Bürgenstock Hotel

Bürgenstock Hotel

Architect
Russli Architekten
Location
Obbürgen 6363, Stansstad, Switzerland | View Map
Project Year
2017
Category
Hotels
Stories By
Russli Architekten

iGuzzini
Ben Huggler

Bürgenstock Hotel

Russli Architekten as Architects

The new Bürgenstock Hotel 5* superior today forms the heart and the central attraction of the Bürgenstock Resort. The imposing building blends in naturally between the Hotel Palace and the Bürgenstock SPA, and is aligned to the north towards Lucerne. The design concept for the new hotel and its interior is based on scenes from legendary films. With its “Gold finger” planning design, our team from Rüssli Architekten won the 2010 Architecture Competition.

 

Concept and materialisation


The overall hotel facility has been simplified from two buildings to one single, large, L-shaped building. This intervention created a spacious, public north terrace between the main building of the Bürgenstock Hotel and the Hotel Palace. The space between has a positive effect on the townscape. The unimpeded access to the terrace via the piazza affords spectacular views over Lake Lucerne.

 

The new hotel sits prominently on the Bürgenstock rock, 875 metres above sea level. The facade is encased in pale Sellenberg limestone and rises like a skyscraper above the glass base. With its grey-brown structure, the stone is similar to the natural Bürgenstock rock. The materialisation of the facade picks up the themes of the hotel’s historical background and complements these with modern design. From afar, the building looks like it has been hewn from the rock itself. The stone facade contrasts mainly with the metal elements such as the post and mullion glazing and the punch windows. These are, just like the striking canopies, in an elegant bronze tone. The loggias are decked in thermal ash.

 

As a historical outdoor space, the piazza has been optimally integrated into the new boulevard and underscores the unique atmosphere. The piazza is a meeting place and destination with many possibilities for utilisation. It can play host to cinema and theatre performances in the summer and, in winter, a Christmas market adorns the square.

 

The “Spices Kitchen & Terrace” restaurant with its Asian show-kitchen is adjacent to the piazza in an overhanging glass-enclosed space. Planned with 110 inside and 100 outside seats (North terrace) and with 18 lounge seats. Architecturally, the restaurant impresses with its unobstructed views of the lake. The interior design was conceptualised and realised in conjunction with the interior designers MKV London. The seating is arranged along the post and mullion facade and offers each guest the same view. In culinary terms, “Spices” offers fine cuisine with specialties from the Far East, all prepared authentically in the open show-kitchen.

 

With 102 luxurious rooms (standard and suites) extending over seven floors, this hotel will most certainly be a new hotspot for visitors from all over the world. All rooms face the lake and have a bay window as a central detail. The bathroom is connected with the sleeping area through a transparent glass sliding door. The bathtub offers – just like the bay window – a direct view over the lake. All rooms have their own gas fireplace, a wardrobe, a minibar and a desk. The materials were selected to harmonise with each other and draw the style of the entire hotel from the public areas into the private ones.

 

The project team succeeded in creating a fantastic combination of Swiss tradition and the modern. The historical values have been maintained and the legendary history brought back to life. The responsible use of natural resources and the sustainable approach as well as the promotion of local businesses and development of jobs were taken into account.

The five-star Bürgenstock hotel

iGuzzini as Manufacturers
On the ridge of the Bürgenberg mountain, at an altitude of 440 meters above the lake of the Four Cantons, the new five-star hotel, designed by the Rüssli architecture firm, stands at the center of the legendary Bürgenstock Resort Lake Lucerne, of which the first stone was laid in 1871. Two years later the Grand Hotel was built and, over the decades, other hotels and accommodation facilities were added to this space that stretches for one kilometre in length. The entrepreneurial genius of Franz-Joseph Bucher also conceived a funicular, a magnificent rocky path and the Hammetschwand elevator. Ennobled by the visit of distinguished international guests, the Bürgenstock Resort Lake Lucerne experienced changing fortunes in the course of the centuries, up to the closure of all the hotels of the complex in 2006; but in 2008 the resort was bought by investors from Qatar as part of the Bürgenstock Selection.

