Brick Lintel House

Brick Lintel House

Architect
Proctor & Shaw
Location
78 Sisters Avenue, London SW11 5SN, UK | View Map
Project Year
2019
Category
Private Houses
©Ståle Eriksen
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Floor tileMosa
GlazingAlco Glass System
BrickIbstock Bricks
RooflightsMaxlight
KitchenOnesta

Product Spec Sheet
Floor tile
by Mosa
Glazing
Brick
Rooflights
Kitchen
by Onesta

Brick Lintel House

Proctor & Shaw as Architects

The principal brief was to redefine the relationship from grand home to beautiful garden whilst delivering a new social hub that was appropriate for this splendid 4-storey Victorian town house. Our design proposal was to create a new light-filled room that blurs the threshold of inside to outside and mediates a new relationship with the beautiful garden and grandiose parkland setting beyond. Simplicity of form and a bold approach to materiality create an elegant but dramatic black brick-clad extension that draws on the original brick detailing of the house.

The project is in a Conversation Area and took a challenging journey through planning, including an Appeal, which resulted in additional massing being constrained to the Lower Ground Floor only. The extension is therefore low and discreet within its wider parkland setting, preserving the rear elevational views of this row of grand houses enjoyed from the sloped park behind. Sectional height was also constrained by the grand traditional sash window overlooking the garden from the upstairs double reception room. It was important for us and our clients that this wonderful original feature was retained and enhanced. 

In order to bring generosity back to the lower ground floor spaces, the back wall of the house was removed and the lower ground floor plane excavated down as low as possible whilst avoiding internal underpinning. A new heated structural slab was replaced throughout for improved comfort. The slab continues externally to create a semi-submerged courtyard space that captures the southerly light whilst retaining privacy. Retaining walls with integral planters bring the garden greenery cascading down to the new courtyard space.

The reconfigured lower ground floor plan is arranged with a ‘core’ of secondary supporting functions, including circulation, utility room, shower room and plant, around which a grand L-shaped room is wrapped housing living, kitchen, dining and snug. The new kitchen is placed centrally in the plan serving the surrounding social spaces. Two sitting spaces, one cosy orientated around an original fireplace, one which opens out to the garden, offer a variety of opportunities for relaxation depending on the time of day or season.

The new extension roof is conceived as a bold horizontal plane articulated with a linear matt black soldier course brick lintel that wraps around a cantilevered glazed corner. The thick floating roof edge is both heavy and light at the same time, carrying the weight of a lush sedum lawn and oversized roof light above, but effortlessly suspended above thin framed large format glazing with-in a column-free span. The glazing line is set back with a generous overhanging brick soffit in order to provide solar shading, and reinforce the horizontality of the roof.

The roof structure was technically challenging to detail and co-ordinate whilst retaining as much thinness as possible. The Nexus® system by Ibstock was used to secure the external brick soffit. This was carefully coordinated with the rear steel whose depth, determined by the column-free span, was the defining factor in the thickness of the slab-like roof. To the underside, glazing frames, lighting tracks and curtain rails were all recessed flush. Above the tightly packed insulation the weather proofing layers were intricately set out to ensure drainage falls worked with flush cappings and existing window cill levels. The highly insulated roof is finished in a lush green sedum system that extends the ecological footprint of the garden, whilst also improving the thermal and acoustical properties of the extension.

Top light and sky views are enjoyed over the dining area through an oversized 3.5m x 2.4m solar glass single-piece roof light. The positioning of the roof light reflects the dimensions and presence of the grand traditional rear window overlooking the garden from the upstairs reception room.

Featured Projects
Latest Products
News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media
25 Jun 2022 News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media

In Lviv, Radio Garage is a media art centre and an experimental gallery for temporary exhibitions wi... More

Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric
25 Jun 2022 News
Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric

Located in Prague’s Andel District, Manifesto Market Andel is an urban infill project activati... More

Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm
24 Jun 2022 News
Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm

An iconic 19th-century building next to Amsterdam Central Station, Droogbak has been transformed int... More

Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials
24 Jun 2022 News
Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials

House VD-B by Graux & Baeyens architecten is a renovated hacienda-style villa in Evergem, Belgiu... More

Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)
22 Jun 2022 News
Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)

In the heart of the historic city of Bruges, The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC) is a... More

Award-winning New Museum of Ethnography by NAPUR Architect opens in Budapest
22 Jun 2022 News
Award-winning New Museum of Ethnography by NAPUR Architect opens in Budapest

Designed by NAPUR Architect, the recently opened New Museum of Ethnography in Budapest is a purpose-... More

New Royal College of Art campus by Herzog & de Meuron unveiled in Battersea
22 Jun 2022 News
New Royal College of Art campus by Herzog & de Meuron unveiled in Battersea

The Royal College of Art unveiled its new campus in Battersea, London this past month.  With a... More

TAO’s Qingyijiang Road Elementary School explores a decentralized school system design that embraces equality, non-hierarchy, freedom, and diversity
21 Jun 2022 News
TAO’s Qingyijiang Road Elementary School explores a decentralized school system design that embraces equality, non-hierarchy, freedom, and diversity

The Qingyijiang Road Elementary School by TAO (Trace Architecture Office) explores a decentralized s... More