Casa di Ringhiera

Casa di Ringhiera

Architect
studio wok
Location
Milano, Metropolitan City of Milan, Italy | View Map
Category
Private Houses
Federico Villa studio

Casa di Ringhiera

studio wok as Architects

Light and reflections dialogue with the living space.

 

The small apartment is located in the Cinque Giornate area in Milan, inside a typical Milanese courtyard building. It is inhabited by a creative young girl and faces both the interior courtyard and the external street. Therefore, it benefits of the natural light throughout the day, differently taking advantage of it.

 

The original wood beams of the roof have been disclosed after several years of being hidden behind the ceiling. Therefore, the apartment today recovered his historical identity, gaining at the same time higher ceilings.

 

In the living room, a light metal structure with printed glass divides the kitchen from the living area. The reflected transparencies and the natural light penetrating into the apartment generate a dynamic atmosphere where all the spaces are connected between each other, while still being divided into different rooms.

 

The floor of the central area of the apartment, which hosts the entrance and the bathroom, is completely different from all the others. It plays with colours, reinterpreting the traditional cementine floor, typically present in the Milanese house of the last century.

 

The kitchen is custom designed: it consists of a Carrara marble plan and a structure in Fenix, green Commodoro color. It is then defined and contained by a metal structure that serves not only as a separation from the living room but also as a tool for interacting with the space through the light and the printed glass. Shadows and lights change during the day and at night the whole system becomes a brighting lantern that characterises the whole space.

 

Into the bathroom, the shower box is a material block that incorporates the window, while the sink is integrated and supported by a furniture that chromatically dialogues both with the floor in cementine and with the finishings of the shower.

Read story in Italiano

Featured Projects
Latest Products
News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space
18 Aug 2022 News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space

A well-known Montreal-based firm, Blanchette Architectes renovated an old factory building for an in... More

Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction
17 Aug 2022 News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction

Located in a typical Chinese village on the outskirts of Beijing, ‘Mixed house’ designed... More

Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility
17 Aug 2022 News
Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility

Located in the city of Antwerp in Belgium, Park + Ride designed by HUB is a large-scale public parki... More

Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions
17 Aug 2022 News
Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions

In Qinhuangdao, China, the Monologue Art Museum by Wutopia Lab opened on the park green of SEATOPIA... More

ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More