Brixton Windmill Education and Community Centre

Brixton Windmill Education and Community Centre

Architect
Squire & Partners
Location
Brixton, London, UK | View Map
Project Year
2020
Category
Community Centres
Jack Hobhouse
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
BricksWienerberger
Staffordshire blue engineered brick
FlooringFlowcrete
Isocrete K-Screed
SkylightsGlazing Vision Europe
External cladding – black weatherboardEquitone
Mock slate roof tiles Cembrit Ltd
Suspended pendant lights Thorlux Lighting

Product Spec Sheet
Bricks
Staffordshire blue engineered brick by Wienerberger
Flooring
Isocrete K-Screed by Flowcrete
Skylights
External cladding – black weatherboard
Mock slate roof tiles
Suspended pendant lights

Brixton Windmill Education and Community Centre

Squire & Partners as Architects

Squire & Partners have completed a new Education and Community Centre adjacent to Brixton Windmill for Friends of Windmill Gardens (FoWG) and Lambeth Council. The centre will support activities hosted by the Grade II* listed heritage building, and secure its use for future generations.

 

History of Brixton Windmill

Brixton Windmill is a Grade II* listed structure built in 1816 as a working flour mill – locally known as Ashby’s Mill after the family of millers – set within Windmill Gardens at the end of Blenheim Gardens just off Brixton Hill.

 

The mill ceased production in 1934, and was first opened to the public in the 1960s when the land around it was laid out as a public park. Following intermittent periods of use and neglect the windmill was restored by Lambeth Council with Heritage Lottery funding and returned to public use in 2011. Since then FoWG volunteers have opened it to visitors.

 

FoWG offer regular guided tours and host a programme of events for the surrounding community, including the popular Beer & Bread festival and workshops for local schools. The charity also mills Brixton Windmill flour which is used by local bakeries, restaurants and retailers and plan to run baking workshops in the new centre.

 

Project Brief

The project to design a new Education and Community centre and support the future of Brixton Windmill was introduced to the practice in 2016 by local print designers Eley Kishimoto, who were acting as cultural ambassadors in the windmill’s bi-centenary year, and created their iconic ‘Flash’ sailcloth.

 

Squire & Partners were asked by FoWG – the charity that promotes the Grade II* listed windmill – to design a flexible building for a range of community activities, creating a catalyst to release funding from Lambeth Council. Submitted for planning in 2016, the building was completed in July 2020.

 

The Education Centre will serve the local community and allow FoWG to generate funds to continue their work preserving the heritage of Brixton Windmill. In addition, the building supports the expansion of the social enterprise, which mills flour using traditional techniques.

 

Design
Conceived as a simple and beautiful timber framed space, the building is designed to serve a variety of users – including school groups, adult education initiatives, community groups and local residents – and act as a platform for FoWG to showcase the historic mill and host Open Days and festivals. The main space and cafe are also able to be hired for events from birthday parties to weddings, to create revenue for FoWG.

 

Designs respond to the original miller’s outbuildings with a contemporary crafted pitched roof structure using a Douglas Fir frame with tapered columns, and cladding the exterior in a dark weatherboard. A series of full height bi-fold glazed doors open onto a decked terrace overlooking Windmill Gardens and the Windmill. Sliding panels with vertical slats allow light into the space, and provide security when the building is unoccupied.

 

The structure is book-ended by two gable walls in a soot-washed Staffordshire Blue engineered brick to reference the black painted Windmill tower. A dark grey roof is punctuated with skylights to flood the internal space with natural light.

 

Internally, the main space celebrates the exposed timber frame and creates a warm muted palette with an under heated pale grey screed/resin floor, ply-lined walls and suspended pendant lights. Bespoke plywood joinery defines the café serving area and a pop up shop with in-built display areas. Low level units were designed to be used in multiple ways – as tables, storage, museum/shop display or seating.

 

Behind the main space, a series of smaller rooms provide a grain store, kitchen, administration, cycle parking and WCs.

 

Material Used :
1. Carpenter Oak – timber frame 
2. Cembrit – mock slate roof tiles 
3. Marley Equitone – external cladding – black weatherboard
4. Wienerberger – bricks – soot-washed Staffordshire blue engineered brick
5. Flowcrete – flooring – Isocrete K-Screed 
6. Alpine Windows and Doors – aluminium bi-folding doors 
7. Thorlux – suspended pendant lights 
8. Glazing Vision – skylights 
9. GEC Kitchens – kitchen 

Read story in DeutschItalianoPortuguêsEspañol and Français

Featured Projects
Latest Products
News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media
25 Jun 2022 News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media

In Lviv, Radio Garage is a media art centre and an experimental gallery for temporary exhibitions wi... More

Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric
25 Jun 2022 News
Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric

Located in Prague’s Andel District, Manifesto Market Andel is an urban infill project activati... More

Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm
24 Jun 2022 News
Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm

An iconic 19th-century building next to Amsterdam Central Station, Droogbak has been transformed int... More

Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials
24 Jun 2022 News
Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials

House VD-B by Graux & Baeyens architecten is a renovated hacienda-style villa in Evergem, Belgiu... More

Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)
22 Jun 2022 News
Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)

In the heart of the historic city of Bruges, The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC) is a... More

Award-winning New Museum of Ethnography by NAPUR Architect opens in Budapest
22 Jun 2022 News
Award-winning New Museum of Ethnography by NAPUR Architect opens in Budapest

Designed by NAPUR Architect, the recently opened New Museum of Ethnography in Budapest is a purpose-... More

New Royal College of Art campus by Herzog & de Meuron unveiled in Battersea
22 Jun 2022 News
New Royal College of Art campus by Herzog & de Meuron unveiled in Battersea

The Royal College of Art unveiled its new campus in Battersea, London this past month.  With a... More

TAO’s Qingyijiang Road Elementary School explores a decentralized school system design that embraces equality, non-hierarchy, freedom, and diversity
21 Jun 2022 News
TAO’s Qingyijiang Road Elementary School explores a decentralized school system design that embraces equality, non-hierarchy, freedom, and diversity

The Qingyijiang Road Elementary School by TAO (Trace Architecture Office) explores a decentralized s... More