Bushey Cemetery

Bushey Cemetery

Architect
Waugh Thistleton Architects
Location
Hertfordshire, United Kingdom
Project Year
2016
Category
Cemeteries
Lewis Khan

Bushey Cemetery

Waugh Thistleton Architects as Architects

Rammed earth building becomes first new addition to Jewish cemetery in 50 years London-based architecture studio Waugh Thistleton has completedthe extension of Bushey Cemetery in Hertfordshire,creating two new prayer halls and a series of service buildings for the United Synagogue.

photo_credit Lewis Khan
Lewis Khan

The £6.12m scheme, which has enlarged the UK’s most significant Jewish cemetery,represents a milestone for the local religious community as it marks the first new consecration of a United Synagogue burial site in the UK in 50 years.

photo_credit Lewis Khan
Lewis Khan

A sensitive, considered design, Bushey Cemetery’s main ceremonial space wasformed from rammed earth and clad internally in English oak, creating a calm environment accentuated with indirectlighting. Rammed earth, a natural mix of compressed soil excavated on site, lime stone and sand, creates a durable yet biodegradable structure, echoing the return to the earth by the departed.

photo_credit Lewis Khan
Lewis Khan

Andrew Waugh, director at Waugh Thistleton, said: “In order to create an understated, yet impactful space that supports the flow of the funeral procession through its layout and design, it was necessary for Waugh Thistleton to work closely with the client to gain a detailed insight into the Orthodox Jewish burial practice. Through their materiality the prayer halls offer a natural space that enhances the spiritual nature of the cemetery, despite the absence of any implied typology. The use of rammed earth as the main building material creates a strong connection to the cyclical nature of life and death, while simultaneously addressing the sensitivity of the Greenbelt site.”

photo_credit Lewis Khan
Lewis Khan

Members of the funeral procession enterthrough large cortensteel doors into the timber reception building. From there, along colonnade acts as a clearly defined route leading towards the prayer hall buildings. Thefloor of the halls slopes gently, guiding the eye towards the front of the room. This area, flooded withnatural light from a clerestory window is designated for the rabbi and the coffin. Upon exiting the prayer halls, atapering path between the buildings marks the route to the graveside, which is lined by ancient oaks.

photo_credit Lewis Khan
Lewis Khan

The landscape surrounding the religious buildings was designed by landscape architects J & L Gibbons.Set within London’s Greenbelt, the site’s landscaping acts as a natural setting for each step in the processional ceremony, providinga contemplative environment and subtle guidance to mourners and visitors.

photo_credit Lewis Khan
Lewis Khan

Bushey Cemetery was created in collaboration with engineers Elliott Wood.James Souter, Associate at Elliott Wood, said: “This was a fascinating opportunity to work with a construction technique seldom employed in the UK on one of this country’s most significant Jewish burial sites. We worked closely with Waugh Thistleton and rammed earth specialists to provide a robust solution that delivers the ambitious 7 metre high structures for the prayer rooms with simple, elegant detailing.”

photo_credit Lewis Khan
Lewis Khan

LaliVirdee, Property Director at the United Synagogue said: “The expansion of Bushey New Cemetery is a visionary project for this sector, it makes creative use of natural materials in a way that recognises and harmonises with the cycle of life. We would like to thank all those involved in the project for creating a unique space that will help us continue to care for our members and their families in a dignified and respectful manner for years to come.”

photo_credit Lewis Khan
Lewis Khan
photo_credit Lewis Khan
Lewis Khan
Product Spec Sheet

ElementBrand
ManufacturersReynaers Aluminium
ManufacturersPaul Bauder GmH & Co KG
ManufacturersVMZINC
Product Spec Sheet
Manufacturers
Manufacturers
Manufacturers
by VMZINC
Featured Projects
Latest Products
News
Blanchette Architects revamp an old carpet factory into a vibrant office space
18 Aug 2022 News
Blanchette Architects revamp an old carpet factory into a vibrant office space

A well-known Montreal-based firm, Blanchette Architects renovated an old factory building for an ind... More

Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction
17 Aug 2022 News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction

Located in a typical Chinese village on the outskirts of Beijing, ‘Mixed house’ designed... More

Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility
17 Aug 2022 News
Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility

Located in the city of Antwerp in Belgium, Park + Ride designed by HUB is a large-scale public parki... More

Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions
17 Aug 2022 News
Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions

In Qinhuangdao, China, the Monologue Art Museum by Wutopia Lab opened on the park green of SEATOPIA... More

ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More