Casa (DOS)

Casa (DOS)

Architect
Estudio Brava
Location
Cartagena, Spain | View Map
Project Year
2021
Category
Apartments
Milena Villalba
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
ManufacturersVitra.
SwitchesJung HQ
Wooden chairFritz Hansen
Ceiling fanFARO Barcelona
Induction hobBosch
Bathroom tilesCinca

Product Spec Sheet
Manufacturers
Switches
by Jung HQ
Wooden chair
Ceiling fan
Induction hob
by Bosch
Bathroom tiles
by Cinca

Casa (DOS)

Estudio Brava as Architects

A surgical transformation.
Casa (Dos) is the renovation of an apartment located in the urban expansion area of Cartagena. The existing housing reflected the typologies of the 70s in which the number of rooms prevailed over their quality.

photo_credit Milena Villalba
Milena Villalba

The renovation, which started from a hyper-tight budget, concentrates the investment in a central band of 45m2 that materializes in the project through a wooden floor placed flush with the existing terrazzo, a system of pivoting doors that allows reconfiguring the bedrooms and a pale pink box that solves the program of storage, kitchen, and bathroom located in the darkest area of ​​the house. This band compacts the wet and storage program in the central area, freeing up spaces with natural light for the day and resting areas and reducing the square meters dedicated to circulation to a minimum.

The remaining 60m2 were conditioned smoothing the walls, repairing the existing terrazo tiles and adapting and reusing the heating systems.  These decisions limited and control the total Budget keeping high quality materials in the central área.

photo_credit Milena Villalba
Milena Villalba

From the bashful to the public
The bathroom has moved from having a private status to becoming a public part of the house. The pale pink box houses the wet areas of the apartment in the back. Facing the idea of ​​the bathroom as an independent space, the toilet program is divided into 3 separate pieces. A vanity sink that blurs the hall (like the hall sink in the Villa Savoye, but this time not only with hygienic functions), a cabin bathroom hidden behind a wooden paneling, and a large built-in bathtub that receives natural light through a large oculus of listral glass that appears in the kitchen. The bathroom is the place for cleaning, but also recreation or relaxation.

photo_credit Milena Villalba
Milena Villalba

Programmatic instability
The project is a reflection on contemporary ways of living. The house, designed for two teleworkers, questions the relationship between domestic workspaces and the rest of the rooms in the house. Its users, who spend hours in an office, do so from the most privileged area of ​​it. An open space of 60m2, which maximizes ventilation and natural light and is at the same time a kitchen, living room, office, library, or garden. A room of “unstable” use that is reconfigured through furniture and light partitions by its own users.

photo_credit Milena Villalba
Milena Villalba

Evolution over time
The programmatic instability that we talked about before is understood in the short, medium, and long term. The night area, built with a system of pivoting doors, also allows the reconfiguration of the bedrooms; completely separating them into two rooms or generating a suite with a dressing room. The distribution has been designed in a way that allows the house to evolve over time. Using mobile partitions, it would be possible to generate 2 bedrooms or a terrace at the ends, incorporating them into the living room system if necessary. The house is resilient and is designed to evolve with the lives of its users.

photo_credit Milena Villalba
Milena Villalba

Get into a garden
Whether in flats or houses; environmental quality has become one of the most important aspects to improve in homes. In recent years, the demand for spaces where you can breathe fresh air or simply feel in contact with nature has increased. In the houses, living rooms connected to the outside, patios... In the apartments, more limited by size, an attempt has been made to reverse the eighties tradition of eliminating the terrace to give it to the living room, thus returning that exterior to the home.

photo_credit Milena Villalba
Milena Villalba

In Casa (Dos), the space previously occupied by that terrace (and enclosed in the 80’s)  is restored with a mobile partition that delimits a dining room-terrace, but the idea of ​​the exterior is transferred to the entirety of that large open space, housing more than 65 plants that coexist with animals and humans.

Team:
Constructor: Miyaki Construcción S.L

photo_credit Milena Villalba
Milena Villalba
photo_credit Milena Villalba
Milena Villalba
photo_credit Milena Villalba
Milena Villalba
Caption
Caption
Caption

Material Used:
1. Wood flooring: Quickstep
2. Switches: Jung
3. Bathroom tiles: Cinca
4. Countertop: Silestone
5. Ceiling fan: Faro
6. Golden lamp 1: Santa i Cole
7. Induction hob: Bosch
8. Sofa: Westwing
9. Side Tables: The Masie
10. Bird: Vitra
11. Elephant: Vitra
12. Office Chairs: The Masie
13. Wooden chair: Fritz Hansen
14. TV Cabinet: Sklum
15. Sink: Todomueblesbano
16. Scrubber: Profishop

Read story in Español

Project Credits
Photographers
Products used in this project
Featured Projects
Latest Products
News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands
29 Jun 2022 News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands

  In the city center Of Heerlen, Poppodium Nieuwe Nor by diederendirrix is a unique new landma... More

Izar Houses in Mexico celebrate the natural landscape, light, and rainfall
29 Jun 2022 News
Izar Houses in Mexico celebrate the natural landscape, light, and rainfall

On a steep site in Mexico, Izar Houses by Taller ADG Alonso de Garay pay exceptional attention to en... More

25 best architecture firms in Madrid
27 Jun 2022 News
25 best architecture firms in Madrid

Madrid is a center of gravity for European architecture. Spain’s capital city is host to an am... More

Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media
25 Jun 2022 News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media

In Lviv, Radio Garage is a media art centre and an experimental gallery for temporary exhibitions wi... More

Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric
25 Jun 2022 News
Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric

Located in Prague’s Andel District, Manifesto Market Andel is an urban infill project activati... More

Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm
24 Jun 2022 News
Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm

An iconic 19th-century building next to Amsterdam Central Station, Droogbak has been transformed int... More

Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials
24 Jun 2022 News
Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials

House VD-B by Graux & Baeyens architecten is a renovated hacienda-style villa in Evergem, Belgiu... More

Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)
22 Jun 2022 News
Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)

In the heart of the historic city of Bruges, The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC) is a... More