100%... More

Sonoma home by Mork-Ulnes Architects is defined by a strong concrete structural framework
4 Jul 2022 News
Sonoma home by Mork-Ulnes Architects is defined by a strong concrete structural framework

Overlooking the vineyards of California’s Sonoma landscape, the Frame House by Mork-Ulnes Arch... More

Top 10 Trending Tiles
4 Jul 2022 News
Top 10 Trending Tiles

From bathroom walls to flooring for living spaces, tiling provides a durable, easy-to-maintain finis... More

BIG unveils a playful, wooden, colourful factory for Vestre in the middle of the Norwegian woods
3 Jul 2022 News
BIG unveils a playful, wooden, colourful factory for Vestre in the middle of the Norwegian woods

In Manor, Norway, The Plus is a new furniture factory by BIG for furniture manufacturer Vestre. Inco... More

RH+architecture develop an intriguing urban infill strategy for a Paris neighbourhood
3 Jul 2022 News
RH+architecture develop an intriguing urban infill strategy for a Paris neighbourhood

In the 11th district of Paris, the architecture of the neighbourhood has a spontaneous feel characte... More

Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands
29 Jun 2022 News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands

  In the city center Of Heerlen, Poppodium Nieuwe Nor by diederendirrix is a unique new landma... More

Izar Houses in Mexico celebrate the natural landscape, light, and rainfall
29 Jun 2022 News
Izar Houses in Mexico celebrate the natural landscape, light, and rainfall

On a steep site in Mexico, Izar Houses by Taller ADG Alonso de Garay pay exceptional attention to en... More

25 best architecture firms in Madrid
27 Jun 2022 News
25 best architecture firms in Madrid

Madrid is a center of gravity for European architecture. Spain’s capital city is host to an am... More