Buysse & Partners Headquarters

Buysse & Partners Headquarters

Architect
Studio Farris Architects
Location
Jan van Rijswijcklaan 162, Antwerp, Belgium | View Map
Project Year
2021
Category
Offices
Koen Van Damme

Buysse & Partners Headquarters

Studio Farris Architects as Architects

STUDIO FARRIS ARCHITECTS. BUYSSE & PARTNERS HEADQUARTERS A ANTWERP.

photo_credit Koen Van Damme
Koen Van Damme

• The new headquarters of the financial group Buysse
& Partners are accommodated inside the famous BP Building in Antwerp, Belgium, designed by Leon Stynen in 1963. Author of the sensitive renovation is Studio Farris Architects.
• The theme of the domesticity of the office space, which distinguishes this new project by Studio Farris Architects, is achieved through an interplay of openings and relationships between the rooms and through the use of materials and finishes that act as a counterpoint to the imposing structure of the existing building.
• The encounter with Stynen’s architecture allows Studio Farris Architects to create a sort of long-distance dialogue that gives new voice to the innovative project, an icon of modernity in Belgian architecture.

photo_credit Martino Pietropoli
Martino Pietropoli

Balancing structural rationality and material sensibility, an explicit geometric matrix guides the organization of the new offices inside an iconic building of Belgian modernism. A sense of domesticity of the workspace reinterprets an extraordinary work, on over 800 square meters of surface. It’s the new headquarters of Buysse & Partners in Antwerp, Belgium, completed by Studio Farris Architects inside the famous BP Building, built in 1963 by Leon Stynen (1899- 1990), one of the greatest Belgian architects of the 20th century.

photo_credit Martino Pietropoli
Martino Pietropoli

The BP Building is located outside the historical city center, at the corner of Jan Van Rijswijcklaan and Camille Huysmanslaan, very close to the R1 ring road. An icon of modernity, innovative and elegant, it is the object of a renovation by architect Giuseppe Farris that enhanced the original structural design of Stynen. The cantilevers and the grid of the facade are supported by steel cables hanging from nine transverse beams placed on the top of the building that rest on the two main beams which in turn release all the weight on the reinforced concrete core. This
solution provides all floors of the building with transparency and flexible distribution. After purchasing the BP Building in 2018, the financial group Buysse & Partners commissioned Studio Farris Architects to design its executive offices on the second floor of the property in 2020. The project entailed demolishing the existing partitions and designing a workspace that had a home working atmosphere. The concept developed by Studio Farris for the new offices therefore led to maximizing the interaction with the exuberant transparency of the building by Stynen. The new plan layout highlights the distribution determined by the arrangement of cables on the facade and, at the same time, gives a greater openness to the work spaces and to the various lounge areas, resulting in a strong and continuous interaction with the outside.

photo_credit Martino Pietropoli
Martino Pietropoli

A ceiling made of black lacquered aluminum elements, rectangular in section and aligned, guides one through the various rooms. Prevalent in the common areas, where it runs along the length of the building, the false ceiling also extends to the closed spaces, always maintaining the correspondence with the modulation of the windows and hence of the structure. The lighting system follows the orientation of the ceiling. The flooring of the open and circulation spaces is made with a square patterned hardwood floor so as not to determine a direction to follow but rather to accommodate the structural modularity of the building in both directions. The tiling of the closed spaces varies according to the function of the room: checkerboard tiles in the kitchen, “metro” tiles in the bathroom, a carpet in the meeting rooms. Wooden shelving units, also which have been arranged according to Stynen’s plan layout, serve as dividers in the work and relaxation areas. The reception area defines an airy space that opens completely to the outdoors. A lounge area is located here, which is complemented by a bar and counter where one can eat and have informal gatherings. At either end of the floor plan are the meeting rooms. On the one hand, there is the executive meeting room with an additional relaxation area where meetings with clients and partners can take place. On the opposite side are the other meeting rooms and three small sound-proof chat rooms.

photo_credit Martino Pietropoli
Martino Pietropoli

 

The theme of domesticity in the office space finds expression in some solutions that Giuseppe Farris has developed to give substance and materiality to a rigorous space. So the transition from one room to another is marked by a thick black polished wooden frame that, in accentuating once again the structural scheme, adds a sense of comfort and elegance which contributes to enhance the interplay between the rooms and the sense of domesticity. The same is true for the partitions, treated with slaked lime, which reinterpret, with a sensitivity close to some works by Carlo Scarpa, the materiality of the cement found in the central core of the building.

photo_credit Koen Van Damme
Koen Van Damme

The completion of the new Buysse & Partners Headquarters is an important milestone in the professional activity of Studio Farris Architects, which is involved
in projects that range from domestic to large-scale urban transformations, many of them in Belgium where the studio is also based. At this moment, among other projects, the studio headed by Giuseppe Farris is completing a project for the regeneration of an entire block in the center of Zottegen and is finalizing a large residential and public program in Anderlecht.

photo_credit Koen Van Damme
Koen Van Damme
photo_credit Koen Van Damme
Koen Van Damme

 

 

Team:

Client: Buysse & Partners

Architects: Studio Farris

Contractor: Fenixx & Beddeleem

Press Office: Cultivar

Photographers: Koen Van Damme & Martino Pietropoli

photo_credit Martino Pietropoli
Martino Pietropoli
photo_credit Koen Van Damme
Koen Van Damme

Materials Used: 

Chairs, desks, couches: BULO

Lights: intra lighting

Ceiling: Hunter Douglas

Caption
Caption
Caption
Caption
Featured Projects
Latest Products
News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More

Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces
15 Aug 2022 News
Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces

Ippolito Fleitz Group designs the Swiss headquarters for an international pharmaceutical company in... More

Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape
15 Aug 2022 News
Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape

Nestled in the mountainous region of Chengde, the Art centre of Aranya serves as a connection betwee... More

Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More