ÇANAKKALE MUNICIPALITY URBAN RENEWAL PROJECT

ÇANAKKALE MUNICIPALITY URBAN RENEWAL PROJECT

Location
Çanakkale Merkez/Çanakkale, Turkey | View Map
Category
Residential Landscape

ÇANAKKALE MUNICIPALITY URBAN RENEWAL PROJECT

1/X Urban design and architecture as Urban Planners

The main target of the project is; to provide a rapid and easily applicable transformation process without prejudice to the dynamics of the city, prioritizing the economic, ecological and social components in a simultaneous and balanced manner with a participatory transformation model. The area under the project has a well-organized planned space characteristic in the neighborhood group scale, despite the economic and physical loss of value. The sustainability of this scale is one of the basic assumptions of design. On the other hand, the function clusters envisaged in the development plan for the area are also determinative in the design setting. The continuity of traces of the existing neighborhood group also allows the preservation of landscape inputs.


The main project of the project is a mixed function project that includes a set of public facilities at the center of gravity, a linear trade corridor at Tuğsavul Street and Setboyu Street line. There are neighborhood groups consisting of blocks along the 30th August Street. The proximity of the project to the city center, its location in the center of gravity, the accessibility and the diversity of functions are the most important potentials.

 

In principle, a pedestrian-friendly design philosophy has been adopted throughout the project. Vehicle traffic and circulation in the area, car park entry and exit points and temporary parking possibilities have been pushed into the roof and a vehicle transportation scheme that feeds the area from outside is adopted. Yesari Asim Street connects the two parallel vehicle roads surrounding the area from the geometric midpoint.


The commercial function corridor is planned as a shopping street with continuity on the ground and lower ground floors which will contribute to the number of commercial units. The double-tiered 'Shopping Street' has turned into a 'Market' typology with its introverted and pedestrian use. Continuous access is provided from the galleries located at the ground level to the lower ground level with escalators and elevators. The shopping street meets the urban open and green areas at the start and end points. Especially in the Sarıçay belt, the recreation area which is accepted as an extension of the project area is reached from the lower and upper levels of the street. In this way, pedestrian movements are not interrupted; bypassing Setboyu Street meets with the coast. The city balcony, which is produced by taking advantage of the elevation difference between Setboyu Street and the open area arrangement on the shore, has social facility functions to be operated in the will of Çanakkale Municipality.

 

The city park extends northward from the elementary school to the trees and trees. Thus, it integrates with the public facility areas and open areas around the square. The commercial corridor, which maintains continuity along Tuğsavul Street, gains meaning. The mixed block located in front of the public facility areas disrupts the monotonic facade rhythm that extends along the street, customizing in line with the public facility areas.


Location: Çanakkale

Collaboration: Zeo Architect

Program: National Urban Design Project Competition - 1st Prize

Size: 83.440 m²

Client: Çanakkale Municipality

Year: 2014

Project Credits
Product Spec Sheet

Featured Projects
Latest Products
News
Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More