Casa DCS

Casa DCS

Architect
Giuseppe Gurrieri Architetto
Location
Ragusa, Italy | View Map
Project Year
2014
Category
Residential Landscape
Filippo Poli

Casa DCS by Giuseppe Gurrieri Architetto and Valentina Giampiccolo

Giuseppe Gurrieri Architetto as Architects

The closely-knit urban fabric of the upper section of the oldest part of Ragusa has a clear 19th-century feel, with longitudinal streets running parallel at different levels, following the natural slope of the land and tied together by a criss-cross of steps. The current sequence of buildings is the result of combining or subdividing properties and sometimes even modifying the old connections between levels, which once tended to be divided between the ground floor production areas and the upper floor lodgings. Our project is about the renovation of a portion of the fabric originally used for the production and sale of the traditional cheese. Over the years, the building has been transformed and modified several times. The solution adopted was to create a central courtyard by removing a volume from the section of the building. Such a decision reduces the living space but brings considerable benefits and allows an optimal reorganization of the spaces, making the new void the heart of the building. After the renovation, each room faces the new courtyard on the southern side; the house is closed on itself, ensuring more privacy and distance from the neighborhood. Thanks to the natural ventilation, the courtyard acts as a chimney and contributes to the power performance of the entire building. The new courtyard, and the arrangements of the vertical connections with the north acts like a buffer between the façade (more cold and damp in the winter) and the main spaces. The courtyard, that became the new entrance of the house, crystallizes an attitude that sees rigorous composition as the best way to combine conservation and innovation. After all, a courtyard is an element taken from a well-established building tradition. The interiors are marked by a careful balance between the re-use of traditional materials and contemporary elements such as interior doors, fencing and tiles that were removed and reassembled in a modern atmosphere. The original tanks used for the brine cheese and located in the basement, are re-used as cisterns where rainwater gathered and is also used for the sanitary system and irrigation the plants of the courtyard.

Featured Projects
Latest Products
News
25 best architecture firms in Madrid
27 Jun 2022 News
25 best architecture firms in Madrid

Madrid is a center of gravity for European architecture. Spain’s capital city is host to an am... More

Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media
25 Jun 2022 News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media

In Lviv, Radio Garage is a media art centre and an experimental gallery for temporary exhibitions wi... More

Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric
25 Jun 2022 News
Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric

Located in Prague’s Andel District, Manifesto Market Andel is an urban infill project activati... More

Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm
24 Jun 2022 News
Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm

An iconic 19th-century building next to Amsterdam Central Station, Droogbak has been transformed int... More

Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials
24 Jun 2022 News
Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials

House VD-B by Graux & Baeyens architecten is a renovated hacienda-style villa in Evergem, Belgiu... More

Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)
22 Jun 2022 News
Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)

In the heart of the historic city of Bruges, The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC) is a... More

Award-winning New Museum of Ethnography by NAPUR Architect opens in Budapest
22 Jun 2022 News
Award-winning New Museum of Ethnography by NAPUR Architect opens in Budapest

Designed by NAPUR Architect, the recently opened New Museum of Ethnography in Budapest is a purpose-... More

New Royal College of Art campus by Herzog & de Meuron unveiled in Battersea
22 Jun 2022 News
New Royal College of Art campus by Herzog & de Meuron unveiled in Battersea

The Royal College of Art unveiled its new campus in Battersea, London this past month.  With a... More