Carlton Marshes Visitor Centre

Cowper Griffith Architects LLP as Architects

Carlton Marshes lie in the Waveney Valley at the southern tip of the Norfolk Broads and is part of the Suffolk Broads. It comprises a jigsaw of grazing marsh, fens, peat pools, short fen meadow, tall fen (called 'tall litter fen'), dykes, pools and scrub. Mostly man-made, these habitats have developed over hundreds of years of traditional management and now host specialised wildlife.

photo_credit © Peter Cook
© Peter Cook

In 2019, the National Lottery Heritage Fund invested over £4 million in the Trust’s vision to create 1,000 acres of wildness, match-funded by Suffolk Wildlife Trust donors and supporters.Cowper Griffith Architects were appointed by the client to develop proposals for high quality flagship visitor facilities in the unique Broadland landscape to replace the existing outmoded facilities. Community engagement, inclusive access, and low energy were very important components of the design of the Centre.

photo_credit © Peter Cook
© Peter Cook

The new centre is a flagship building for the Trust that will have a dual role being both a visitor gateway and an education centre, a space to encourage more people to learn about the Broads unique landscape and wildlife.The building was purposefully placed alongside the watercourse to take advantage of thepanoramic views across the reserve and create a bridge to connect to a network of new, all weather, accessible paths and viewpoints. Surrounding the centre is a large play area 
integrated into the landforms of the landscape design. A large picnic lawn to the south has direct access to the servery that allows the kitchen to cater for larger numbers.

photo_credit © Peter Cook
© Peter Cook

The Trust’s intention was to provide an inspirational starting point for a visit to the Broads National Park with facilities that encourage more people to discover and explore the reserve. The large wing roof is designed to drain to a single low point creating visual interest as water, during heavy rain, pours from a spout into a clear water pond before being drained to the watercourse.

photo_credit © Peter Cook
© Peter Cook

The superstructure is built from sustainable timbers sources using Glulam and Cross Laminated Timber systems, the exposed timber beams and columns form a series of portal frames that zigzag through the spaces both inside and outside. Despite being designed to a very restricted budget, the completed project is very close to the early competition winning concepts. Following its opening last October,visitor numbers have far exceeded expectations, even during recent lockdown restrictions.

photo_credit Cowper Griffith Architects
Cowper Griffith Architects
photo_credit Cowper Griffith Architects
Cowper Griffith Architects
photo_credit Cowper Griffith Architects
Cowper Griffith Architects
Featured Projects
Latest Products
News
Under the Willow Tree by Objekt Architechten provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting
14 May 2022 News
Under the Willow Tree by Objekt Architechten provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting

In the middle of the countryside at the highest point of the village of Ninove, Belgium, an existing... More

Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets and revitalizes an existing industrial building in Milan
14 May 2022 News
Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets and revitalizes an existing industrial building in Milan

In Milan, Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets an existing industri... More

Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture
14 May 2022 News
Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture

Located in the Alpine region of Madesimo, Italy, Baita MV by Luconi architetti comprises an extensio... More

OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube
13 May 2022 News
OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube

Rem Koolhaas sees the Taipei Performing Arts Center as close as they have ever been to defining a ne... More

Material and structural capacity of concrete defines the design of Casa de Alisa
12 May 2022 News
Material and structural capacity of concrete defines the design of Casa de Alisa

In Nonthaburi, Thailand, Casa de Alisa by Stu/D/O Architects is defined by the material and structur... More

Sakinaw Lake House celebrates the beauty of Canada’s Sunshine Coast
12 May 2022 News
Sakinaw Lake House celebrates the beauty of Canada’s Sunshine Coast

Located on the Sunshine Coast of British Columbia, Sakinaw Lake House by WOVEN Architecture and Desi... More

David Chipperfield complete renovation of Venice’s Procuratie Vecchie on the Piazza San Marco
12 May 2022 News
David Chipperfield complete renovation of Venice’s Procuratie Vecchie on the Piazza San Marco

In 2017, David Chipperfield’s Milan studio won the commision for the renovation of the Procura... More

A dynamic new bus stop for Santiago de Compostela serves as both a building and viewpoint
11 May 2022 News
A dynamic new bus stop for Santiago de Compostela serves as both a building and viewpoint

This new bus station in Santiago de Compostela sees the concept of building merge with that of a vie... More