Building S, School of Business and Social Sciences, Aarhus University

Building S, School of Business and Social Sciences, Aarhus University

Architect
Cubo Arkitekter A/S

Kristoffer Hultenberg
Location
Aarhus, Denmark | View Map
Category
Universities
Stories By
Cubo Arkitekter A/S

Kristoffer Hultenberg
Martin Schubert

Building S, School of Business and Social Sciences, Aarhus University

Cubo Arkitekter A/S as Architects

The Campus at Aarhus University is renowned for the superb architectural heritage. Erected in the 1930s, the architecture of the University is modern and anti-monumental, as an organic interpretation of the open campus in the center of a city. It provides distinctive and solid evidence of how a major structure in an urban context can develop with beauty and with soul over a period of more than 70 years. Cubo has continued this tradition in the recent additions to the campus and the designs of the new faculties in this listed context was and still is challenging and commanding.


The School of Business and Social Sciences is a broad business school and one of the four main academic faculties at Aarhus University. In the new main entrance building the architectural bonds to the given surroundings is evident, but they appear with modest though clearly distinctive features. As a main motif of the University the gables represent an important key to the understanding of the architectural language.


The nerve of the new building – and the focal point of the Business and Social Sciences campus - is the open multi-purpose area stretching throughout the length of the building like a pedestrian street. The area is two storeys high and connects the outside street level with the campus main “street”. Here the canteen caters for the campus people, and the area also serves as a venue for conferences, lectures and concerts with a seating capacity of 1000 and a stage area that can be raised or lowered, depending on the situation. Kitchen and buffet situated behind the open transparent stairwayforms the vertical connection in the building.


Building S is the students’ building with large common areas and new facilities for student organisations and student guidance service. The five-storey, 11,000 sq m building has 600 individual study spaces, meeting rooms and rooms for study groups, offices, modern classrooms and relaxing lounge environments. The multi-purpose area also offers a large number of study spaces for students who prefer more social surroundings for their studies. The two basement levels offer underground parking for 130 cars and hundreds of bicycles.


To ensure a uniform distribution and the right variation of colors in all the façades, six different types of bricks from three different brickyards were supplied ready-mixed. The colors resembles the expression of the original buildings by C.F. Møller from 1963, which have coal burnt bricks as opposed to the gas burnt bricks used in the newer buildings.


Aarhus University's student building was inaugurated in August 2012, and was awarded the City of Aarhus 2012 Architecture Prize on 1 October. The jury particularly focused on the accommodating atmosphere of Building S and also stressed the features and its contribution to campus: a daily meeting place for students, an architecturally well-proportioned and beautiful addition to the university campus, new study areas and a venue for big parties and other events.


Commission for Aarhus School of Business, Aarhus

Kristoffer Hultenberg as Architects

Arrangement for Minor Deviations


Commission for Aarhus School of Business, Aarhus, Denmark (extracts)


Arrangement for Minor Deviations is a site-specific mural that consists of a series of painterly interventions on the architectural interiors of Building S at Aarhus School of Business, Aarhus, Denmark. Generally the interventions/ paintings are placed in heavily trafficked areas, primarily the area surrounding the central staircase. At times they appear where one would not typically expect a mural, other times they interact intimately with smaller architectural elements such as handrails and stairs. One of the main intentions has been to create a visual high voltage relationship between the paintings and the architecture – both overall and down to the smallest details.


The basic pictorial element of the paintings is a little filled circle, about the size of a coin. This element - considered as a dimensionless point from where the picture planes’ two dimensions (lines and surfaces) originate - generated some compositional possibilities that were explored in relationship to the architecture. The point of departure of the paintings is constructed with a certain formal stringency. Yet, they also contain deviations, or breaches, of their internal, established logic. Deviation is a principle that characterizes the compositions on many levels. As such, it is implied that they embody alternative and potential conditions - an imaginable otherness.

Featured Projects
Latest Products
News
Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More