Campus VIDAL
Roland Halbe

Campus Vidal & Forum des Arènes

Taillandier Architectes Associés as Architects

The district of Les Arènes in Toulouse is organised around its transport hub and a public high school. The site is easily recognisable, with the presence of the “Cristal” building, commonly known as the “Barre des Arènes” block, which is 51.5 metres tall and 230 metres long, towering over the neighbouring buildings since its construction in 1961.

photo_credit Roland Halbe
Roland Halbe
photo_credit Roland Halbe
Roland Halbe

The Campus Vidal is composed of the Vidal higher education college and a student housing project, Artemisia Toulouse. The location of the campus creates a forecourt directly connecting with public transport (train, metro, tram and bus). The main entrance is positioned under a porch which is placed facing the 11 Novembre 1918 Road, to signal and mark the entrance to the residence and the college. The campus facades address the urban space along the lines of the urban development plan, with passages allowing the site to be crossed from north to south. The Campus Vidal is part of Plot 4 of the renewed district of Les Arènes, whose urban plan has been defined by the two practices, ppa architectures and Scalène architectes.

photo_credit Roland Halbe
Roland Halbe
photo_credit Roland Halbe
Roland Halbe

The architectural intention that has determined the plot’s organisation comes from the desire to respond to the conditions of two distinct programmes, combining the two new highest buildings of the renewed district, the Campus Vidal and the Forum des Arènes. The different built forms interact, creating a harmonious and coherent whole at the heart of the site.

photo_credit Roland Halbe
Roland Halbe
photo_credit Roland Halbe
Roland Halbe

The project is effectively composed of three distinct forms, to respond to both the urban and architectural programmes. The student accommodation, developed in ten stories, is inserted in direct contact with the adjacent road and creates a new frontality along the tramline. The residence becomes an urban element, forming a verticality that articulates with the college. The materiality is a play between concrete, expressing its structure, and golden cladding, filling space. This building for the students is unique in having this monochrome expression. In order to signal the Campus Vidal, the residence’s ground level uses a void. The college slips below the residence, becoming visible from the street.

photo_credit Roland Halbe
Roland Halbe
photo_credit Roland Halbe
Roland Halbe

The “rectangular void” welcomes the school, with its three stories. This form creates a counterpoint to the block of the Cristal “Barre”. The two buildings’ ground levels are interlocking and communicating, to mark the holistic programme: student accommodation and college. The exterior surfaces are treated with an envelope of micro-perforated metal sheet panelling, to filter the light in the class rooms. Developed around a central patio, the school is inserted at the southern angle of the plot, which contributes to distancing it from the surrounding elements and favours an intimacy, for teaching and learning. The plan allows the cafeteria to benefit from a beautiful terrace in the patio, but also allows the circulation spaces to benefit from natural light. The amphitheatre is also connected to the hall, the cafeteria and the patio, and thus, allows exterior gatherings.

photo_credit Roland Halbe
Roland Halbe
photo_credit Roland Halbe
Roland Halbe

The 11- and 10-storey towers are social housing for Toulouse Métropole Habitat, and are first-time buyer accessible. This urban form is in counterpoint with the Cristal block, but also gives views over the newly-created heart of the plot. The two towers’ plans are articulated around a central hub which, allows each apartment to have an angle loggia and benefit from double orientation. The textured concrete facades offer sustainability while bringing an improvement to the image of the district.The material-use gives coherence across the plot, employing three main materials, which creates a balance between the built elements: metal, glass and concrete. The metal acts as sun-shade in the micro-perforated cladding, in response to the residences’ architraves. The concrete masonry is used to create the structure and the grid of the college’s large windows. The concrete instils a neutrality around these more prominent elements, while being the support for the signage.

Caption
Caption

The green spaces are in garden beds along the pedestrian passage that crosses the plot. A natural earth space is situated in the middle of the college’s patio and in front of the student residence entrance porch. The landscaping work across the whole project is by the landscape artist Emma Blanc. Care has been taken in these to offer a quality environment throughout the urban spaces. The planted areas use plants with low water requirements. Fruit trees are positioned in the college patio’s earth area.

Caption
Caption

Read story in Français

Featured Projects
Latest Products
News
Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing
17 May 2022 News
Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing

Only a few miles from the downtown area of Denver, this experimental co-housing project by Productor... More

Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx
17 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx

On a sloping site in the Austrian ski resort of Alpe Furx, this holiday and leisure development by B... More

Under the Willow Tree by Objekt Architechten provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting
14 May 2022 News
Under the Willow Tree by Objekt Architechten provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting

In the middle of the countryside at the highest point of the village of Ninove, Belgium, an existing... More

Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets and revitalizes an existing industrial building in Milan
14 May 2022 News
Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets and revitalizes an existing industrial building in Milan

In Milan, Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets an existing industri... More

Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture
14 May 2022 News
Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture

Located in the Alpine region of Madesimo, Italy, Baita MV by Luconi architetti comprises an extensio... More

OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube
13 May 2022 News
OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube

Rem Koolhaas sees the Taipei Performing Arts Center as close as they have ever been to defining a ne... More

Material and structural capacity of concrete defines the design of Casa de Alisa
12 May 2022 News
Material and structural capacity of concrete defines the design of Casa de Alisa

In Nonthaburi, Thailand, Casa de Alisa by Stu/D/O Architects is defined by the material and structur... More

Sakinaw Lake House celebrates the beauty of Canada’s Sunshine Coast
12 May 2022 News
Sakinaw Lake House celebrates the beauty of Canada’s Sunshine Coast

Located on the Sunshine Coast of British Columbia, Sakinaw Lake House by WOVEN Architecture and Desi... More