Casa de São Lourenço – Burel Panorama Hotel

Casa de São Lourenço – Burel Panorama Hotel

Architect
site specific – arquitectura, lda

P-06 Atelier
Location
Manteigas, Portugal | View Map
Project Year
2018
Category
Hotels
José Vicente – Agência Calipo
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Marco Sousa Santos - furnitureBranca Lisboa
LightingVibia
Roof tile – S. LourençoArgibetão
FabricsBurel Mountain Originals
SuppliersROBBIALAC

Product Spec Sheet
Marco Sousa Santos - furniture
Lighting
Pin by Vibia
Roof tile – S. Lourenço
Suppliers

Casa de São Lourenço – Burel Panorama Hotel

site specific – arquitectura, lda as Architects

The new intervention in Casa de São Lourenço is inseparable from the construction of Pousadasde Portugal network, with Pousada de São Lourenço, opened in 1948 in Serra da Estrela, 1200m high, leaning over the Glacier valley of the river Zêzere.

photo_credit FG+SG Fernando Guerra
FG+SG Fernando Guerra
photo_credit FG+SG Fernando Guerra
FG+SG Fernando Guerra

This ambitious plan aimed at promoting the culture and customs of the various regions of Portugal, combining, for this purpose, the work of modern architects with regions’ traditional practices.

photo_credit FG+SG Fernando Guerra
FG+SG Fernando Guerra
photo_credit FG+SG Fernando Guerra
FG+SG Fernando Guerra

The current intervention persists in the principles of the original project, seeking to clarify and prioritize the different interventions to which the building was subjected to, and fulfils the requirements and ambitions of service and status of a 5-star hotel.

photo_credit FG+SG Fernando Guerra
FG+SG Fernando Guerra
photo_credit FG+SG Fernando Guerra
FG+SG Fernando Guerra

The new construction, in exposed concrete, acts as a device of observation and contemplation, redeeming the relation between guests and landscape, from any space of the hotel. Its simple and rational geometry allows the creation of large glazing and generous exterior spaces, in all rooms and social areas.

photo_credit José Vicente – Agência Calipo
José Vicente – Agência Calipo
photo_credit José Vicente – Agência Calipo
José Vicente – Agência Calipo

The use of burel, locally made wool fabric, and the reuse of the original designs and furniture of the Pousada become the guiding line that gives unity to the multiple contemporary spaces and atmosphere now created, in tune with the history and the landscape that surrounds the new hotel.

Caption
Caption
Caption

Team:
SITE SPECIFIC ARQUITECTURA – Patrícia Marques e Paulo Costa  + P06-ATELIER - Nuno Gusmão
Project team: Simão Botelho, Tânia Oliveira, Joana Presépio, Jacinta Fialho 
Landscape architecture: Baldios Arquitectos Paisagistas
Artist – Bartolomeu de Gusmão

Material Used:
1. Burel Mountain Originals - fabrics
2. Secil/Argibetão – roof tile – S. Lourenço
3. Robbialac - several
4. Expolux – lighting developed and manufactured for the hotel – design by P06 atelier- Nuno Gusmão
5. Branca Lisboa – Marco Sousa Santos - furniture

Read story in PortuguêsEspañolFrançais and Deutsch

Featured Projects
Latest Products
News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More

Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette
5 Aug 2022 News
Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette

Located in the countryside of downtown Brazil, Serrana House designed by Studio Coplanar is a 30-yea... More