Cannon Place

Cannon Place

Architect
Belsize Architects
Location
Hampstead, London, United Kingdom | View Map
Project Year
2005
Category
Private Houses

Cannon Place

Belsize Architects as Architects

The property, located on a narrow street close to Hampstead Village and the Heath, was comprised originally of three flats.


The Client was interested from the outset in an uncompromising contemporary design. The brief was to make the house into a modern home, full of light, and to ensure that there was a “wow” factor on the raised ground and lower ground floors. The brief also required the transformation of the back of the house by extending it and forming a spatial connection between the house and the garden, with new, low-key landscaping to complement the overall design.


The main external architectural intervention is to the back of the building, in the form of a new extension at lower ground floor, the roof of which, partially covered in structural glass, becomes a terrace which is reached from the raised ground floor. The rear extension has its own patio at lower level with a tall granite wall, part of which forms a waterfall from the garden above.


Internally, the spaces were redesigned extensively. The new lower ground floor was excavated further to allow even higher ceilings. It encompasses the kitchen, eating area and family living room. At entry level the raised ground floor contains the formal living and dining room, completely open to each other and with a new, specially cantilevered staircase connecting the two floors. The staircase is made up of a folded steel sheet connected to a steel beam within the wall. The steel plates are then clad in walnut, with a glass balustrade connected to the side.


Another important element in the room is a leather-covered side unit, which curves around at the top and continues across the ceiling. The unit contains a dumb waiter from the kitchen below, a bar, TV set and storage, and incorporates lighting at the top.


On the floor above is the master bedroom suite, with bathroom, walk-in-wardrobe and study. The bathroom, clad in Crema Marfil stone, has a walk-in shower. A large glass screen separates the shower from the vanity unit behind. The glass partition has a strip of mirror within in front of the vanity unit.


On the floors above there are three further bedrooms with their bathrooms and a further study.

Featured Projects
Latest Products
News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More

Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette
5 Aug 2022 News
Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette

Located in the countryside of downtown Brazil, Serrana House designed by Studio Coplanar is a 30-yea... More

The Metropolitan by Delugan Meissl Associated Architects delineates multifunctional urban living
5 Aug 2022 News
The Metropolitan by Delugan Meissl Associated Architects delineates multifunctional urban living

Located in the Sonnwendviertel district, directly south of Vienna’s new central station, the M... More