Brighton Residence II

Brighton Residence II

Location
Melbourne, VIC, Australia | View Map
Project Year
2019
Category
Private Houses
Derek Swalwell

Brighton Residence II

Studio Tate as Interior Design

What defines Melbourne’s bayside residential aesthetic? From this question unfolds Brighton Residence II by Studio Tate and Tecture. Driven by the client’s desire for a characterful home unfamiliar to the sweeping streets of one of Melbourne’s most desirable suburbs, the two practices came together to conceive a family home of both function and flare.

 

Defining Melbourne’s bayside aesthetic as largely traditional and conservative, architecture practice Tecture imagined an external form that is bold and textured, brought to life with a breadth of timber, brick and glass. The result is a generous family home comprising three-bedrooms, private guest suite, dual living zones, family rumpus, study, outdoor dining, pool and pool house. A high functioning home for a high functioning family – comprehensive back-of-house services allow the family to thrive and include laundry, scullery, additional study nook, and children’s entry ‘drop zone’.

 

Studio Tate’s interior intelligently echoes the exterior, finding inspiration in simple but effective forms that balance pragmatism with personality, and ensure connection, inside and out. The exterior brickwork is mirrored in the living room hearth, calling on the same material, while additional architectural finishes such as textured wall tiles and graphic terrazzo enhance the sense of harmony.

 

Conceived as a house fuelled by family life, penetration of natural light was essential. Expansive glazing and large, strategically placed windows offer connection to the exterior landscape and fill the open plan living, dining and kitchen with vast swathes of light. Skylights and an immense void above the dining area enhance a connection to the elements, further blurring the line between the interior and exterior, and allowing the residents to bask in the luxury of space.

 

With two adjacent living zones on the ground floor, a sunken lounge in the secondary space encourages intimacy, distinguishing its function from the primary open plan space. Navy carpet, soft grey paint and bold furniture and artwork complete the sense of a subterranean cocoon. Steel-framed fluted glass doors separate the two spaces; a contemporary interpretation of traditional glazed internal passages, and a nod to the recurring themes of pattern and texture.

 

Nearby the open plan kitchen is anchored by a large island bench formed from reconstituted stone – practicality for a family of serious cooks, and ideal for casual midweek dinners propped up at the bar. A slimline pendant balances effortless overhead, subtly reinforcing the rhythm of straight lines and restraint established by custom joinery and timber flooring.

 

The home is unified by this controlled architectural approach, further explored by Tecture in the interplay and expression of different brick laying techniques. The idea of merging coastal materiality with the urban nature of bricks became a design ideology, showcased in pattern and repetition. The bathrooms too are geometric wonders – a repetitive grid is an alluring backdrop to one’s personal needs, be it in the master ensuite or shared family bathroom.

 

Outside the pool house speaks to endless summers in the sun, however with a budding florist in the family, custom joinery to facilitate this newfound vocation was installed including open shelving, mirrored splashback, durable worksurfaces, refrigeration and an industrial sink.

 

Brighton Residence II by Studio Tate and Tecture successfully delivers on its mission to reimagine the possibilities of suburban living, marrying the needs of its family of occupants with architectural significance, inside and out.

Read story in ItalianoFrançaisEspañolPortuguês and Deutsch

Featured Projects
Latest Products
News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence in Los Angeles offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence in Los Angeles offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More

Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces
15 Aug 2022 News
Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces

Ippolito Fleitz Group designs the Swiss headquarters for an international pharmaceutical company in... More

Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape
15 Aug 2022 News
Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape

Nestled in the mountainous region of Chengde, the Art centre of Aranya serves as a connection betwee... More

Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More