Campus West Offices

Campus West Offices

Architect
POLO Architects
Location
Katwilgweg, Antwerp, Belgium | View Map
Project Year
2020
Category
Offices
Evenbeeld

Campus West Offices

POLO Architects as Architects

For decades, the Gazet van Antwerpen printing works and offices were a familiar sight in the Antwerp left bank skyline. Since the fusion, only the newsroom’s new office building is left. The freed area was purchased by project developer Groep Bouwen and will be called Katwilg Park from now on. POLO Architects created the masterplan.

 

OPTIMISING AN INDUSTRIAL ZONE
Creating space for economic activity is one of the main priorities of the City of Antwerp. The city seeks to exploit its industrial zones more efficiently. The existing Katwilgweg business park near the E17 motorway junction on the Scheldt river’s left bank still contains a significant number of vacant or underused commercial lots. When the Oosterweel Link is completed, the existing infrastructure around the Left Bank junction will be considerably reduced in size, freeing up space for new developments.

 

The Spatial Implementation Plan drawn up by Arcadis foresees a reconversion of the Katwilgweg site. The plan is ambitious, both in terms of implantation in a green environment and high-quality architecture.

 

ORIGAMI-SHAPED SHELL
The Campus West office building is part of this master plan. A compact metal volume, transparent at the front and back, will connect the green areas of Katwilgweg at the front with the green boulevard at the back. At the roof level, the building shell will be folded into an origami-like shape, which gives the building a strong identity.

 

GLASS SKYLIGHTS
The inside of the building is conceived as one large open space without partition walls. Two slabs divide the space into three levels. Free-standing staircases connect the upper levels with the ground floor. On the long sides of the building, two staircases continue throughout the building’s full height.

 

Six large glass skylights allow natural light to penetrate into the heart of the building. The project includes 500 workspaces and the necessary space for additional functions such as a reception desk, an auditorium, meeting rooms, open meeting spaces, coffee corners, etc.

Read story in ItalianoDeutschFrançaisPortuguês and Español

Featured Projects
Latest Products
News
Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More