C3bank Headquarters

C3bank Headquarters

Architect
Brett Farrow Architect
Location
Encinitas, California, USA | View Map
Project Year
2019
Category
Offices
Paul Rivera Photography
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
ManufacturersAutodesk
Steel windowsOptimum Window Manufacturing Corp.
Operable sliding doorsPanda Windows and Doors
Western red cedarReal Cedar
Exterior/interior ceilingsWestern Red Cedar

Product Spec Sheet
Manufacturers
Operable sliding doors
Western red cedar
Exterior/interior ceilings

C3bank Headquarters

Brett Farrow Architect as Architects

Brett Farrow Architect has designed the new headquarters for C3 Bancorp in the Southern California coastal community of Encinitas.

photo_credit Paul Rivera Photography
Paul Rivera Photography

The locally owned bank was designed as a combination retail branch, corporate offices and semi-civic space.  Facing directly onto Coast Highway 101, the building uses custom white concrete to echo the nearby coastal bluffs while large operable glass areas create a transparent connection between the interior work spaces and lushly planted courtyards and atrium.

photo_credit Paul Rivera Photography
Paul Rivera Photography

Marine grade stainless steel cladding was custom tinted and combined with western red cedar at the ceilings and eaves.

The cantilevered glass bay window projects from the main conference room and hovers over the sidewalk, doubling as an informal shelter for the transit stop below.

photo_credit Paul Rivera Photography
Paul Rivera Photography

Inside natural materials and long lines of sight connect the various spaces and uses.The courtyards and atrium space serve as both a place for contemplation and a buffer between the program elements while also acting as the stormwater bio-filtration system.

photo_credit Paul Rivera Photography
Paul Rivera Photography

At the corner of the site a Community Room connects the new streetscape to a semi-private courtyard where meetings are held for business and community groups.

The west side of the project facing onto an alley uses plantings on the green roof and large overhangs to strategically buffer the western sun.

In the evening when not in use the building continues to engage it’s downtown setting with lighting that gives a glow to the sidewalk and publics spaces.

photo_credit Paul Rivera Photography
Paul Rivera Photography

Material Used :

1. White Concrete - board form custom process

2. Stainless Steel Cladding - custom tinting process

3. Optimum Window - steel windows

4. Panda Windows & Doors - operable sliding doors

5. Western Red Cedar - exterior/interior ceilings.

6. Reclaimed Teak - flooring interior floors and exterior decks, FSC certified

photo_credit Paul Rivera Photography
Paul Rivera Photography

Read story in DeutschItalianoPortuguêsEspañol and Français

Project Credits
Featured Projects
Latest Products
News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction
17 Aug 2022 News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction

Located in a typical Chinese village on the outskirts of Beijing, ‘Mixed house’ designed... More

Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility
17 Aug 2022 News
Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility

Located in the city of Antwerp in Belgium, Park + Ride designed by HUB is a large-scale public parki... More

ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More

Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces
15 Aug 2022 News
Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces

Ippolito Fleitz Group designs the Swiss headquarters for an international pharmaceutical company in... More

Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape
15 Aug 2022 News
Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape

Nestled in the mountainous region of Chengde, the Art centre of Aranya serves as a connection betwee... More