Buisson Residence

Buisson Residence

Architect
Robert M. Gurney Architect
Location
Lake Anna, United States | View Map
Project Year
2008
Category
Private Houses
© Maxwell MacKenzie

Buisson Residence

Robert M. Gurney Architect as Architects

The journey down a winding road and thru a pine tree forest ends at the Buisson Residence. Situated on a grass knoll and commanding views of Lake Anna in central Virginia, the house emerges as a long, white painted brick wall with a copper clad volume cantilevered above the wall.


The primary organizational elements are two “L” shaped brick walls connected by a glass enclosed bridge. Mahogany clad walls combine with the smaller “L” to provide a service volume while glass walls combine with the larger “L” to create the primary living spaces and to provide southern and western views toward the lake. The experience of arrival and the wall are intertwined as the wall establishes a threshold between the pine forest and views toward the lake. Entrance to the house is thru the wall and into a space that divides the program of the house into public and private realms.


The entry, living and sleeping spaces are arranged linearly to maximize lake views and to take advantage of the southern exposure. Large overhangs and sensored motorized shades combine to limit heat gain during the summer while allowing the sun to penetrate deep into the interior during the winter.


The second floor roof and exterior walls are wrapped in copper with fully glazed east and west walls inset from the ends of the copper volume. The glazed wall at the east end provides an abundant and high source of light into the double height entry hall while the glazing on the west end provides light to two bedrooms and views of the lake. A single, large punctuation in the southern copper clad façade allows views from a second floor office. The sloping roof and canted front wall are designed to deflect fierce north wind and shed water from intense storms. The geometric volumes are connected to the landscape both by the views from the interior and accessibility to the outdoors.


Throughout the project detailing is minimal and precise. The spaces are ordered and there is a juxtaposition of solidity and transparency. The rigor of the design, the linear organization of spaces and the continuous presence of the wall provide a sharp and intended contrast to the irregular beauty of the landscape beyond. It is this contrast between an ordered human dimension and an unstructured natural condition that elevates our understanding and appreciation of both.

Featured Projects
Latest Products
News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More

Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette
5 Aug 2022 News
Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette

Located in the countryside of downtown Brazil, Serrana House designed by Studio Coplanar is a 30-yea... More