Casa Fortunata

Casa Fortunata

Architect
Luciano Lerner Basso
Location
Caxias do Sul - RS, Brazil | View Map
Project Year
2020
Category
Private Houses
Manuel Sá
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
bathtubRoca
Wooden doorsEsquadrias Moschetta
Aluminium windowsEsquadrias Trevizzo
GlassLajeadense vidros
eletrical finishesLegrand
Cast concretePolimix

Product Spec Sheet
bathtub
by Roca
Wooden doors
Aluminium windows
eletrical finishes
by Legrand
Cast concrete
by Polimix

Casa Fortunata

Luciano Lerner Basso as Architects

FORTUNATA, adj. fem. from the Italian language: one that has been touched by luck. A house built around a tree, where reason is the main instrument in the search for the spirit of living.

photo_credit Manuel Sá
Manuel Sá

Located in the extreme south of Brazil, Fortunata house is a project that highlights the essential activities of Architecture: the careful reading of the environmental conditions; the precise determination of the construction processes; the correct resolution of the program of needs; and the harmony of the built forms.

photo_credit Manuel Sá
Manuel Sá

Built in a traditional, open neighbourhood, the house was implanted around a huge Araucaria angustifolia tree - endangered species. The access from the pavement to the entrance of the house is through a winding path of dirt and gravel, the street enters the courtyard and extends to the entrance door. There are no walls, only a diaphanous metallic screen. There is the intention that the terrain of the house should be the same as that of the city; the desire to create urban spaces without barriers, to integrate the public and the private.

photo_credit Manuel Sá
Manuel Sá

Its insertion in the landscape is a direct response to the constraints of the place. Aiming for a minimum intervention in the topography, the main volume is supported by a pilotis that delicately touches the ground and adapts to the natural conformation of the terrain. All the material resulting from the excavation of the foundations was used; the earth was used as an embankment for the vehicle manoeuvring area; the stones were used in the construction of the retaining walls and landscaping elements. The native vegetation was preserved practically in its entirety. If it were possible for a huge crane to lift the house and set it down somewhere else, the original terrain would remain practically intact, with no trace of the construction work.

photo_credit Roberta Gewehr
Roberta Gewehr

Designed for a young couple, the programmatic division of Fortunata is simple: on the lower level, under the pilotis, there is a car shelter; entering the house is the vestibule and the laundry room. On the upper level, from the geometric union of four rectangles, a structurally open plan was designed, where the separation between the functions of living, working and sleeping is given by the spatial condition generated by the server nucleus and by the use of light elements. There are no dead-end corridors or closed conviviality spaces. The circulation occurs in a continuous movement that permeates flexible and multifunctional rooms. A condition that allows the house to assume different configurations and to accompany the owners' changing lives.

photo_credit Manuel Sá
Manuel Sá

Completing the programme, three verandas built using the wood used in the concrete formwork connect the house to the back patio; they expand the living room towards the landscape. Without curtains or visual barriers between inside and outside, the inhabitant has permanent contact with nature. At the same time that he inhabits the house, he also inhabits the nature.The exposed reinforced concrete is used as a total material. It is in the structure, in the closings, in the stair steps and even in the fixed furniture. It is a material which ages with the same beauty as nature, withstands the weather well and requires little maintenance, even in the humidity of the forest. Besides, it is a very common system in the region, with plenty of skilled labour and construction costs lower than other systems with the same virtues. A structure that shows itself raw and reveals a construction process that, at the same time that is rigorous and precise, also shows the perfect-imperfections of a handmade work. A structure where matter and technique are indivisible.

photo_credit Manuel Sá
Manuel Sá

Regarding the sustainable aspects of the Fortunata house, besides the minimum intervention in the existing vegetation and topography, we underlinethe use of reforested wood in the concrete formwork; re-use of this wood for the construction of the verandas; cross ventilation in all environments of continuous use; high-performance frames with thermal cut-out; insulated double
glazing; thermal insulation with EPS in the floor and roof slabs; treatment of the exposed concrete with solvent-free products heating system powered by ecological fuel; use of rainwater for irrigation; natural lighting in all rooms, including the use of skylights; and artificial lighting made entirely with LED lamps, including automation to control external lighting.

photo_credit Roberta Gewehr
Roberta Gewehr

On the built lines, the geometry only rests on the terrain. We designed a silent architecture that maintains a frank dialogue with nature, either through its opaque walls that in the harsh southern winter blends with the fog, either by the way the forest is reflected in its glass on days of blue skies. Its plastic quality resides in the relationships between planes, voids, luminance, landscape and textures. A project that expands the field of architecture itself and brings reflections on the relationships between house and city, between man and nature.

Caption

Read story in PortuguêsEspañolDeutschFrançais and Italiano

Project Credits
Featured Projects
Latest Products
News
Immersive Golong Wormhole visually represents the transformative nature of a beauty and wellness brand
25 May 2022 News
Immersive Golong Wormhole visually represents the transformative nature of a beauty and wellness brand

In Hangzhou, China, the Golong Wormhole by PINES ARCH is an experimental space for events and exhibi... More

Villa RS by JUMA Architects employs charred wooden cladding and horizontally oriented planes to blend with the Belgian landscape
25 May 2022 News
Villa RS by JUMA Architects employs charred wooden cladding and horizontally oriented planes to blend with the Belgian landscape

In the Flemish Ardennses, Villa RS by JUMA Architects is situated in a picturesque landscape with ch... More

Kindergarten for Llubi expresses in built form two converging patterns from its landscape context
24 May 2022 News
Kindergarten for Llubi expresses in built form two converging patterns from its landscape context

In the small Mallorca town of Llubi, this new kindergarten by Aixopluc Architects is located on a pe... More

25 best architecture firms in Mexico City
23 May 2022 News
25 best architecture firms in Mexico City

Mexico City is home to a number of outstanding, epoch-defining architectural firms. Its contemporary... More

New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden
22 May 2022 News
New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden

In Tilburg, NL, the new Nardinc wing of the Singer Museum by Bedaux de Brouwer Architecten houses th... More

Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople
22 May 2022 News
Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople

Located in Bani Jamrah, Bahrain, the Al Naseej Factory by Leopold Banchini is a textile weaving faci... More

Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years
20 May 2022 News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years

The neoclassical building was built between 1850 and 1855 to a design by Johannes van Maurik as a na... More

82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects
20 May 2022 News
82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects

In addition to restoring the original Museum Arnhem building, complete with characteristic historic... More