Casa de Alisa

Casa de Alisa

Architect
Stu/D/O Architects
Location
Nonthaburi, Thailand | View Map
Project Year
2019
Category
Private Houses
Sky|Ground

Casa de Alisa

Stu/D/O Architects as Architects

Casa de Alisa is a two-story residence located in Nonthaburi, Thailand. Concrete, in its material and structural capacity, is the founding concept of this project. The spaces within are conceived purely by the structural concrete walls that frame and contain the interiority. These planes form an architecture that shelter the living spaces from the surrounding context, while framing the ‘chosen’ nature and containing privacy within. Within, the sense of austerity is enhanced as these planes bound the concrete, water and garden below and the sky above, together. 

photo_credit Sky|Ground
Sky|Ground

While providing visual barrier towards the surrounding neighborhood, the cast concrete planes also act as a buffer, providing sound barrier from the public road directly adjacent to the site. Divided into two levels, the semi-public living quarter on the ground compose of various thresholds that blur the lines between garden-pool-living and interior and exterior spaces, while the upper level consists of private quarters for its residents. Expressing the internal program and function, the planes divide each living quarter to maintain privacy and give distinction to each bounded space. Contrarily, the 37 m. long-span cantilevered plane on the second-floor act not only as the main façade of the residence, but a consistent ‘backdrop’ that tie each of the quarters together.

photo_credit Sky|Ground
Sky|Ground

The materiality of exposed concrete is utilized in all its aspects; the wood framework leaves an imprint of their grain on the concrete as a permanent reminder of the construction process, while its texture is enhanced with lightwells and skylights. Casted on site, various experiments on formwork and texture were carried out to establish the fundamental material and character of the residence. The concrete planes on the ground level sit perpendicular to the site, while the walls on the second floor intersect at the opposite axis. The point of intersection between these two opposite planes provide the main structural system throughout the project.

photo_credit Sky|Ground
Sky|Ground

This pure structural composition allows for the architecture to be reduced to its absolute minimum, while also allowing for efficient construction and assembly time. The result is an architecture that is somewhat monolithic in its exterior, as its concrete slabs appear to be levitating from the ground, while containing a sense of place and home within its interiority.

Team:
Client: Kenneth Bodahl
Stu/D/O Project Team: Apichart Srirojanapinyo, Chanasit Cholasuek, Panfan Laksanahut, Win Rojanastien
Lighting Designer: in Contrast Design Studio
Structural Engineer: Ittipon Konjaisue
Mechanical Engineer: MEE Consultants
Consultants: Engineering Plus
Contractor: D-Innova

photo_credit Sky|Ground
Sky|Ground
photo_credit Sky|Ground
Sky|Ground
photo_credit Sky|Ground
Sky|Ground
photo_credit Sky|Ground
Sky|Ground
photo_credit Sky|Ground
Sky|Ground
photo_credit Stu/D/O
Stu/D/O
photo_credit Stu/D/O
Stu/D/O
photo_credit Stu/D/O
Stu/D/O
Featured Projects
Latest Products
News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands
29 Jun 2022 News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands

  In the city center Of Heerlen, Poppodium Nieuwe Nor by diederendirrix is a unique new landma... More

Izar Houses in Mexico celebrate the natural landscape, light, and rainfall
29 Jun 2022 News
Izar Houses in Mexico celebrate the natural landscape, light, and rainfall

On a steep site in Mexico, Izar Houses by Taller ADG Alonso de Garay pay exceptional attention to en... More

25 best architecture firms in Madrid
27 Jun 2022 News
25 best architecture firms in Madrid

Madrid is a center of gravity for European architecture. Spain’s capital city is host to an am... More

Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media
25 Jun 2022 News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media

In Lviv, Radio Garage is a media art centre and an experimental gallery for temporary exhibitions wi... More

Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric
25 Jun 2022 News
Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric

Located in Prague’s Andel District, Manifesto Market Andel is an urban infill project activati... More

Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm
24 Jun 2022 News
Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm

An iconic 19th-century building next to Amsterdam Central Station, Droogbak has been transformed int... More

Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials
24 Jun 2022 News
Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials

House VD-B by Graux & Baeyens architecten is a renovated hacienda-style villa in Evergem, Belgiu... More

Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)
22 Jun 2022 News
Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)

In the heart of the historic city of Bruges, The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC) is a... More