The new building, completed in 2017, may give the idea of a modern hotel in a skyscraper in cities like Tokyo or Shanghai, but the panorama is anything but urban. In fact the project by the Rüssli architecture firm focussed on this aspect, choosing to extend the wings of the building to Lucerne, to provide views of the lake and the Alps. The upper hotel offers a solution that is luxurious, with cinema, themed restaurants, a wine lounge, the nearby Alpine Spa – the largest in Europe – and much more, that even today continues to draw people from all over the world. But it is definitely the sensational view that makes the building unique. The lighting concept developed by the Sektor4 studio is based on subdued tones to allow guests to become enchanted and lose themselves in distant landscapes. Ninety percent of all the lighting solutions, both indoor and outdoor, feature iGuzzini devices – especially the innovative Laser Blade and Laser collections, miniaturised and glare-free. This minimalist choice implemented by the designers was intended to avoid adding anything to the opulence of the building’s interior, while the exterior is more sober and linear. The work also included the cable car station, where Laser Blade inOut luminaires were inserted to ensure the right levels of illumination on the ground. The historic cable car carriages and the equipment used during the nineteenth century, as well as images of the time are set up in a small exhibition space illuminated by Palco projectors.

One of the highlights of the resort is the lobby, a meeting place for day guests from the Bürgenstock Hotel and the historic Palace Hotel. During daytime the atmosphere is created by natural light through the panoramic windows as high as six meters, inundating the Lakeview Bar & Lounge: the brilliant atmosphere is further underlined by the Laser collections. As evening falls, the influence of artificial light changes: the designers created a grading between the reception areas, the central area with a fireplace and the entrance and exit areas. The arrivals sector has priority, because guests must be able to immediately what direction to take. When, in the course of the day, the hotel becomes quieter and there are only a few guests to check-in, the general lighting becomes softer and softer; now the focus is on the large fireplace that is wood-fired 24 hours per day, and the atmosphere of the hall takes on a tone that is sober and reserved.

Some of the shopping areas have recessed Palco projectors to emphasize the “islands” on which clothes and other objects of Swiss craftsmanship are exhibited.

The 102 suites of the hotel offer, without exception, breathtaking views of the lake and each one has a bay window for moments of relaxation. Laser Blade optical spots are recessed in the wooden panelling, creating an intimate and peaceful atmosphere with a lighting level suitable for reading and avoiding unpleasant reflections off the window because the fixtures have invisible light sources. The other spaces in the room and bathroom are illuminated with Laser recesses.

Outside, along the southern façade, opposite the hall, is a square-shaped area formed by the two wings of the building. Here you can access the Kehrsiten station of the new cable car railway that replaced the station dating back to 1988 while maintaining its historic inspiration. In the summer this square hosts events and film screenings in the open where hotel guests can watch from large wood-panelled balconies set in the southern façade of the west wing. In this case too the designers used soft lighting, without glare, for visual comfort. On the back wall of the balconies, 360° Tricks create circular effects while the direct emission of the recessed Laser Blade luminaires in the ceiling is reflected from the light-coloured floor to brighten the space delicately and evenly: the view of the square remains completely undisturbed, and those who linger can enjoy a wonderful view of the limestone facade.
Featured Projects
Latest Products
News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media
25 Jun 2022 News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media

In Lviv, Radio Garage is a media art centre and an experimental gallery for temporary exhibitions wi... More

Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric
25 Jun 2022 News
Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric

Located in Prague’s Andel District, Manifesto Market Andel is an urban infill project activati... More

Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm
24 Jun 2022 News
Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm

An iconic 19th-century building next to Amsterdam Central Station, Droogbak has been transformed int... More

Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials
24 Jun 2022 News
Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials

House VD-B by Graux & Baeyens architecten is a renovated hacienda-style villa in Evergem, Belgiu... More

Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)
22 Jun 2022 News
Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)

In the heart of the historic city of Bruges, The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC) is a... More

Award-winning New Museum of Ethnography by NAPUR Architect opens in Budapest
22 Jun 2022 News
Award-winning New Museum of Ethnography by NAPUR Architect opens in Budapest

Designed by NAPUR Architect, the recently opened New Museum of Ethnography in Budapest is a purpose-... More

New Royal College of Art campus by Herzog & de Meuron unveiled in Battersea
22 Jun 2022 News
New Royal College of Art campus by Herzog & de Meuron unveiled in Battersea

The Royal College of Art unveiled its new campus in Battersea, London this past month.  With a... More

TAO’s Qingyijiang Road Elementary School explores a decentralized school system design that embraces equality, non-hierarchy, freedom, and diversity
21 Jun 2022 News
TAO’s Qingyijiang Road Elementary School explores a decentralized school system design that embraces equality, non-hierarchy, freedom, and diversity

The Qingyijiang Road Elementary School by TAO (Trace Architecture Office) explores a decentralized s... More